Jeste li znali da Guinness nije crno nego crveno pivo? Podignete li čašu prema svjetlu vidjet ćete rubinski crvenu nijansu. A znate li čemu služi mala bijela kuglica u limenci piva? Uz malu pomoć dušika, taj „widget“ stvara bogatu pjenu koja se čvrsto prima za brkove… No to nisu jedine zanimljivosti vezane za najpopularnije irsko pivo, neke od najluđih činjenica vežu se uz njegova tvorca, Arthura Guinnessa.

23.9., davne 1725. godine u irskom selu Celbridge rodio se Arthur Guinness, sin poljoprivrednika Richarda i Elizabethe, koji od samog početka baš i nije imao velike šanse za uspjeh. No Arthurova ljubav prema pivu rodila se kod lokalnog nadbiskupa, Arthura Pricea, gdje je s ocem kuhao pivo. Price je ocu i sinu oporučno ostavio po stotinu funti, koje su tada vrijedile puno više nego danas – otprilike kao četverogodišnja zarada u ono vrijeme.

Umjesto da novac potroši na poljoprivredu, Arthur je uložio u malu pivovaru u Leixlipu, a kada je posao krenuo ostavio ju je mlađem bratu i hrabro krenuo slijediti snove u Dublin.

Novu pivovaru je nazvao je „Sv. James`s Gate“, a najam od 45 funti godišnje potpisao je na čak devet tisuća godina! U početku je kuhao ale, ali nakon što su porteri postali hit u Dublinu, prešao je na tamnu stranu piva. Iako je Guinness sinonim za stout, Arthur ga nikada nije skuhao. To je učinio njegov sin, Arthur (drugi), koji je osmislio recept za pivo koje je bilo preteča Guinnessovog stouta kakvog danas pijemo.

Arthur je oženio Oliviu Whitmore koja mu je rodila 21 dijete, ali tragično, samo ih je deset preživjelo do odrasle dobi. Irci ga pamte kao filantropa. Nesebično je davao novac u dobrotvorne svrhe, zalagao se za bolju zdravstvenu skrb siromašnih, promovirao galsku umjetnost kako bi pomogao u očuvanju irskog identiteta. 

Guiness je umro je 1803. godine i svojoj obitelji ostavio 23 tisuća funti, kao i unosan posao. Njegov sin Arthur Guinness II preuzeo je pivsko carstvo, ali tu nije kraj zanimljivostima. Tvrtka je navodno diskriminirala katolike. 

“Arthur nije imao problema s prodajom pića katolicima, ali je učinio sve što je mogao da ih izbjegne zapošljavati do 1960-ih”, pisao je Irish Independent navodeći kako su Arthurovi zaposlenici morali podnijeti ostavku ukoliko bi odlučili oženiti katolkinju. 

Kompanija Arthur Guinness Son and Co. u osamdesetima je poslovala je pod imenom Arthur Guinness and Sons PLC, da bi se 1997. udružila s britanskom kompanijom Grand Metropolitan u  kompaniju Diageo sa sjedištem u Londonu koja je postala najveći proizvođač alkoholnih destilata na svijetu. Samo neki od njezinih brendova su najprodavanija votka u svijetu Smirnoff, Johnnie Walker, Baileys... Tvrtka je imala udjele i u farmaceutskoj i kemijskoj industriji, građevinarstvu, turizmu, a 1955. krenula je izdavati Guinnessove knjige rekorda.

No prošlost na stranu, u svakom slučaju obitelji Guinness možemo zahvaliti na finom pivu, a pravi Guinness potražite iz točionika... 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju