• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #talijanska kuhinja

Slasni i drugačiji: Omiljeni talijanski klasici s tunjevinom u glavnoj ulozi

Na samom vrhu omiljenih talijanskih jela u svijetu kada je o gastronomiji riječ svakako se nalaze razne tjestenine i pizza, tu su potom kremasti rižoti, lazanje, ali ne zaboravimo i njihove slastice poput tiramisua i panna cotte.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 21.05.2020 08:50 komentari
viber Created with Sketch.
Pesto
Pesto (Foto:Getty Images)

Galerija Pesto 0 Pesto genovese - 1 0

U trendu Piletina au poivre Ma, divota! Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata Intercity Notte za Siciliju - 3 Pedesetak eura Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom Mesne okruglice u kremastom umaku Nećete im moći odoljeti Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku

Glavna je odlika kuhinje naših susjeda jednostavnost, kvaliteta namirnica te njihova prilagodljivost svakom ukusu. Tako ćete neke klasike poput pizze Margherite nerijetko viđati s raznim sastojcima koji preuzimaju cijelu priču. Mi smo u suradnji s Rio Mare izabrali tri talijanska klasika s tunjevinom u glavnoj ulozi koja će vas oduševiti.

1. Mediteranska pizza s tunjevinom i crvenim lukom

Sirotinjsko jelo iz Napulja osvojilo je svijet širokim izborom nadjeva s kojim svatko može kreirati pizzu baš za sebe. Danas je pizza dostupna svima; od ljubitelja povrća, mesa i suhomesnatih proizvoda, voća ili čokolade, ali i onima sklonima luksuzu.

Najskuplju pizzu od čak 60 tisuća kuna čije se tijesto od organskog brašna dizalo 72 sata, nadjevenu s tri vrste kavijara, škampima, jastogom i organskom mozzarellom od bivoljeg mlijeka, uručit će vam vrhunski chef, sa sommelierom koji će vam uz nju preporučiti vrhunski konjak, šampanjac i brandy.

Mi smo se ipak odlučili za morsku verziju pizze prihvatljivu za svaki džep od koje nam rastu zazubice samim čitanjem recepta.

RECEPT – Mediteranska pizza s tunjevinom i crvenim lukom

Sastojci za 4 osobe:
1 konzerva Rio Mare tunjevine u maslinovu ulju 160 g
400 g gotovog tijesta za pizzu
250 g pulpe rajčice
1/2 crvenog luka
200 g mozzarelle
maslinovo ulje
origano
sol

Priprema:
1. Narežite luk na vrlo tanke kolutiće, a mozzarellu na kockice. Pulpi rajčice dodajte prstohvat soli i malo origana. Nježno promiješajte rajčicu i lagano ocijeđenu tunjevinu.

2. Stavite tijesto za pizzu u lim za pečenje premazan maslinovim uljem. Na tijesto stavite tunjevinu i rajčicu te luk i mozzarellu.

3. Pecite 40-ak minuta u ranije zagrijanoj pećnici na 220 °C. Poslužite toplo. U slast!

2. Panzerotti s tunjevinom i Scamorza sirom

Idete li na izlet u prirodu ili pripremate li piknik za najdraže, panzerotti ili male pržene pizze calzone savršen su izbor za jelo. Zgodni za to da ih pojedete s nogu, panzerotti su obožavana užina i grickalica na opuštenim, ali i otmjenim zabavicama, a obožavaju ih i djeca.

Male ''školjke'' možete puniti bilo čime što vam padne pod ruku: pršutom, piletinom, šunkom, sirom, raznim povrćem, ali i tunjevinom uz dodatak nezaobilazne mozzarelle ili nekog drugog sira. Mi smo se odlučili podijeliti s vama recept za prefine i jednostavne panzerotte s tunjevinom, sušenom rajčicom, bosiljkom i dimljenom scamorzom koja se lijepo topi poput mozzarelle.

RECEPT – Panzerotti s tunjevinom i Scamorza sirom

Sastojci za 4 osobe:
2 konzerve Rio Mare Tunjevine u maslinovu ulju 80 g
120 g dimljenog i naribanog scamorza sira
5-6 sušenih rajčica u ulju, ocijeđenih i tanko narezanih
4-5 listova bosiljka, mljevenih
sol i papar
1 tijesto za pizzu ili kruh 500 g
4 šalice, odnosno 1 l suncokretova ulja

Priprema:
1. U posudu stavite sir, tunjevinu razdvojenu na komade, rajčicu i bosiljak pa dobro promiješajte. Posolite i popaprite po ukusu.

2. Tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra i izrežite krugove promjera 6 cm. Pokrijte krugove čistim kuhinjskim ručnikom i ostavite da odstoji 20 minuta.

3. Svaki krug razvaljajte kako biste dobili krugove promjera 12 cm. Stavite žlicu nadjeva na svaki kolut i preklopite na pola da biste oblikovali oblik polumjeseca. Pritisnite rubove da biste ih potpuno zatvorili. Zagrijte ulje u velikoj tavi.

4. Pržite više panzerotta istovremeno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite na papirnate ručnike da se ocijede i poslužite odmah ili ponesite na piknik.

Ukusno i zdravo: Panzerotti se također mogu peći. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Lim za pečenje obložite masnim papirom i pecite panzerotte do zlatnosmeđe boje.

3. Tjestenina s delikatesnim pestom, tunjevinom i mozzarellom

Tjestenine su svakako uz pizzu najomiljenije talijansko jelo koje jede i priprema cijeli svijet. Većina ih voli jer su njihovi dodaci odnosno umaci nebrojeni kao i njihove vrste, a mnoge se pripremaju u svega nekoliko minuta.

Zeleni pesto ili pesto genovese koji se priprema od bosiljka, pinjola i parmezana uz dodatak češnjaka i maslinova ulja fini je aromatični umak za tjesteninu kojeg ne treba puno da ovo jelo dobije sasvim novu dimenziju. Može stajati u hladnjaku danima, pa je uvijek dostupan i uz njega je ručak gotov za onoliko vremena koliko tjestenini treba da se skuha.

Recept za jednu takvu brzu i mirisnu tjesteninu s delikatesnim pestom u kombinaciji s tunjevinom i mozzarellom donosimo i mi.

RECEPT – Mirisna tjestenina s delikatesnim pestom, tunjevinom i mozzarellom

Sastojci za 4 osobe:
2 konzerve Rio Mare Tunjevine u maslinovu ulju 80 g
350 g kratke tjestenine
200 g mozzarelle
1 zrela rajčica
50 g ekstradjevičanskog maslinova ulja
par listova bosiljka
1 žlica pinjola
30 g naribanog parmezana
2 žlice svježeg kremastog sira
sol

Priprema:
1. Zakuhajte puno slane vode. Operite bosiljak, stavite ga u blender s uljem, parmezanom, pinjolima, prstohvatom soli i kremastim sirom pa izmiksajte. Nasjeckajte mozzarellu i rajčicu, a zatim ocijedite tunjevinu pa je pomiješajte s mozzarellom i rajčicom.

2. Skuhajte tjesteninu. U pesto dodajte dvije žlice vode u kojoj se kuha tjestenina kako bi bio mekši. Ocijedite al dente tjesteninu. Odmah dobro pomiješajte tjesteninu s pestom i dodajte tunjevinu s rajčicom i mozzarellom i vaš ručak ili večera je gotov. Dobar tek!

 

  • #talijanska kuhinja
  • #tunjevina
  • #rio mare
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
#neOKOLIŠaj
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
U Transilvaniji
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
Samoodrživo planinarsko sklonište CRA-Carlo Ratti Associati
Samoodrživi bivak
Planinarsko sklonište koje se savršeno uklapa u Alpe, a koje svakog dana može "samo proizvesti" nekoliko litara pitke vode
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Čarolija Istanbula s Bospora
Javni prijevoz
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Otkrijte čaroliju Istanbula s Bospora
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Kako savršeno ispeći pile? Trikovi koji daju novu dimenziju nedjeljnom ručku
Škola kuhanja
Kako savršeno ispeći pile? Trikovi Marija Mihelja za najsočniji ručak

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nove loše vijesti za vozače: Godišnja cestarina mogla bi poskupjeti do 60 posto
"Nenormalno su otišli gore"
Novi troškovni udar na vozače, prvi put u deset godina: Ovo će poskupjeti čak 60 posto!
Vojni rok služit će i dijaspora! "Ako plate kaznu i više se ne odazovu prvo će poslati policiju. A onda..."
Tko je vojni obveznik?
Uzbuna u dijaspori zbog vojnog roka! "Ako plate kaznu i više se ne odazovu - prvo će poslati policiju po njih. A onda..."
Osječka policija isključila BMW iz prometa zbog tehničke neispravnosti
OZBILJNI NEDOSTACI
FOTO Policija na obilaznici zaustavila vozača BMW-a: Pogledajte zašto su mu oduzeli tablice
show
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
Enisa Bešlagića probudio protupožarni alarm
zanimljivo buđenje
Enis Bešlagić evakuiran iz sobe usred zore: "Ako ovo bude neka zezancija..."
Grobovi poznatih na Mirogoju puni su cvijeća i svijeća
pogledajte galeriju
Grob Dražena Petrovića i drugih velikana na Mirogoju preplavljeni su svijećama i cvijećem
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
Piše liječnik
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Wow!
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Pronađete li guštere na slici, ne trebate okulista jer vam je vid savršen! Pokušajte ih spaziti
Jeste li ih spazili?
Pronađete li guštere na slici, ne trebate okulista jer vam je vid savršen! Pokušajte ih spaziti
tech
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Nije sve samo u algoritmu
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Jedan potez, svi fragmenti
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
sport
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati. Pogotovo desnu stranu..."
Oštra poruka
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati"
Torcida podignula poruku za vukovarskog heroja, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Reakcije su podijeljene
VIDEO Torcida podignula poruku za Nicoliera, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Luka Modrić oduševio igrom na utakmici Milan - Roma 1:0
Zanimljiv komentar
Navijač gledao Luku Modrića u derbiju pa ostao u šoku: "Ovo boli..."
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Laura Samardžija
MAGIJA!
Je li ovo prava Elsa došla u Supertalent?! Što vi mislite o Laurinom nastupu?
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Damir Dolić
KAKAV GLAS!
Raspjevani drvosječa raspametio svojim glasom! Pod hitno treba zakazati neki koncert!
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
putovanja
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Kako savršeno ispeći pile? Trikovi koji daju novu dimenziju nedjeljnom ručku
Škola kuhanja
Kako savršeno ispeći pile? Trikovi Marija Mihelja za najsočniji ručak
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
novac
Nikolina stvara domaće proizvode u srcu Like: "Najveći izazov je rast cijena sirovine, no sve je lakše uz podršku obitelji"
Cjeloviti proizvodi
Nikolina stvara domaće proizvode u srcu Like: "Najveći izazov je rast cijena sirovine, no sve je lakše uz podršku obitelji"
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Ostavlja bez daha
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
lifestyle
Aishwarya Rai, najljepša misica svih vremena
NAJBOLJA OD NAJBOLJIH
Kažu da je ova nezaboravna Indijka najljepša misica svih vremena
15 tužnih filmova
EMOCIJE NA NAJJAČE
Vrijedni svake suze: 15 filmova zbog kojih ćete isplakati dušu
Ulična moda: Zagrebačko izdanje u haljini s čipkom
TOP JE
Kako ljetne komade nositi u jesen? Evo ovako kako je to napravila ljepotica sa zagrebačke špice
sve
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati. Pogotovo desnu stranu..."
Oštra poruka
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati"
Torcida podignula poruku za vukovarskog heroja, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Reakcije su podijeljene
VIDEO Torcida podignula poruku za Nicoliera, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Rižoto od pancete i gljiva
Talijani znaju...

U vrsti riže je tajna: Recept za savršeni rižoto od pancete i gljiva

Dvije minute prije kraja kuhanja žustro umiješajte malo maslaca i prema želji parmezana. Ta se tehnika zove mantekiranje. Dodavanje vrhnja talijanski chefovi ne toleriraju... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • I meso se može ispeći a la parmigiana Hrana i piće
    Savršena kombinacija

    Možete ovo jelo napraviti i sa svinjetinom! Recept za prefine kotlete parmigiana

  • Pizza carbonara Hrana i piće
    Hit

    Ako volite carbonaru, morate napraviti ovu pizzu sa sirom, špekom i jajima

  • Rižoto od pancete i gljiva Hrana i piće
    Talijani znaju...

    U vrsti riže je tajna: Recept za savršeni rižoto od pancete i gljiva

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close