• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Recept za britanski specijalitet: Omiljeno jelo koje je bilo pod posebnom zaštitom za vrijeme ratova

Malo ljudi (pa čak i onih odraslih u Britaniji) zna da čak ni nacionalna delicija ne potječe iz Velike Britanije. Da bismo otkrili otkuda potječe ovo jelo, moramo se vratiti sve do srednjeg vijeka, u Andaluziju, a potom u Portugal...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 7.12.2022 09:39 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Mikonos Zamke za turiste? "Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata

Zlobnici će reći kako Englezi ne znaju kuhati i kako otočka hrana ne valja. Ostali će biti previše pristojni da to potvrde. Ali tako je kako je – engleska kuhinja naprosto nije poznata u svijetu po nekim naročitim delicijama… Osim jedne.

Naizgled prilično jednostavna, ali opet ukusna: fish and chips. Većina nas sigurno je odrastala u uvjerenju da je ovaj chips doista pravi čips, no riječ je o krumpirićima tj. pomfritu koji se servira s pohanom ribom. Obično se smatra tipičnom britanskom hranom i vrlo je popularna, a riba i krumpiri bili su pod posebnom zaštitom za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata upravo zato da bi narod imao što jesti.

Ipak, malo ljudi (pa čak i onih odraslih u Britaniji) zna da čak ni ova nacionalna delicija ne potječe iz Velike Britanije. Da bismo otkrili otkuda potječe ovo jelo, moramo se vratiti sve do srednjeg vijeka, u Andaluziju, a potom u Portugal.

Andaluzija je bila šaroliko mjesto u kojem su se miješale vjere i nacije, pa je često i simbol za zlatno doba suživota kršćana, muslimana i Židova. Ta idila prekinuta je u 15. stoljeću, kada je počela španjolska inkvizicija, zbog koje su Židovi morali pobjeći u susjedni Portugal, a potom i u druge dijelove Europe.

Utočište su, između ostalog, pronašli i u Engleskoj. Sa sobom su ponijeli mnoštvo recepata iz svoje kulinarske tradicije, no zbog novih uvjeta i nedostatka namirnica bili su prisiljeni i na neke nove kombinacije. Budući da na šabat (koji počinje u petak navečer i završava u subotu navečer) nije dozvoljeno kuhanje, židovske bi obitelji kuhale petkom kako bi imale pripremljenu hranu za subotu.

Jedno takvo jelo koje su pripremali bila je bijela riba (uglavnom bakalar), koju bi pržili u tankom sloju brašna. Tijesto je pomagalo očuvanju ribe, koja se tako mogla jesti i hladna idućeg dana, a pritom ne bi izgubila previše okusa.

Miris bakalara namamio je i njihove nove engleske susjede, do te mjere da su uskoro počeli prodavati prženu ribu na ulicama s pladnjeva. Priča o židovskom načinu čuvanja ribe ušla je u 18. stoljeću u britanske kuharice, a čak je i sam američki predsjednik Thomas Jefferson nakon posjeta Engleskoj pisao o "židovskom načinu prženja ribe".

Doduše, nitko nije siguran kako su krumpirići upali u igru. Općenito je krumpirima trebalo dulje da stignu do Engleske, a Belgijci će rado reći kako su baš oni izmislili pomfrit. Točnije, bila je to jedna žena koja je nakon smrzavanja rijeke jedne hladne zime 1680. godine izrezala krumpiriće na tanke dijelove u obliku ribe i prepržila ih na ulju kako bi prehranila svoju djecu.

Ono što se sigurno zna jest to da su u Engleskoj 1860-ih godina otvoreni prvi fish and chips dućani – neki smatraju kako je iza prvog takvog dućana stajao mladi židovski imigrant Joseph Malin, dok neki tvrde kako je to bio domaći čovjek u Manchesteru.

No, zar je više važno? Velika Britanija tako je u svojoj kuhinji, s kojom se svijet često šali, dobila jaki adut. A bome, nismo ni mi u ostatku svijeta imuni na okuse ove hrskave poslastice, pa se one mogu pronaći na menijima brojnih restorana.

Sastojci za fish and chips:

  • 55 grama brašna
  • 55 grama škrobnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 prstohvat svježe mljevenog crnog papra
  • 80 ml hladnog tamnog piva
  • 80 ml hladne mineralne vode
  • 4 fileta ribe - 200 g oslića
  • 450 g krumpira
  • ulje za prženje, sol

Priprema fish and chipsa:

  1. Odvojite dvije žlice brašna. U velikoj zdjeli pomiješajte preostalo brašno sa škrobnim brašnom i praškom za pecivo. Lagano začinite prstohvatom soli i papra.
  2. Miješajući vilicom, dodajte pivo i gaziranu vodu u smjesu brašna i nastavite miješati dok ne dobijete gusto, glatko tijesto. Stavite tijesto u hladnjak da odstoji 30 minuta do 1 sat.
  3. U međuvremenu narežite krumpir i isperite ga pod hladnom tekućom vodom. Krumpir stavite u posudu s hladnom vodom i stavite na vatru. Kada zakuha, kuhajte 3 do 4 minute, procijedite i osušite papirnatim ručnicima. Držite ga u hladnjaku pokrivenog papirnatim ručnicima.
  4. Riblje filete stavite na papirnati ubrus i osušite. Lagano začinite s malo morske soli. Stavite dvije žlice brašna koje ste odvojili od smjese za tijesto u plitku zdjelu. Svaki riblji file ubacite u brašno i otresite višak pa ga umočite u tijesto i ispržite u ulju (oko osam minuta).
  5. Krumpir ispržite u loncu s puno vrućeg ulja, u više tura, i poslužite s ribom.
     

  • #Recepti
  • #fish and chips
  • #Engleska
  • #engleska kuhinja
  • #britanska kuhinja
  • #europska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kuća za odmor Margherita: Rustikalni šarm s pogledom na goranske ljepote
Udobna i topla
Kuća za odmor Margherita: Rustikalni šarm s pogledom na goranske ljepote
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Tri blogerice, šest nespojivih namirnica i neočekivani rezultati: Tko je briljirao u drugom izazovu?
Pokrovitelj Tognana
Tri blogerice, šest nespojivih namirnica i neočekivani rezultati: Tko je briljirao u drugom izazovu?
Hrskavo pržena riba: Tajna je u limunovu soku, koji joj daje sasvim novu dimenziju
Brzo i jednostavno
Hrskavo pržena riba: Tajna je u limunovu soku, koji joj daje sasvim novu dimenziju
Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!
Doživljaj za nepce
Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!
Najelegantnija adventska lokacija u Zagrebu: Vrhunski barovi i restorani stižu na Oleander terasu hotela Esplanade
Fooling Around
Najelegantnija adventska lokacija u Zagrebu: Vrhunski barovi i restorani stižu na Oleander terasu hotela Esplanade
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Evakuirana škola u Zagrebu, roditelji dobili obavijest: "Rekli su da djecu pošaljemo kući, ne znamo što se događa..."
reagirala policija
Evakuirana škola u Zagrebu, roditelji dobili obavijest: "Rekli su da djecu pošaljemo kući, ne znamo što se događa..."
Starica uhićena u bjelovarskoj bolnici
Priča s tužnom pozadinom
Vijest o uhićenju bake (82) uznemirila je Hrvatsku: "Situacija je postala neizdrživa..."
Stigla promjena vremena, snijeg pada u dijelovima Hrvatske
Hrvatska pod snijegom
FOTO Hrvatska na udaru snježnog kaosa! Snijeg već pada, pogledajte gdje će ga biti najviše
show
Tko je nova Miss Universe Fatima Bosch?
odnijela pobjedu
Tko je nova Miss Universe? Iza nje je ogroman skandal s početka izbora
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Je li Laura Gnjatović trebala proći u top 12 na izboru za Miss Universe?
recite nam u anketi!
Je li naša Laura Gnjatović trebala proći u top 12 na svjetskom izboru za Miss?
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Vratna kralježnica: Simptomi koji otkrivaju da je problem puno veći nego što mislite!
Jedan od najosjetljivijih dijelova tijela
Vratna kralježnica: Simptomi koji otkrivaju da je problem puno veći nego što mislite!
zabava
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Urnebesno
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
Zanimljivo
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
tech
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
Sad je potrebno iskopavati
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
Startaj Hrvatska 2025.
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
sport
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
KANADSKI BREND
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
Tužna vijest pogodila obitelj Realove legende, sinovi su shrvani: "Zauvijek ćemo te pamtiti"
Prerani odlazak
Tragedija u projektu Realove legende, njegovi sinovi su shrvani: "Zauvijek ćemo te pamtiti"
Tužna vijest iz Njemačke: Umro Dieter Herzog
Počivao u miru
Tužna vijest iz Njemačke: Umro član sjajne generacije koja je osvojila SP
tv
MasterChef: "Najbrži" kandidat MasterChefa iskreno progovorio: "Napravio sam glupost!"
NAPUSTIO NATJECANJE
"Najbrži" kandidat MasterChefa iskreno progovorio: "Napravio sam glupost!"
MasterChef: MasterChef napušta Ivan Capan! Renata zaplakala: "On je bio moja tableta za smirenje"
KRAJ AVANTURE
MasterChef napušta Ivan Capan! Renata zaplakala: "On je bio moja tableta za smirenje"
U dobru i zlu: Nema sada vremena razgovarati s njom
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nema sada vremena razgovarati s njom
putovanja
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
novac
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama širokih nogavica i sivom kaputu
Lako se kopira
Bojana Gregorić Vejzović: Tako obična kombinacija koja izgleda vrhunski, ne trebaju joj nikakvi dodaci
Lejla Filipović u čizmama s chunky potplatom i trapericama 2025.
Tople, a šik
Ove čizme savršen su par podvrnutim trapericama, a nosi ih i Lejla Filipović
sve
Tko je nova Miss Universe Fatima Bosch?
odnijela pobjedu
Tko je nova Miss Universe? Iza nje je ogroman skandal s početka izbora
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Prženi riblji filet s limunom
Brzo i jednostavno

Hrskavo pržena riba: Tajna je u limunovu soku, koji joj daje sasvim novu dimenziju

Ovako pržena riba priprema se jednostavno, gotova je brzo, a limunov sok, u koji ćete je umočiti prije negoli je uronite u tekuće, prozračno tijesto, dat će joj sasvim novu dimenziju okusa. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Cheesecake Hrana i piće
    Trikovi koji pale

    Najbolja jesenska torta: Recept za vaš novi omiljeni desert s kestenima

  • Slana pita od gljiva Hrana i piće
    Imamo recept!

    Prefina pita s gljivama i pivom idealni je izbor za hladnu jesen, a može se napraviti i bez grama maslaca

  • Prženi riblji filet s limunom Hrana i piće
    Brzo i jednostavno

    Hrskavo pržena riba: Tajna je u limunovu soku, koji joj daje sasvim novu dimenziju

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close