Dulce de leche latinoamerički je specijalitet koji bi se doslovno mogao prevesti kao "slatko od mlijeka". Kremasti namaz od karamele fantastičan je dodatak palačinkama, sladoledu ili kolačima, kao što je cheesecake. Dulce de leche možete kupiti, ili ga napraviti sami.

Sastojci za karamel-cheesecake:

Kora od keksa:

  • 260 g graham krekera ili keksa
  • 50 g šećera
  • 140 g rastopljenog maslaca

Krema:

  • 700 g krem sira (masnijeg) 
  • 65 g šećera
  • 400 g dulce de lechea
  • 125 g kiselog vrhnja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • ¼ žličice soli
  • 3 velika jaja
  • Pahuljice morske soli za posipanje (po želji)

Priprema karamel-cheesecakea: 

  1. Položite 2 sloja čvrste folije na radnu plohu i stavite na nju kalup za torte od 22 cm u sredinu. Čvrsto ga s vanjske strane omotajte folijom kako biste ga zaštitili od vode prilikom pečenja.
  2. Krekere ili kekse usitnite u multipraktiku dok se ne naprave fine mrvice. Dodajte šećer, zatim otopljeni maslac i miješajte dok se mrvice ravnomjerno ne navlaže. Premjestite mrvice u kalup. Utisnite smjesu na dno i gornje stranice pa ostavite da se hladi.
  3. Zagrijte pećnicu na 175°C. Izmiješajte krem sir srednjom brzinom dok ne postane pjenast, oko 2 minute. Umiješajte šećer, oko ¾ dulce de lechea, kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i sol. Miksajte smjesu dok ne postane glatka, oko 2 minute.
  4. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući nakon svakog dodavanja na srednje niskoj brzini. Ostružite stjenke zdjele i miješajte još 30 sekundi. Ulijte tijesto u pripremljenu koru od keksa. Nekoliko puta udarite kalupom po plohi kako bi nestali mjehurići zraka.
  5. Stavite kalup u lim za pečenje i ulijte 1 šalicu vruće vode u lim. Pecite kolač 1 sat ili dok se rubovi kolača ne stvrdnu, a sredina bude još lagano meka. Ugasite pećnicu i ostavite da se kolač hladi sat do dva. Izvadite ga iz pećnice i kada se ohladi pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena, a najbolje preko noći.
  6. Nožem prođite rubovima kalupa i skinite ga. Prelijte kolač dulce de lecheom i prema želji pospite sitnom morskom soli. Prema želji ga možete ukrasiti i kupovnim karamel-bombonima. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju