• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #Jeste li znali

Kako je začin kojim je otkupljen Rim i prema kojem se krojila povijest došao u baš svaku kuhinju na svijetu

Papar je bio jedan od prvih "artikala" kojim se trgovalo između Istoka i Zapada, a na vrhuncu je vrijedio koliko i zlato. Zato se europska renesansa, čak i čitav period od 15. do 18. stoljeća ne može razumjeti bez papra.
Nika Štriga
Nika Štriga 2.04.2023 18:34 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja? Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Papar je jedan od najčešće korištenih začina u kulinarstvu, a svoju je popularnost stekao prije svega zahvaljujući ugodnoj i nenametljivoj ljutkastoj aromi koja dolazi od spoja koji se zove piperin.

Ne preuzima okus jela, ali ga oživljava i dobro se slaže s većinom drugih namirnica. Papar je jedan od osnovnih sastojaka mnogih svjetskih kuhinja, što i nije neobično jer ipak je to začin kojim se najviše trgovalo kroz povijest. I ne da se njime samo trgovalo, nego je povijest prema papru i krojena.

Naime, nakon pada Carigrada i prekida kopnenih trgovačkih ruta, papar je bio najvažniji povod za traženje morskih putova iz Europe prema Istoku. Europska renesansa, ili čitav period od 15. do 18. stoljeća ne može se ispričati bez papra. Dobio je nadimak "kralj začina" i vrijedio je koliko i zlato.

Papar je bio jedan od prvih "artikala" kojim se trgovalo između Istoka i Zapada. Na svome vrhuncu papar je stvarno vrijedio koliko i zlato, 1:1. U srednjem vijeku paprom ste mogli platiti porez, stanarinu, čak je i miraz mogao biti u papru.

Kada su Vizigoti opljačkali Rim 408. godine, u ugovoru o otkupnini za cijeli grad tražilo se i nešto manje od jedne i pol tone papra u zrnu. O važnosti papra svjedoče i zasebne riječi za trgovca ovim začinom, u engleskom - Pepperer, njemačkom - Pfeffersacke i francuskom jeziku - Poivrier.

Bobice koje zu začinile svijet...

Papar se dobiva iz biljke Piper nigrum L. iz porodice Piperaceae, koja je povijuša poput loze i penje se oko oslonca ili stabla. Potječe iz jugozapadne Indije, a odgovara joj vlažna tropska klima i nadmorska visina do 1200 metara. Najviše se uzgaja u Indiji, Vijetnamu, Indoneziji, Brazilu, Maleziji, Kini i Šri Lanki.

Kao začin se koriste suhi plodovi, bobice promjera oko 5 mm, koje dozrijevanjem mijenjaju boju od zelene, narančaste, crvene do žutocrvene. Proizvodi dobiveni od papra mogu se podijeliti u četiri skupine: crni papar, bijeli papar, zeleni papar te ulje i smola papra. Boja papra u zrnu ovisi o vremenu berbe i dorade. Zeleni papar dobiva se od nezrelih bobica papra, isto kao i crni koji zapravo osušeni plod biljke, a bijeli je papar sjeme osušeno nakon što je s boba uklonjena "kožica". Rabi se u zrnu, zdrobljen ili mljeven.

Papar obično nosi ime luke izvoza ili regije u kojoj se uzgaja. Neki od poznatijih su Lampung sa Sumatre, Malabar iz istoimene pokrajine na jugozapadu Indije, Tellicherry sa sjeverne obale Malabara, Sarawak iz države Sarawak, a Muntok je najvažnija sorta bijelog papra koja se uzgaja na otoku Bangka.

I prije naše ere papar je bio cijenjen i u Indiji i daleko izvan nje – u Europi, Egiptu i Kini. Nije se koristio samo u kuhinji, nego i u duhovnim obredima i medicini. Bitan je sastojak u ajurvedske, kineske i drugih tradicionalnih medicina, Grci su ga koristili kao protuotrov za kukutu - otrov koji je popio Sokrat, a također se koristio kao lijek za probavne bolesti.

Suvremena istraživanja dokazala su antioksidativna i antimikrobna svojstva papra. Papar se stoljećima koristio kao prirodni konzervans za kvarljivu hranu, a i sam može jako dugo stajati što mu je samo dizalo popularnost.

... i pohlepa koja ga je promijenila 

Trgovanje začinima počelo je prije naše ere, s arapskim trgovcima na Bliskom istoku koji su vodili posao s luksuznom robom duž Puta svile koji je povezivao Aziju s Bliskim istokom, Sjevernom Afrikom i Europom. U prvome stoljeću već su i Rimljani bili uključeni u trgovinu - Plinije Stariji spominje papar i Indiju već 77. godine. Začini, pa tako i papar, bili su važan izvor prihoda za Bizant, a na Mediteranu su Aleksandrija, Genova i Venecija svoj prosperitet dugovale upravo ovom začinu.

Padom Carigrada 1453. prekinuta je crnomorska ruta, pa je uspostavljanje pomorskih ruta iz zapadnoeuropskim zemljama bio prioritet kako bi ponovno ostvarili veze s Kinom i indijskim lukama poput poput Calicuta na Malabarskoj obali.

Upravo je tamo uplovio Vasco da Gama 1498., stigavši morskim putem oko Afrike. U tome trenutku mijenja se čitav poznati svijet: Portugal dobiva monopol nad trgovinom začinima i naredna dva stoljeća Lisabon će biti najbogatija europska luka jer je ostao ključno trgovačko središte za papar i druge začine. Iz istog razloga uništena su gospodarstva Aleksandrije, Venecije i Genove. Europa s margina svjetske ekonomije dolazi u središte, a put svile gubi svoje tisućljetno značenje.

Portugalski monopol na istoku nije dugo potrajao i pokrenuo je stvaranje nizozemskih i britanskih kompanija u istočnoj Indiji. U sljedećim stoljećima Indija, Nizozemska, Britanija i Portugal nastavit će se boriti za moć u ratu začina. Iz te lude pomame nastao je i kolonijalizam, koji je donio ogromna bogatstva europskim monarhijama i ogromnu nepravdu i brutalnost prema narodima koloniziranih zemalja. Krajem 18. stoljeća u igru ulaze i SAD, a tijekom 19. stoljeća Britanci će potpuno preuzeti kontrolu nad začinima i London će postati novo svjetsko središte začina.

Sredinom 18. i u 19. stoljeću povećana proizvodnja snizila je cijene papra, pa je on postao dostupan širokim masama – doslovno ga je mogao kupiti svatko s ulice. Papar više nije bio ekskluzivan začin dostupan samo bogatima. Ispuhala se sva mistika kojom je bio obavijen, a on je zauzeo počasno mjesto u svakoj kuhinji i na svakom stolu na svijetu – mjesto uz sol. Stoljeća u kojima je bio najtraženija trgovačka roba ostavila su traga u mnogim nacionalnim kuhinjama u svijetu. Danas je papar treći sastojak po korištenosti u svijetu, odmah iza iste te soli i – vode.

 

 

  • #Jeste li znali
  • #papar
  • #začin
  • #povijest
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dan šljiva i Dan jabuka: Vikend okusa i priča u Gorskom kotaru
Kamo za vikend
Dan šljiva i Dan jabuka: Dođite na vikend okusa i priča u Gorski kotar
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
HIGHLANDER Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Avantura života
Highlander Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" pobili one koji su ih naučili preživjeti
Na današnji dan
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" gotovo istrijebili one koji su ih naučili preživjeti
Jetrica na venecijanski recept Gorana Kočiša
Ma, savršenstvo!
Teleća jetrica na venecijanski: Recept za slasno jelo po receptu chefa Kočiša
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Baš Naš festival
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Nemojte ovo raditi
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi
Uz predivne Rastoke
Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi
Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak
Provjeren recept
Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak
Zelena oaza Sveti Ivan Zelina, Airbnb
Mir i tišina
Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Merz dirnut do suza na otvaranju obnovljene sinagoge u Muenchenu
Friedrich Merz
VIDEO Njemački kancelar u suzama: "Sram me što se to događa i zato objavljujem rat..."
Vatrogasci se još bore s požarom u Buku, čuju se i ekspolozije
Borba s vatrom
VIDEO Požar u tvornici gasit će cijelu noć, odjekivale i eksplozije: "Šteta je ogromna, a imamo i ugovore s klijentima"
Tuga u Zagorju: U nesreći traktora poginuo dugogodišnji načelnik općine
Brojni se opraštaju
Velika tragedija: Dugogodišnji načelnik općine poginuo u nesreći s traktorom
show
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
Petra Kraljev i Sandro Gotal snimljen u prvom javnom izlasku
više ne kriju ljubav
Prvi javni izlazak zvijezde Kumova i zgodnog nogometaša koji joj je ukrao srce!
zdravlje
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Upozorenje veterinarke
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Upala živca u lopatici: Simptomi po kojima ćete je prepoznati
Piše fizioterapeut
Upala živca u lopatici: Simptomi po kojima ćete je prepoznati
zabava
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Pokažite što znate!
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
Pokažite što znate!
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
Lovac ili lovina? Mačka se šuljala kako bi zaskočila pticu, a onda je doživjela šok
Ups!
Lovac ili lovina? Mačka se šuljala kako bi zaskočila pticu, a onda je doživjela šok
tech
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
"Najopasnija mreža za mlade": Omiljena platforma prepuna je seksualnih predatora i dilera droge
Roditelji, oprez!
"Najopasnija mreža za mlade": Omiljena platforma prepuna je seksualnih predatora i dilera droge
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
Mnoge su industrije ugrožene
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
sport
Marin Pongračić na žestokom udaru kritika: "On je katastrofa"
Nije se proslavio
Žestoko isprozivao vatrenog: "On je katastrofa, na toj poziciji je negledljiv"
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
tako to rade vođe
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Komentar Ivice Mede
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
tv
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
MasterChef: Večeras počinje nova sezona MasterChefa! Evo što vas očekuje!
NOVA SEZONA
Večeras počinje nova sezona MasterChefa! Evo što vas očekuje!
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
DALEKI GRAD
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Drugi život
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
Odustao od Amerike
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
lifestyle
Ulična moda Zagreb bluza s volanima
Tako ženstvena
Traperice plavokose dame iz centra Zagreba vizualno produžuju noge, ali bluza je ta koja je privukla sve poglede
Janica Kostelić u cvjetnoj haljini i tenisicama
LEŽERNO IZDANJE
Janica Kostelić u tenisicama koje Hrvatice obožavaju, nosi ih uz cvjetnu haljinu
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
sve
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
Marin Pongračić na žestokom udaru kritika: "On je katastrofa"
Nije se proslavio
Žestoko isprozivao vatrenog: "On je katastrofa, na toj poziciji je negledljiv"
Varso Place u Varšavi - 7
Vrtoglavih 310 metara

Najviša zgrada u Europskoj uniji: Neboder koji ima čak 57 dizala

Cijena ovog ambicioznog pothvata procjenjuje se na 500 milijuna eura, a njegova realizacija trajala je čitavo desetljeće – od 2011. do otvorenja 2022. godine. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Tvrđava Brod - 2 Zanimljivosti
    Festung Brod

    Najveća tvrđava u Hrvatskoj: Golema, neprobojna i nikada napadnuta

  • Varso Place u Varšavi - 7 Zanimljivosti
    Vrtoglavih 310 metara

    Najviša zgrada u Europskoj uniji: Neboder koji ima čak 57 dizala

  • Meteorološka postaja Zavižan - 2 Zanimljivosti
    Zavižan

    "Podstanar" u planinarskom domu: Prva visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close