Popularna fusion kuhinja u kojoj se kombiniraju azijske i europske namirnice, koristeći se tehnikama s oba kontinenta, prepuna je spojeva koji su na prvu nespojivi, a ipak savršeno tvore jedno zaokruženo, slasno jelo.

Vodeći se oku, ali i nepcima prekrasnim kreacijama fusion kuhinje koja već neko vrijeme opčinjava europske metropole, došli smo do jednog zaključka: Maline ne moraju uvijek ići uz kremaste slastice ili divljač, cvjetača nije samo stvorena za variva, a naranča za sok ili marinade.

Sve tri namirnice odlično se slažu s ribljim jelima koja možete pripremiti u svega nekoliko minuta i bez previše kompliciranja. Stoga vam donosimo tri kombinacije u jelima koje nikada ne biste sami složili, a idealne su za vrijeme kada nam se ne da predugo stajati uz štednjak, kada smo aktivni kod kuće ili u prirodi.

1. Hrskavi kroketi od tunjevine i cvjetače

Tunjevini odgovara razno povrće; ono sa žara poput tikvica, paprika, patlidžana, zatim kuhanog zelenja poput blitve s krumpirom, raznih salata i hrskavog korjenastog povrća, odličan je partner većini grahorica, ali s ovim ga povrćem ne bismo spojili na prvu.

Iako vam cvjetača ne bi bila prvi izbor kao prilog ribi, u ovim hrskavim kroketima sa svojom slatkoćom i teksturom čini bolju i zdraviju zamjenu krumpiru. Ove prefine krokete možete jesti tople ili hladne, pa su idealni da ih ponesete na piknik u prirodi.

RECEPT – Kroketi od tunjevine i cvjetače

Sastojci za 4 osobe:
2 konzerve Rio Mare Tunjevine u maslinovu ulju 80 g
1 cvjetača
1 busen vlasca
pola češnja češnjaka
1 jaje
mlijeka po potrebi
50 g ribanog sira Pecorino Romano
morska sol
crni papar
krušne mrvice
ulje kikirikija (za prženje)

Priprema:
1. Operite, očistite i skuhajte cvjetaču u slanoj kipućoj vodi. Gnječite je vilicom dok ne postane kao pire te pomiješajte s ocijeđenom i razdvojenom tunom. Usitnite i pomiješajte vlasac, češnjak i ribani sir te dodajte u cvjetaču.

2. Dodajte lagano umućeno jaje, nekoliko žlica mlijeka i malo mljevenog papra. Smjesu ostavite u hladnjaku pola sata. Oblikujte smjesu u male krokete, umotajte u krušne mrvice i pržite u puno vrelog ulja dok ne dobiju zlatnu boju.

3. Pržene krokete izvadite na upijajući papir da se ocijede. Uživajte u njima toplima ili hladnima uz grilano povrće i umak po želji.

2. Skuše sa žara sa salatom od malina i balzamičnim octom

Iako ih imamo običaj viđati u slatkim jelima, maline nisu toliko rijedak sastojak ni u slanima jer zbog svog slatko-kiselkastog okusa daju svojevrsnu svježinu cjelokupnom jelu. Međutim, maline se najviše upotrebljavaju u gorskim jelima, uz divljač, u kombinaciji s drugim bobičastim voćem u vidu nekog umaka ili priloga, u rižotu kao zamjena jagodama u poznatom rižotu s jagodama ili pak u šarenim ljetnim salatama, ali baš je nikako nismo mogli zamisliti u kombinaciji s ribom. Dosad.

Maline u kombinaciji s miješanom mladom salatom, mrkvom, celerom i orasima odličan su prilog malo težoj plavoj ribi sa žara, poput skuše. One daju svježinu jelu idealnom za toplije dane. Odvažite se probati ovu neobičnu kombinaciju koja će sigurno ući u uži izbor za vaš najdraži ljetni ručak ili večeru.

RECEPT – Skuše sa žara sa salatom od malina i balzamičnim octom

Sastojci za 4 osobe:
4 konzerve Rio Mare Fileta skuše sa žara u vlastitom soku 120 g
125 g miješane salate
100 g malina
2 mrkve
2 stabljike celera
30 g oraha
ekstradjevičansko maslinovo ulje
balzamični ocat
sol

Priprema:
1. Ogulite mrkvu i tanko narežite stabljike celera, sitno narežite orahe.
2. Salatu, mrkvu, celer, orahe i maline stavite u veliku zdjelu, posolite, dodajte ulje i balzamični ocat, a zatim lagano promiješajte.
3. Filete skuše stavite na tanjure, začinite s malo balzamičnog octa i ukrasite pripremljenom salatom. Dobar tek!

3. Superbrzi svitci od avokada, tunjevine i naranče

Wrap ili svitak omiljeni je brzi ručak mnogima čiji je dosta uobičajen sastojak tuna, ali ne u kombinaciji s ovim sastojcima. Agrumi i riba inače se odlično sljubljuju, ali većinom kada je riba marinirana u soku primjerice limuna ili naranče. Ova kombinacija svojevrsna je azijska fuzija koja će oduševiti svježinom okusa, ali i lakoćom pripreme.

Za pripremu ovog jela treba vam svega desetak minuta da ogulite i narežete naranču i avokado, a ostatak vremena ovisi o tome koliko brzo možete zarolati tortilju. Najbrži i najsočniji brunch, ručak ili večera koje možete zamisliti, ali i onaj najzanimljiviji.

Svitke doslovno možete jesti s nogu ili ugodno zavaljeni na kauču poslije napornog treninga, uz osvježavajuće hladno piće na bazi đumbira.

RECEPT – Svitci od avokada, tunjevine i naranče

Sastojci za 4 osobe:
1 tuba Rio Mare Paté namaza od tunjevine
velika tortilja
1/2 avokada
šaka klica graha
1/2 naranče

Priprema:
1. Narežite naranču i avokado na tanke ploške. Prekrijte tortilju klicama graha i ploškama naranče i avokada.
2. Istisnite veću količinu Paté namaza od tunjevine te čvrsto zamotajte tortilju. Prerežite napola i poslužite. U slast!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju