Glavna je odlika kuhinje naših susjeda jednostavnost, kvaliteta namirnica te njihova prilagodljivost svakom ukusu. Tako ćete neke klasike poput pizze Margherite nerijetko viđati s raznim sastojcima koji preuzimaju cijelu priču. Mi smo u suradnji s Rio Mare izabrali tri talijanska klasika s tunjevinom u glavnoj ulozi koja će vas oduševiti.

1. Mediteranska pizza s tunjevinom i crvenim lukom

Sirotinjsko jelo iz Napulja osvojilo je svijet širokim izborom nadjeva s kojim svatko može kreirati pizzu baš za sebe. Danas je pizza dostupna svima; od ljubitelja povrća, mesa i suhomesnatih proizvoda, voća ili čokolade, ali i onima sklonima luksuzu.

Najskuplju pizzu od čak 60 tisuća kuna čije se tijesto od organskog brašna dizalo 72 sata, nadjevenu s tri vrste kavijara, škampima, jastogom i organskom mozzarellom od bivoljeg mlijeka, uručit će vam vrhunski chef, sa sommelierom koji će vam uz nju preporučiti vrhunski konjak, šampanjac i brandy.

Mi smo se ipak odlučili za morsku verziju pizze prihvatljivu za svaki džep od koje nam rastu zazubice samim čitanjem recepta.

RECEPT – Mediteranska pizza s tunjevinom i crvenim lukom

Sastojci za 4 osobe:
1 konzerva Rio Mare tunjevine u maslinovu ulju 160 g
400 g gotovog tijesta za pizzu
250 g pulpe rajčice
1/2 crvenog luka
200 g mozzarelle
maslinovo ulje
origano
sol

Priprema:
1. Narežite luk na vrlo tanke kolutiće, a mozzarellu na kockice. Pulpi rajčice dodajte prstohvat soli i malo origana. Nježno promiješajte rajčicu i lagano ocijeđenu tunjevinu.

2. Stavite tijesto za pizzu u lim za pečenje premazan maslinovim uljem. Na tijesto stavite tunjevinu i rajčicu te luk i mozzarellu.

3. Pecite 40-ak minuta u ranije zagrijanoj pećnici na 220 °C. Poslužite toplo. U slast!

2. Panzerotti s tunjevinom i Scamorza sirom

Idete li na izlet u prirodu ili pripremate li piknik za najdraže, panzerotti ili male pržene pizze calzone savršen su izbor za jelo. Zgodni za to da ih pojedete s nogu, panzerotti su obožavana užina i grickalica na opuštenim, ali i otmjenim zabavicama, a obožavaju ih i djeca.

Male ''školjke'' možete puniti bilo čime što vam padne pod ruku: pršutom, piletinom, šunkom, sirom, raznim povrćem, ali i tunjevinom uz dodatak nezaobilazne mozzarelle ili nekog drugog sira. Mi smo se odlučili podijeliti s vama recept za prefine i jednostavne panzerotte s tunjevinom, sušenom rajčicom, bosiljkom i dimljenom scamorzom koja se lijepo topi poput mozzarelle.

RECEPT – Panzerotti s tunjevinom i Scamorza sirom

Sastojci za 4 osobe:
2 konzerve Rio Mare Tunjevine u maslinovu ulju 80 g
120 g dimljenog i naribanog scamorza sira
5-6 sušenih rajčica u ulju, ocijeđenih i tanko narezanih
4-5 listova bosiljka, mljevenih
sol i papar
1 tijesto za pizzu ili kruh 500 g
4 šalice, odnosno 1 l suncokretova ulja

Priprema:
1. U posudu stavite sir, tunjevinu razdvojenu na komade, rajčicu i bosiljak pa dobro promiješajte. Posolite i popaprite po ukusu.

2. Tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra i izrežite krugove promjera 6 cm. Pokrijte krugove čistim kuhinjskim ručnikom i ostavite da odstoji 20 minuta.

3. Svaki krug razvaljajte kako biste dobili krugove promjera 12 cm. Stavite žlicu nadjeva na svaki kolut i preklopite na pola da biste oblikovali oblik polumjeseca. Pritisnite rubove da biste ih potpuno zatvorili. Zagrijte ulje u velikoj tavi.

4. Pržite više panzerotta istovremeno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite na papirnate ručnike da se ocijede i poslužite odmah ili ponesite na piknik.

Ukusno i zdravo: Panzerotti se također mogu peći. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Lim za pečenje obložite masnim papirom i pecite panzerotte do zlatnosmeđe boje.

3. Tjestenina s delikatesnim pestom, tunjevinom i mozzarellom

Tjestenine su svakako uz pizzu najomiljenije talijansko jelo koje jede i priprema cijeli svijet. Većina ih voli jer su njihovi dodaci odnosno umaci nebrojeni kao i njihove vrste, a mnoge se pripremaju u svega nekoliko minuta.

Zeleni pesto ili pesto genovese koji se priprema od bosiljka, pinjola i parmezana uz dodatak češnjaka i maslinova ulja fini je aromatični umak za tjesteninu kojeg ne treba puno da ovo jelo dobije sasvim novu dimenziju. Može stajati u hladnjaku danima, pa je uvijek dostupan i uz njega je ručak gotov za onoliko vremena koliko tjestenini treba da se skuha.

Recept za jednu takvu brzu i mirisnu tjesteninu s delikatesnim pestom u kombinaciji s tunjevinom i mozzarellom donosimo i mi.

RECEPT – Mirisna tjestenina s delikatesnim pestom, tunjevinom i mozzarellom

Sastojci za 4 osobe:
2 konzerve Rio Mare Tunjevine u maslinovu ulju 80 g
350 g kratke tjestenine
200 g mozzarelle
1 zrela rajčica
50 g ekstradjevičanskog maslinova ulja
par listova bosiljka
1 žlica pinjola
30 g naribanog parmezana
2 žlice svježeg kremastog sira
sol

Priprema:
1. Zakuhajte puno slane vode. Operite bosiljak, stavite ga u blender s uljem, parmezanom, pinjolima, prstohvatom soli i kremastim sirom pa izmiksajte. Nasjeckajte mozzarellu i rajčicu, a zatim ocijedite tunjevinu pa je pomiješajte s mozzarellom i rajčicom.

2. Skuhajte tjesteninu. U pesto dodajte dvije žlice vode u kojoj se kuha tjestenina kako bi bio mekši. Ocijedite al dente tjesteninu. Odmah dobro pomiješajte tjesteninu s pestom i dodajte tunjevinu s rajčicom i mozzarellom i vaš ručak ili večera je gotov. Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju