• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #Jeste li znali

Kako je začin kojim je otkupljen Rim i prema kojem se krojila povijest došao u baš svaku kuhinju na svijetu

Papar je bio jedan od prvih "artikala" kojim se trgovalo između Istoka i Zapada, a na vrhuncu je vrijedio koliko i zlato. Zato se europska renesansa, čak i čitav period od 15. do 18. stoljeća ne može razumjeti bez papra.
Nika Štriga
Nika Štriga 2.04.2023 18:34 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Tjestenina u bijelom umaku Najbrži kuhani ručak Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta Kviz općeg znanja - 5 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

Papar je jedan od najčešće korištenih začina u kulinarstvu, a svoju je popularnost stekao prije svega zahvaljujući ugodnoj i nenametljivoj ljutkastoj aromi koja dolazi od spoja koji se zove piperin.

Ne preuzima okus jela, ali ga oživljava i dobro se slaže s većinom drugih namirnica. Papar je jedan od osnovnih sastojaka mnogih svjetskih kuhinja, što i nije neobično jer ipak je to začin kojim se najviše trgovalo kroz povijest. I ne da se njime samo trgovalo, nego je povijest prema papru i krojena.

Naime, nakon pada Carigrada i prekida kopnenih trgovačkih ruta, papar je bio najvažniji povod za traženje morskih putova iz Europe prema Istoku. Europska renesansa, ili čitav period od 15. do 18. stoljeća ne može se ispričati bez papra. Dobio je nadimak "kralj začina" i vrijedio je koliko i zlato.

Papar je bio jedan od prvih "artikala" kojim se trgovalo između Istoka i Zapada. Na svome vrhuncu papar je stvarno vrijedio koliko i zlato, 1:1. U srednjem vijeku paprom ste mogli platiti porez, stanarinu, čak je i miraz mogao biti u papru.

Kada su Vizigoti opljačkali Rim 408. godine, u ugovoru o otkupnini za cijeli grad tražilo se i nešto manje od jedne i pol tone papra u zrnu. O važnosti papra svjedoče i zasebne riječi za trgovca ovim začinom, u engleskom - Pepperer, njemačkom - Pfeffersacke i francuskom jeziku - Poivrier.

Bobice koje zu začinile svijet...

Papar se dobiva iz biljke Piper nigrum L. iz porodice Piperaceae, koja je povijuša poput loze i penje se oko oslonca ili stabla. Potječe iz jugozapadne Indije, a odgovara joj vlažna tropska klima i nadmorska visina do 1200 metara. Najviše se uzgaja u Indiji, Vijetnamu, Indoneziji, Brazilu, Maleziji, Kini i Šri Lanki.

Kao začin se koriste suhi plodovi, bobice promjera oko 5 mm, koje dozrijevanjem mijenjaju boju od zelene, narančaste, crvene do žutocrvene. Proizvodi dobiveni od papra mogu se podijeliti u četiri skupine: crni papar, bijeli papar, zeleni papar te ulje i smola papra. Boja papra u zrnu ovisi o vremenu berbe i dorade. Zeleni papar dobiva se od nezrelih bobica papra, isto kao i crni koji zapravo osušeni plod biljke, a bijeli je papar sjeme osušeno nakon što je s boba uklonjena "kožica". Rabi se u zrnu, zdrobljen ili mljeven.

Papar obično nosi ime luke izvoza ili regije u kojoj se uzgaja. Neki od poznatijih su Lampung sa Sumatre, Malabar iz istoimene pokrajine na jugozapadu Indije, Tellicherry sa sjeverne obale Malabara, Sarawak iz države Sarawak, a Muntok je najvažnija sorta bijelog papra koja se uzgaja na otoku Bangka.

I prije naše ere papar je bio cijenjen i u Indiji i daleko izvan nje – u Europi, Egiptu i Kini. Nije se koristio samo u kuhinji, nego i u duhovnim obredima i medicini. Bitan je sastojak u ajurvedske, kineske i drugih tradicionalnih medicina, Grci su ga koristili kao protuotrov za kukutu - otrov koji je popio Sokrat, a također se koristio kao lijek za probavne bolesti.

Suvremena istraživanja dokazala su antioksidativna i antimikrobna svojstva papra. Papar se stoljećima koristio kao prirodni konzervans za kvarljivu hranu, a i sam može jako dugo stajati što mu je samo dizalo popularnost.

... i pohlepa koja ga je promijenila 

Trgovanje začinima počelo je prije naše ere, s arapskim trgovcima na Bliskom istoku koji su vodili posao s luksuznom robom duž Puta svile koji je povezivao Aziju s Bliskim istokom, Sjevernom Afrikom i Europom. U prvome stoljeću već su i Rimljani bili uključeni u trgovinu - Plinije Stariji spominje papar i Indiju već 77. godine. Začini, pa tako i papar, bili su važan izvor prihoda za Bizant, a na Mediteranu su Aleksandrija, Genova i Venecija svoj prosperitet dugovale upravo ovom začinu.

Padom Carigrada 1453. prekinuta je crnomorska ruta, pa je uspostavljanje pomorskih ruta iz zapadnoeuropskim zemljama bio prioritet kako bi ponovno ostvarili veze s Kinom i indijskim lukama poput poput Calicuta na Malabarskoj obali.

Upravo je tamo uplovio Vasco da Gama 1498., stigavši morskim putem oko Afrike. U tome trenutku mijenja se čitav poznati svijet: Portugal dobiva monopol nad trgovinom začinima i naredna dva stoljeća Lisabon će biti najbogatija europska luka jer je ostao ključno trgovačko središte za papar i druge začine. Iz istog razloga uništena su gospodarstva Aleksandrije, Venecije i Genove. Europa s margina svjetske ekonomije dolazi u središte, a put svile gubi svoje tisućljetno značenje.

Portugalski monopol na istoku nije dugo potrajao i pokrenuo je stvaranje nizozemskih i britanskih kompanija u istočnoj Indiji. U sljedećim stoljećima Indija, Nizozemska, Britanija i Portugal nastavit će se boriti za moć u ratu začina. Iz te lude pomame nastao je i kolonijalizam, koji je donio ogromna bogatstva europskim monarhijama i ogromnu nepravdu i brutalnost prema narodima koloniziranih zemalja. Krajem 18. stoljeća u igru ulaze i SAD, a tijekom 19. stoljeća Britanci će potpuno preuzeti kontrolu nad začinima i London će postati novo svjetsko središte začina.

Sredinom 18. i u 19. stoljeću povećana proizvodnja snizila je cijene papra, pa je on postao dostupan širokim masama – doslovno ga je mogao kupiti svatko s ulice. Papar više nije bio ekskluzivan začin dostupan samo bogatima. Ispuhala se sva mistika kojom je bio obavijen, a on je zauzeo počasno mjesto u svakoj kuhinji i na svakom stolu na svijetu – mjesto uz sol. Stoljeća u kojima je bio najtraženija trgovačka roba ostavila su traga u mnogim nacionalnim kuhinjama u svijetu. Danas je papar treći sastojak po korištenosti u svijetu, odmah iza iste te soli i – vode.

 

 

  • #Jeste li znali
  • #papar
  • #začin
  • #povijest
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Miriše na Božić: Recept za kuhano vino u "virgin" varijanti
Puno začina
Miriše na Božić: Recept za kuhano vino bez alkohola i dodanog šećera
Hrana u kojoj ima vitamina D
Budite oprezni
3 vrsta hrane koju treba jesti zimi, a pogotovo ako ne vidite često sunca
Advent na najvišoj zgradi EU, Varso Tower, Poljska
Na sjeveru Europe
Adventski sajam na najvišoj zgradi Europske unije - pogled s vrha je nevjerojatan
Izgleda li ovako budućnost kampiranja? Ovo vozilo ima spavaću sobu, ured, pa čak i kinodvoranu
ELO
Izgleda li ovako budućnost kampiranja? Ovo vozilo ima spavaću sobu, ured, pa čak i kinodvoranu
Prvi put u povijesti: Ogromno priznanje gastronomiji Italije koje će Talijane štiti od prijevara i imitacija
Pitanje identiteta
Prvi put u povijesti: Ogromno priznanje gastronomiji Italije koje će Talijane štiti od prijevara i imitacija
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Jednostavno
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka
Sačuvajte za blagdane
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Horor u Njemačkoj: Medicinski tehničar optužen za silovanje pacijenata pod anestezijom
Uključena i prijateljica
Užas u bolnici: Medicinski tehničar optužen za silovanje pacijenata pod anestezijom, sve snimao
Katastrofa tijekom kontrolirane eksplozije zaostale bombe: Neki će morati Božić slaviti negdje drugdje
Kriva procjena
Katastrofa tijekom kontrolirane eksplozije zaostale bombe: "Neki će morati Božić slaviti negdje drugdje"
Demilitarizirana zona u Donbasu izazvala potres u diplomaciji: Ukrajina odbacuje navode, Rusija ih tumači kao popuštanje
bolna odluka kijeva
Ukrajina pristala odreći se Donbasa? Stigle reakcije iz Moskve i Kijeva
show
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Žanamari Perčić pohvalila se velikim uspjehom svoje kćerkice Gabriele
''mamin ponos''
Žanamari Perčić pohvalila se velikim uspjehom svoje kćeri, koja joj jako sliči
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
zabava
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Pokažite što znate!
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Susret između krave i kobre završio iznenađenjem, nitko nije očekivao ovakav rasplet
Tko bi rekao
Susret između krave i kobre završio iznenađenjem, nitko nije očekivao ovakav rasplet
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
EU uvodi carinu na male pakete naručene s Temua i Sheina
Privremena odluka
EU uvodi carinu na male pakete naručene s Temua i Sheina
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
sport
Slovenci kritizirali Alberta Rieru zbog izjave nakon utakmice Rijeka - Celje
Svašta
Izgubio 3:0 na Rujevici, a onda zapanjio izjavom: Čak su mu i Slovenci očitali bukvicu
Osijek - Cibalia opet u istoj ligi: Slavonski derbi sljedeće sezone?
Stari rivali
Je li moguće čudo i hoćemo li opet gledati jedan od najvrućih hrvatskih derbija?
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
uskoro
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
tv
MasterChef: Tjedan "pomaknute" gastronomije završava večerašnjim stres testom
NE PROPUSTITE!
Tjedan "pomaknute" gastronomije završava večerašnjim stres testom
Kumovi: Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
KUMOVI
Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
U dobru i zlu: Ta kuća im puno znači - hoće li ju uspjeti zadržati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ta kuća im puno znači - hoće li ju uspjeti zadržati?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
sve
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Slovenci kritizirali Alberta Rieru zbog izjave nakon utakmice Rijeka - Celje
Svašta
Izgubio 3:0 na Rujevici, a onda zapanjio izjavom: Čak su mu i Slovenci očitali bukvicu
Ciel Dubai Marina - 2
Kroz ušicu igle

Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren

Sve u svemu, najviši hotel na svijetu nije ekstravagantan kao što bi to bilo očekivano od Dubaija: zajednički prostori su elegantni, ali ne pretjerani. Sobe su udobne. A pogledi, osobito s viših katova i bazena na nebu, njegov su najveći adut... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Ciel Dubai Marina - 2 Zanimljivosti
    Kroz ušicu igle

    Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren

  • Kviz općeg znanja - 5 Zanimljivosti
    15 pitanja

    Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

  • Karl Bushby Zanimljivosti
    Je li moguće?

    27 godina na putu: Čovjek koji je dao obećanje da će pješice obići svijet uskoro bi mogao stići na cilj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close