• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #Francuska

Savršena Francuska: 10 jela i pića koja trebate probati u gastronomskoj meki svijeta

Kad ne budete imali prijevod menija na engleski a pročitate naziv „cuisses de Grenouille“, znajte kako je riječ o žabljim kracima. Iako se kuhaju diljem zemlje, tradicionalno se povezuju s pariškom hranom i kuhinjom. Pripremaju se s umakom od maslaca, češnjaka i peršina te poslužuju sa salatom.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 1.03.2022 07:01 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"

Vrhunska gastronomija duboko je ukorijenjena u francuskoj kulturi. Naći ćete tako bogata jela, ukusne slastice, peciva, sireve... Naravno, za hranom ne zaostaje ni piće, pa se Francuska može pohvaliti svjetski poznatim vinskim regijama.

Uz toliki izbor nije pitanje što jesti, već odakle početi istraživati. Kako bismo vam olakšali, donosimo 10 jela i pića koja ne biste trebali zaobići u Francuskoj!

Crepes

Radi se zapravo o vrlo tankoj palačinki, koja je itekako popularna u ovoj zemlji, a dolaze u dva oblika – slatkom i slanom. Punjene su raznim sastojcima, od onih najjednostavnijih s Nutellom, pa onih zahtjevnijih sa sirom i šunkom ili pak – jagodama. U Parizu štandove s palačinkama ćete naći na svakom koraku, a nalaze se i na menijima gotovo svih restorana.

Pain au chocolat

Riječ je o vrsti peciva koja nalikuje na kroasan, samo što je u obliku kocke. U sredini je napunjena s komadićima tamne čokolade što dodatno doprinosi užitku. Možete ih jesti tijekom dana, ali Francuzi ih najčešće konzumiraju kao pecivo za

doručak dok ispijaju kavu.

Govedina Bourguignon

Ovo jelo jest goveđi gulaš pirjan u crnom vinu i goveđem temeljcu, a ostatak sastojaka čine mrkva, luk, češnjak, gljive i slanina. Svi koju su ga probali, imaju samo riječi hvale.

Cafe au lait

Vrlo jednostavno, radi se o kavi s mlijekom. Riječ je o kuhanoj kavi (ovo nije espresso) s dodatkom toplog mlijeka, te je u Francuskoj ovo daleko najpopularnija kava. Doduše, istu stvar pijete vjerojatno i u Hrvatskoj, tako da...

Žablji kraci

Kad ne budete imali prijevod menija na engleski a pročitate naziv „cuisses de Grenouille“, znajte kako je riječ o žabljim kracima. Iako se kuhaju diljem zemlje, tradicionalno se povezuju s pariškom hranom i kuhinjom. Pripremaju se s umakom od maslaca, češnjaka i peršina te poslužuju sa salatom.

Galette

Ako se zateknete negdje u Bretanji, ni slučajno nemojte propustiti galette, odnosno palačinku od heljde sa slanim nadjevom od jaja, šunke, povrća ili u nekim slučajevima i voća.

Šampanjac

Iako mnoga pjenušava vina na svijetu nazivaju šampanjcem, pravi šampanjac može se nabaviti samo u regiji Champagne. Regija je to koja nudi goleme vinograde, neobična sela, restorane s Michelinovom zvjezdicom, velike dvorce te povrh svega impresivne vinarije, u kojima do mile volje možete uživati u finim kapljicama.

Guščja jetra

Čim na meniju vidite jelo naziva „foie gras“, naručite ga bez puno razmišljanja, jer pašteta od guske (i nekim slučajevima patke) itekako je fina delicija. U njoj se može uživati kao u predjelu, ali poslužuje se nekad i kao glavno jelo.

Ratatouille

Posjeta Provansi je nepotpuna bez uživanja u ovom poznatom jelu od povrća koje se sastoji od tikvica, rajčica, patlidžana, luka, češnjaka i papra.

Bouillabaisse

Bouillabaisse je tradicionalni provansalski riblji paprikaš podrijetlom iz lučkog grada Marseillea. Ovo izdašno jelo sastoji se od minimalno četiri vrste svježe ribe kuhane u ribljem temeljcu s lukom, rajčicama, češnjakom i začinskim biljem. Tradicionalno se poslužuje s krutonima i rouilleom – pikantnim ukrasom od šafrana.

  • #Francuska
  • #Jela
  • #što vidjeti
  • #Kamo putovati
  • #šampanjac
  • #guščja jetra
  • #crepes
  • #žablji kraci
  • #galette
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Gradovi koje bih opet posjetio. I oni koje više ne bih.
Sto ljudi...
Vedranova lista: Gradovi koje bih uvijek opet posjetio i oni u koje se nikad ne bih vratio
Sancocho gulaš recept
Jako fino
Ovakav gulaš još nište probali! Sancocho se radi od više vrsta mesa, stvoren je za velika društva i posebne prilike poput Božića
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Pokrovitelj DI-GO
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Harry's Piccolo
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policajac izboden u Splitu
napad u Splitu
Izbodeni policajac bori se za život, procurili detalji o napadaču: Ima samo 18 godina
Snimka policijskog postupanja u Trilju izazvala reakcije
Oglasila se policija
VIDEO Širi se snimka: Policajac u kombiju brutalno udara uhićenika, kolege zatvorile vrata
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Kaja Vidmar podijelila tople obiteljske prizore sa Šimom Vrsaljkom i djecom
''ljubav!''
Vrsaljkova Kaja podijelila tople obiteljske prizore s našim nogometašem i djecom
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
Nezaobilazna tijekom blagdana
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
tech
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Nije izvanzemaljski brod, ali ima spektakularne ledene vulkane
Komet 3I/ATLAS
Nije izvanzemaljski brod, ali ima spektakularne ledene vulkane
sport
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Trener Kocaelispora demantirao glasine da Petković napušta klub: "Dopustite mi da kažem ovo..."
Jasno i glasno
Trener Kocaelispora: "Bruno Petković napušta klub? Dopustite mi da kažem ovo..."
tv
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
NOVI IZAZOV
Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
München - 4
Sto ljudi...

Vedranova lista: Gradovi koje bih uvijek opet posjetio i oni u koje se nikad ne bih vratio

Nekako, kao da bih opet volio doživjeti atmosferu na trgu Jemaa el-fnaa, gdje se kobre, onako filmski, dižu na zvuk frule. Još jednom prošetati onim ulicama i besramno se cjenkati. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • München - 4 Putovanja
    Sto ljudi...

    Vedranova lista: Gradovi koje bih uvijek opet posjetio i oni u koje se nikad ne bih vratio

  • Pelješki tunel - 1 Putovanja
    U carstvu dingača

    Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"

  • Notting Hill Putovanja
    Iz prve ruke

    Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close