U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Na popisu najskupljih sireva na svijetu online magazina Chef’s Pencila našao se sir koji proizvodi Slobodan Simić u srpskom rezervatu prirode Zasavica. Sir koji nastaje od magarećeg mlijeka košta čak tisuću eura za kilogram. S obzirom na to da ove životinje daju vrlo malo mlijeka (oko 2 dl dnevno) koje ne sadrži mnogo kazeina, proces izrade sira vrlo je kompliciran. Potrebno je oko 25 litara magarećeg mlijeka za jedan kilogram sira, a sve se radi ručno. Godišnje se proizvede oko 100 kilograma sira.

Magareće mlijeko ima tek jedan posto mliječne masti, sadrži 60 puta više vitamina C od kravljeg mlijeka te ima antialergijska svojstva. Ne treba zanemariti niti veliki udio proteina, kalcija i omega 3 masnih kiselina. Zbog svojeg sastava sir je popularan među ljudima koji si ga mogu priuštiti. Koristi se kao lijek za bronhitis i astmu te razne druge poremećaje za oporavak organizma.

Osim cijene i sastava, sir iz Zasavice poseban je i zbog finog okusa, a prodaje se u pakiranjima od 50 grama. Sir se može kupiti na internetskim stranicama rezervata Zasavica, gdje možete naći i sapun od magarećeg mlijeka, kao i liker te druge proizvode.

Na popisu Chef’s Pencila sir od magarećeg mlijeka slijedi onaj od losova koji se proizvodi u Švedskoj i zatim Stilton s jestivim listićima zlata.

Plavi raj koji zbunjuje znanstvenike: Jedinstvena pojava kojoj nitko ne zna uzrok Perito Moreno - 4 Perito Moreno - 3 Perito Moreno - 2 +1 Perito Moreno - 1