Galerija Pesto 0 Pesto genovese - 1 0

U trendu Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak

Glavna je odlika kuhinje naših susjeda jednostavnost, kvaliteta namirnica te njihova prilagodljivost svakom ukusu. Tako ćete neke klasike poput pizze Margherite nerijetko viđati s raznim sastojcima koji preuzimaju cijelu priču. Mi smo u suradnji s Rio Mare izabrali tri talijanska klasika s tunjevinom u glavnoj ulozi koja će vas oduševiti.

1. Mediteranska pizza s tunjevinom i crvenim lukom

Sirotinjsko jelo iz Napulja osvojilo je svijet širokim izborom nadjeva s kojim svatko može kreirati pizzu baš za sebe. Danas je pizza dostupna svima; od ljubitelja povrća, mesa i suhomesnatih proizvoda, voća ili čokolade, ali i onima sklonima luksuzu.

Najskuplju pizzu od čak 60 tisuća kuna čije se tijesto od organskog brašna dizalo 72 sata, nadjevenu s tri vrste kavijara, škampima, jastogom i organskom mozzarellom od bivoljeg mlijeka, uručit će vam vrhunski chef, sa sommelierom koji će vam uz nju preporučiti vrhunski konjak, šampanjac i brandy.

Mi smo se ipak odlučili za morsku verziju pizze prihvatljivu za svaki džep od koje nam rastu zazubice samim čitanjem recepta.

RECEPT – Mediteranska pizza s tunjevinom i crvenim lukom

Sastojci za 4 osobe:
1 konzerva Rio Mare tunjevine u maslinovu ulju 160 g
400 g gotovog tijesta za pizzu
250 g pulpe rajčice
1/2 crvenog luka
200 g mozzarelle
maslinovo ulje
origano
sol

Priprema:
1. Narežite luk na vrlo tanke kolutiće, a mozzarellu na kockice. Pulpi rajčice dodajte prstohvat soli i malo origana. Nježno promiješajte rajčicu i lagano ocijeđenu tunjevinu.

2. Stavite tijesto za pizzu u lim za pečenje premazan maslinovim uljem. Na tijesto stavite tunjevinu i rajčicu te luk i mozzarellu.

3. Pecite 40-ak minuta u ranije zagrijanoj pećnici na 220 °C. Poslužite toplo. U slast!

2. Panzerotti s tunjevinom i Scamorza sirom

Idete li na izlet u prirodu ili pripremate li piknik za najdraže, panzerotti ili male pržene pizze calzone savršen su izbor za jelo. Zgodni za to da ih pojedete s nogu, panzerotti su obožavana užina i grickalica na opuštenim, ali i otmjenim zabavicama, a obožavaju ih i djeca.

Male ''školjke'' možete puniti bilo čime što vam padne pod ruku: pršutom, piletinom, šunkom, sirom, raznim povrćem, ali i tunjevinom uz dodatak nezaobilazne mozzarelle ili nekog drugog sira. Mi smo se odlučili podijeliti s vama recept za prefine i jednostavne panzerotte s tunjevinom, sušenom rajčicom, bosiljkom i dimljenom scamorzom koja se lijepo topi poput mozzarelle.

RECEPT – Panzerotti s tunjevinom i Scamorza sirom

Sastojci za 4 osobe:
2 konzerve Rio Mare Tunjevine u maslinovu ulju 80 g
120 g dimljenog i naribanog scamorza sira
5-6 sušenih rajčica u ulju, ocijeđenih i tanko narezanih
4-5 listova bosiljka, mljevenih
sol i papar
1 tijesto za pizzu ili kruh 500 g
4 šalice, odnosno 1 l suncokretova ulja

Priprema:
1. U posudu stavite sir, tunjevinu razdvojenu na komade, rajčicu i bosiljak pa dobro promiješajte. Posolite i popaprite po ukusu.

2. Tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra i izrežite krugove promjera 6 cm. Pokrijte krugove čistim kuhinjskim ručnikom i ostavite da odstoji 20 minuta.

3. Svaki krug razvaljajte kako biste dobili krugove promjera 12 cm. Stavite žlicu nadjeva na svaki kolut i preklopite na pola da biste oblikovali oblik polumjeseca. Pritisnite rubove da biste ih potpuno zatvorili. Zagrijte ulje u velikoj tavi.

4. Pržite više panzerotta istovremeno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite na papirnate ručnike da se ocijede i poslužite odmah ili ponesite na piknik.

Ukusno i zdravo: Panzerotti se također mogu peći. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Lim za pečenje obložite masnim papirom i pecite panzerotte do zlatnosmeđe boje.

3. Tjestenina s delikatesnim pestom, tunjevinom i mozzarellom

Tjestenine su svakako uz pizzu najomiljenije talijansko jelo koje jede i priprema cijeli svijet. Većina ih voli jer su njihovi dodaci odnosno umaci nebrojeni kao i njihove vrste, a mnoge se pripremaju u svega nekoliko minuta.

Zeleni pesto ili pesto genovese koji se priprema od bosiljka, pinjola i parmezana uz dodatak češnjaka i maslinova ulja fini je aromatični umak za tjesteninu kojeg ne treba puno da ovo jelo dobije sasvim novu dimenziju. Može stajati u hladnjaku danima, pa je uvijek dostupan i uz njega je ručak gotov za onoliko vremena koliko tjestenini treba da se skuha.

Recept za jednu takvu brzu i mirisnu tjesteninu s delikatesnim pestom u kombinaciji s tunjevinom i mozzarellom donosimo i mi.

RECEPT – Mirisna tjestenina s delikatesnim pestom, tunjevinom i mozzarellom

Sastojci za 4 osobe:
2 konzerve Rio Mare Tunjevine u maslinovu ulju 80 g
350 g kratke tjestenine
200 g mozzarelle
1 zrela rajčica
50 g ekstradjevičanskog maslinova ulja
par listova bosiljka
1 žlica pinjola
30 g naribanog parmezana
2 žlice svježeg kremastog sira
sol

Priprema:
1. Zakuhajte puno slane vode. Operite bosiljak, stavite ga u blender s uljem, parmezanom, pinjolima, prstohvatom soli i kremastim sirom pa izmiksajte. Nasjeckajte mozzarellu i rajčicu, a zatim ocijedite tunjevinu pa je pomiješajte s mozzarellom i rajčicom.

2. Skuhajte tjesteninu. U pesto dodajte dvije žlice vode u kojoj se kuha tjestenina kako bi bio mekši. Ocijedite al dente tjesteninu. Odmah dobro pomiješajte tjesteninu s pestom i dodajte tunjevinu s rajčicom i mozzarellom i vaš ručak ili večera je gotov. Dobar tek!