Pariz je uvijek dobra ideja, ali ne zaboravite da Francuska skriva mnoštvo dragulja kojima je svakako vrijedno posvetiti svoju pažnju. Ovaj put predlažemo vam da se otisnete na jugoistok Francuske i uživate u provansalskim krajolicima, pa krenimo kroz obilazak malih (uglavnom) provansalskih mjesta...

Eze

Gradić u blizini Nice izgleda kao da je izišao iz Disneyjeva crtića. Smješten je na litici s koje se pružaju beskrajni pogledi na Sredozemno more. Egzotični vrt također je nešto što se ne smije propustiti.

Cassis

Ovaj gradić na moru ima preslatku luku iz koje je moguće otploviti do Nacionalnog parka Calanques. U blizini Cassisa nalazi se i poznata cesta Route des Cretes. Iako je na mjestima izuzetno uska, pruža neke od najljepših pogleda u cijeloj Francuskoj, pogotovo odlučite li se provozati ususret zalasku sunca.

Oppede le Vieux

Ovo selo prepuno kamenih kućica iz 16. stoljeća odiše nevjerojatnim spokojem. Zajedno sa srednjovjekovnom crkvicom pravi je skriveni dragulj, čije je ljepote teško prikazati fotografijama.

Pernes les Fontaines

Više od 40 fontana krasi ovaj gradić iz 18. stoljeća, a prekrasna natkrivena tržnica iz 17. stoljeća još je jedan od razloga zašto se i Pernes mora naći na vašoj provansalskoj ruti. Bar L'Instant Vin hvali se nevjerojatnim zalascima sunca na svojoj terasi, a ljubitelji slatkog vina moraju probati čašu vina Pipi d'Ange i saznati je li to stvarno jedno od najfinijih desertnih vina na svijetu!

Fontaine de Vaucluse

Tijekom ljeta ovaj gradić vrvi turistima, i to ne bez razloga - poznat je po ogromnom izvoru čiste plavozelene vode koji se nalazi 15 minuta hoda od samog centra grada. Najljepše doba za razgledavanje izvora ipak je zima, kad rijeka nabuja.

Simiane-la-Rotonde

Provansa je poznata po poljima lavande, a ako ste u potrazi za njima, Simiane je mjesto koje se mora naći na vašoj ruti. Gradić se nalazi na brdu i obiluje uskim uličicama i malim kafićima. Prekrasna polja lavande pronaći ćete i u obližnjim gradićima Sault i Aurel.

L'isle sur la Sorgue

Ovaj inače miran gradić užurban je četvrtkom i nedjeljom, kada se u njemu održava sajam. Poznato je odredište za ljubitelje antikviteta, a sretnici će često nabasati na jazz-koncerte na otvorenom. Grad okružuje rijeka Sorgue i zapravo ga čini otokom. Restoran Chez Stephane nezaobilazno je mjesto za ljubitelje sira.

Saignon

Na vrhu brda smjestilo se mirno selo koje turisti još uvijek nisu prepoznali, zbog čega je zadržalo svoju autentičnost. Nađete li se ovdje u vrijeme ručka, nikako ne smijete propustiti restoran La Maison de Solveig.

Aix en Provence

Grad Paula Cezannea i Emila Zole kao da je zamrznut u vremenu. Popijte čašu vina na sunčanoj terasi restorana Les Deux Garcons, na kojoj su vino ispijali Cezanne, Edith Piaf i Picasso, a za potpuni doživljaj grada obavezno posjetite i Pavillon Vendome i staru tržnicu. 

Arles

Posjetite Arles i saznajte zašto je taj gradić često bio motiv Van Goghovih slika. U rimskom amfiteatru i danas se održavaju utrke i borbe bikova.

Marseille

Jedan od najvećih i najstarijih francuskih gradova nemoguće je zaobići na ovom putovanju, a kada vam grad postane previše ubrzan i prenapučen, odvezite se u obližnji ribarski gradić Les Goudes po novu dozu mira.

Posjetite li Provansu, sigurni smo da ćete se zaljubiti u šarmantne uličice malenih mjesta koja tek trebaju biti otkrivena. Ne zaboravite kušati vino i poznate sireve na kojima će vam nepce još dugo zahvaljivati. Dok se ne otisnete u Provansu i upijete mirise s polja lavande, po kojima je ova regija posebno poznata, u tjednu okusa Provanse u Lidlu od 1. do 7. kolovoza možete uživati u delicijama Provanse i Grčke te ravno iz svojeg doma okusima otputovati tamo u tren oka. 

 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju