• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Omiljeni slatkiš sa Sicilije: Napravite cannole poput talijanskog chefa

Ne treba pretjerivati sa šećerom jer će se izgubiti delikatna, mliječna aroma po kojoj su cannoli posebni, ali zato dodajte kandirano voće, usitnjene orašaste plodove, čokoladu...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 12.12.2021 08:54 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna

Cannoli su najpoznatiji sicilijanski recept u kojem se mirisno hrskavo tijesto spaja s kremastim punjenjem od sira ricotte. Za boju, ali i aromu u tijesto se mogu dodati kakao i instant kava, a cimet također pruža mirisnu aromu. Krema od ricotte se ukrašava usitnjenim pistacijama ili drugim orašastim mrvicama, komadićima čokolade ili kandiranim voćem. Talijani za pripremu kreme najčešće koriste ovčju ricottu koja sadrži manje tekućine od kravlje.

Kravlju ricottu stoga treba prethodno dobro ocijediti, najbolje preko noći u gazi ili čistoj krpi, kako krema ne bi bila previše rijetka. Prije pripreme kreme istisnite rukama višak vode iz ricotte, a želite li glatku kremu možete je izmiksati sa sa šećerom dok ne dobijete finu teksturu. Ne treba pretjerivati sa šećerom jer će se izgubiti delikatna, mliječna aroma po kojoj su cannoli posebni. Iako to originalni recept ne dopušta, neki će kuhari ricottu zamijeniti mascarponeom.

Koristi se i Marsala, desertno vino sa Sicilije, a može se zamijeniti i nekim drugim slatkim vinom s više alkohola, sokom od grožđa ili vodom razrijeđenim vinskim octom.

Tijesto za cannole slično je onom za pripremu tjestenine, treba biti čvrsto i podatno. Razvaljati ga možete i u stroju za tjesteninu tako da ne bude debelo oko dva milimetra, a zatim ga oblikujte oko kalupa.

Tijesto punite kremom netom prije posluživanja kako bi ostalo hrskavo, a imate li termometar iskoristite ga za ulje: bilo bi najbolje da ostane na temperaturi od 190 stupnjeva Celzija. Ako je ulje previše vruće tijesto će se suviše napuhati, a u suprotnom će biti masno.

Sastojci za canolle:

200 g brašna (najbolje 00)
20 g masti ili maslaca
1 žličica kakaa
1 žličica cimeta
1/2 žličice soli
1 jaje od oko 50 g
35 g šećera u prahu
50 ml vina marsala
ulje za prženje
Punjenje:
500 g ricotte
180 g šećera
60 g čokoladnih kapi + za ukrašavanje

Priprema:

1. U posudu uspite šećer, cimet, kakao i sol. Promiješajte pa dodajte maslac ili mast koji su omekšali na sobnoj temperaturi. Dodajte jaje pa izmiješajte. Ulijte vino i rukama umijesite tijesto. Nakon otprilike pet minuta tijesto će biti glatko pa oblikujte kuglu koju omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku pola sata.

2. Izvadite tijesto iz hladnjaka i stanjite ga valjkom na debljinu od oko 2 mm. Zatim okruglim kalupom promjera 10 ili 12 cm izrežite komade tijesta i omotajte ih oko cijevi (kalupa) za cannole. Hladnom vodom ili mlijekom navlažite pa prstima dobro spojite krajeve rubova tijesta kako se ne bi otvorili tijekom prženja.

3. Zagrijte ulje za prženje i ubacite tijesto. Pržite minutu do dvije i čim potamni prebacite ga na papirnate ručnike i ostavite da se ohladi.

4. Za kremu uzmite
ocijeđenu ricottu, pomiješajte je sa šećerom pa je protisnite kroz sito kako bi bila kremastija pa dodajte čokoladne kapi, promiješajte i ostavite u hladnjaku do punjenja. Napunite prženo tijesto kremom koju stavite u slastičarsku vrećicu pa je istisnite te zatim dodatno ukrasite čokoladom. Za dekoraciju možete iskoristiti i čokoladne mrvice, usitnjene pistacije, naribanu koru agruma…

Gušti bez trunke mesa: Beg’s Plant Based Butchery stigao na Fuliranje Beg’s Plant Based Butchery - 1 Beg’s Plant Based Butchery - 11 Beg’s Plant Based Butchery - 10 +8 Beg’s Plant Based Butchery - 9

  • #Recepti
  • #Cannoli
  • #sicilija
  • #desert
  • #Italija
  • #Ricotta
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Novi kviz općeg znanja: Za razgibavanje vijuga i dobru zabavu
15 pitanja za zabavu
Prihvaćate li izazov? Novi kviz općeg znanja koji neće baš svi riješiti 100 posto
Dan dan rezanci recept s mljevnom piletinom
Dan dan
Bolje nego iz dostave: Recept za kineske rezance koji će biti gotovi u pola sata
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Do isteka zaliha
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Pravac Grubišno Polje
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Majmunski kruh recept
Ljepljiv i sočan
Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Masovna makljaža maskiranih mladića na zagrebačkom trgu: "Svi smo šokirani, policije nije bilo nigdje"
Ima uhićenih
Masovna makljaža maskiranih mladića na zagrebačkom trgu! Napadnuti učenici iz Dalmacije koji su došli na Interliber
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
Oglasili se GONG, HND, Vlada...
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
U stanu u Viškovu kraj Rijeke pronađen mrtav muškarac, žena u bolnici
POLICIJA ISTRAŽUJE
Cure detalji drame kod Rijeke: U stanu pronađen mrtav muškarac, žena prevezena u bolnicu
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Simona Mijoković i Ante Gotovac postali su baka i djed
''ušla je u jednu zajednicu''
Simona Mijoković potvrdila da je postala baka, njezina kći rodila je s 18 godina: ''Gabriela je otišla od nas''
Lauru Gnjatović iznenadilo pitanje o njoj na kvizu
''I onda - bam!''
Našu misicu iznenadila neočekivana situacija: ''O, Bože, jesam li ja upravo ušla u povijest?''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Pokažite što znate!
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Opcija u razvoju
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
sport
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
VIDEO Poznati Srbin izjavu započeo na engleskom, nastavio na talijanskom, a na kraju: "Smrade jedan!"
Dobio je otkaz
VIDEO Poznati Srbin izjavu započeo na engleskom, nastavio na talijanskom, a na kraju: "Smrade jedan!"
tv
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
KUMOVI
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
putovanja
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
novac
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
sve
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Pileće okruglice s ricottom
Za pola sata

Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije

Pileće okruglice s ricottom pravi su dokaz da i večera spremna za manje od 20 minuta može biti nevjerojatno ukusna. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Mak na kolač

    Recept za bečku tortu: Desert bez grama brašna koji svi mogu napraviti

  • Intercity Notte za Siciliju - 3 Putovanja
    Pedesetak eura

    Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom

  • Pileće okruglice s ricottom Hrana i piće
    Za pola sata

    Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close