1. Bijeli grah je dobar izvor kalcija, pa ga slobodno možete dodati salatama, od njega napraviti varivo, ili pak namaz nalik na hummus.

2. Sardine su odličan izvor omega 3 masnih kiselina, vitamina D i kalcija. Ovu jeftinu i sveprisutnu ribu najbolje je ispržiti na minimalno masnoća i jesti barem dvaput tjedno.

3. Sušene smokve idealan su međuobrok jer tijelu osiguravaju prijeko potreban izvor vlakana, antioksidanata i kalcija.

4. Kelj je prehrambena supernamirnica s visokim postotkom hranjivih tvari, između ostalog i kalcija. Jedite je na lešo s ribom, od nje radite zdravi čips ili različite vrste salata.


5. Posegnite za bademima kada želite zdravi zalogaj pun kalija, vitamina E, željeza i kalcija.

6. Naranča je dobar izvora vitamina C, koji jača imunitet, ali sadrži i značajne količine kalcija koji će ojačati vaše kosti i zube. Jedite ju sirovu kao međuobrok ili dodajte slanim i slatkim jelima.

7. Sezamove sjemenke nisu samo ukras za peciva i kruh. Ove energetske bombice hranjivih tvari pomažu u snižavanju krvnog tlaka i smanjivanju upala. Tostirajte ih i dodajte salatama, ili upotrijebite umjesto krušnih mrvica za pohanje jela od mesa, ribe i povrća.

8. Čvrsti tofu je zapravo vegetarijanska alternativa siru od mljevene i kuhane soje, te je odličan način da obrok obogatite proteinom i kalcijem, a malim količinama masti.

9. Alge su odlični izvori kalcija. Uključite ovaj japanski favorit u omiljeni rižoto, ili ih sljubite s najdražom vrstom juhe.

10. Do kalcija možete doći čak i kroz industrijski pripremljenu hranu poput instant paketića zobene kaše. Bez obzira pripremali ih s kravljim mlijekom ili onim sojinim, ovi brzinski obroci odličan su način da započnete jutro.

U našoj fotogaleriji potražite kulinarske ideje za pripremu ovih namirnica bogatih kalcijem.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju