• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Franck Barista Contest

Najbolji baristi u regiji otkrili što treba za odličnu kavu: „Možete vrhunski poznavati tehniku, ali…“

Kava u kafiću je ili dobra ili loša. Tako je najčešće potrošači najraširenijeg napitka na svijetu ocjenjuju. Već pri prvom gutljaju iz jutarnje šalice kupac zna je li zadovoljan ili nije. No, što se sve krije iza pripravljanja omiljenog napitka najčešće nije u fokusu gosta. Priprema kave opsežna je i dugotrajna vještina, koju vrhunski baristi uvježbavaju godinama.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 6.10.2022 08:28 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Varivo s oslićem i krumpirom Iz nove kuharice Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Čokoladne kuglice s orasima Božanstveni okus Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu

Deset najboljih barista u regiji okupilo se na finalnom natjecanju u pripremi kave na najdugovječnijem barističkom natjecanju – Franck Barista Contest.

Svaki od kandidata imao je 15 minuta u kojima je pripremao dvije šalice espressa i cappuccina s tehnikom latte art te dva napitka s vlastitim potpisom, gdje se posebno evaluirala kreativnost, a sve to pod budnim okom tehničkih i osjetilnih sudaca, koji nisu imali lak zadatak. Nakon što su svi kandidati predstavili svoje umijeće, suci su se složili – ovo je natjecanje s vrhunskim kandidatima, u kojem su zaista presudile nijanse. Čak su bili i neodlučni tko će osvojiti treće mjesto, pa je dvoje kandidata moralo ponoviti tehniku latte art kako bi suci mogli donijeti pravednu odluku o trećeplasiranom.

Zoran Trkulja, trener barista u Francku, na ovom je natjecanju proslavio i svoje 30. jubilarno suđenje i siguran je kako se ljestvica izvrsnosti podigla. Gotovo svi natjecatelji dobili su najveći broj bodova u tehničkom dijelu natjecanja. Ocjenjuju se detalji u pripremi kave koji su jako važni za higijenu. Paze na čišćenje filter-košarice, čistoću ukupne stanice i ukupan dojam u pripremi.

„U tehničkom aspektu natjecanja gotovo svi su imali maksimalan broj bodova. Sada vidim pomak i nadam se da će se sada to sve preslikati na ugostiteljske objekte, u kojima se odvija zadnji, ali jako važan korak u pripremi kave.“

Priprema kave u ugostiteljskim objektima i posluživanje jako su važan korak u stvaranju dojma o određenoj vrsti kave. Kako bi kava od ploda postala najmirisniji napitak, najčešće prođe više od šest mjeseci. Zadatak trenera barista je bariste naučiti da od sirovine izvuku maksimum i u pripremi.

„Možemo imati najbolju opremu i najbolju kavu, ali ako taj zadnji korak, koji traje oko 30 sekundi, nije dobro izveden, sve pada u vodu. Izazov u mom poslu je da, nakon što se netko trudi gotovo godinu dana, barist pripremi i posluži odličnu kavu“, kaže Trkulja.

Da se ljestvica izvrsnosti u pripremi kave podigla, slaže se i osjetilna sutkinja Vesna Mihatov, direktorica istraživanja, razvoja i kontrole kvalitete u Francku.

„Imam veliko poštovanje prema kandidatima zbog toga što su se toliko trudili da u svega 15 minuta pokažu što znaju. Ovo je natjecanje u kojem i jedna greška u koracima čini razliku. Kod pripreme espressa ocjenjivali smo volumen šalice, okus, balans i kako je kava bila poslužena. I druga kategorija je bila latte art, gdje se gledala kompleksnost izgleda samog latte arta, gledali smo kremu i teksturu.“

Vesna Mihatov jedna je od onih osoba koja ima zbilja poseban posao, kojim se u Hrvatskoj bavi malen broj ljudi. Zajedno sa svojim timom posebnom metodologijom ocjenjuju kavu prije nego što dođe na tržište.

„Za ocjenjivanje kave morate imati osnovnu mogućnost raspoznavanja okusa, a sve ostalo su treninzi. To su na stotine i stotine šalica kava koje moram kušati i zapamtiti kako bih mogla u memoriji stvoriti taj jedan mozaik okusa“, objašnjava Mihatov.

Biti vrhunski barist ne znači biti samo tehnički točan, već je to djelatnost u kojoj do izražaja dođu oni koji istinski vole kavu i svoj posao. Kako pripremiti mlinac, čuvati temperaturu šalice na idealnoj temperaturi, stvoriti idealan pritisak – sve te vještine mora imati vrhunski barist, ali ono što čini razliku je emocija koju barist ima prema kavi.

Prvu nagradu na uzbudljivom barističkom natjecanju, s jakom konkurencijom, osvojio je Tomislav Stančić iz Šibenika. Suce je osvojio zanimljivim nastupom i prezentacijom kava, a posebnost u pripremi napitaka s kavom pokazao je i u pripremi svojeg signature drinka.

„Pripremao sam koktel sa šibenskom travaricom, domaćim likerom od limuna i ružmarina koji rastu na šibenskoj tvrđavi Barone, sherry sodom i, naravno, kavom. Koktel je bio satiričan jer je Šibenik sada otvorio posljednju revitaliziranu tvrđavu, na kojoj se nalazi repetitor koji je tu još od davne 1975. godine. Mi smo Šibenčani malo na svoju ruku, pa ako nešto ne možemo promijeniti, volimo se s time šaliti, tako da je moj koktel u bojama bio posveta tom repetitoru.“

Osim iskustva i novih poznanstava, pobjednik je kući ponio i atraktivnu glavnu nagradu – kultni profesionalni espresso aparat La Marzocco Linea mini Black&Wood edition, jedan od najcjenjenijih espresso aparata na svijetu, u vrijednosti od 36.000 kn. Drugoplasirana Tjaša Rogelj iz Ljubljane osvojila je 6000 kuna na potrošačkoj kartici, a trećeplasirana Lejla Krasnić iz Sarajeva 3000 kuna.

Osim satirom koju je pobjednik unio u nastup i prezentaciju svojih vještina, suce je osvojio i jednostavnim pristupom u pripremi sve traženijih napitaka od kave.

„Kokteli s kavom posljednjih su godina vrlo tražen napitak. U njihovoj recepturi izbjegavaju se umjetni zaslađivači, sirupi i šećeri i dodaju se prirodni sastojci. Englezi su to prvi uveli kao energetsko piće s malo kalorija, bez kemikalija, i tako stvaramo pravu energetsku bombu“, objašnjava Zoran Trkulja, Franckov profesionalni barist i tehnički sudac, trener s brojnim strukovnim nagradama te jedan od osnivača i stalnih sudaca natjecanja Sarajevo Latte Art Challenge.

„Na pitanje koje kvalitete treba imati barist odgovor je uvijek ljubav, ljubav, ljubav. Uz to, puno volje i odricanja. Možda zvuči kao klišej, ali to zaista je tako. Za vježbanje treba kupiti kavu, treba kupiti mlijeko, treba vam prostor za vježbanje, a nema smisla ulagati u sve to ako ne radite to s puno ljubavi. Onda zanemarujete ovaj faktor financija i idete sa srcem u to“, zaključio je ovogodišnji pobjednik Tomislav Stančić.

Na pitanje zašto se kava toliko utkala u naše društvo i zašto bez nje ne možemo teško je precizno odgovoriti. Kava je i ritual i vještina i razlog za druženje. Sve to što kavu čini kavom dobro znaju i u Francku, koji osim preciznom proizvodnjom i ispitivanjem proizvoda i ovakvim natjecanjima podižu kvalitetu kave na višu razinu. Ovim natjecanjem cilj je raširiti svijest o pravilnoj pripremi kave i educirati što veći broj barista kako bi pred kupca stigao vrhunski proizvod, a time i ritual uživanja u kavi podići na višu razinu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Franck po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Franck Barista Contest
  • #tomislav stančić
  • #franck
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Život u mraku: kako izgledaju dani u europskim gradovima gdje zimi nema svjetla
Ni prst pred nosom
Život u mraku: Kako izgledaju dani u europskim gradovima gdje zimi nema svjetla
Savršen za jutra: Mimoza kolač s brusnicama
Jednostavno
Savršen za svako jutro: Recept za mimoza kolač s brusnicama
Dobro došli u Otočec: Čarobni dvorac na vodi do kojeg vam treba sat vremena od Zagreba
Poput feniksa
Dobrodošli u Otočec: Čarobni dvorac na vodi do kojeg vam treba sat vremena od Zagreba
Kolač s ananasom, kokosom i pekan orasima recept
Bez imalo muke
Najlakši kolač od ananasa, kokosa i oraha koji možete napraviti – ovo znaju ispeći i najveći amateri u kuhinji
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Težak slučaj trovanja: Umrla jedna osoba, nekoliko ljudi završilo s oštećenjem jetre, među njima i djeca
Stručnjaci upozoravaju
Težak slučaj trovanja: Umrla jedna osoba, nekoliko ljudi završilo s oštećenjem jetre, među njima i djeca
Razbojnik hara Trešnjevkom: U pola sata napao dvojicu muškaraca, a na meti su mu bile ove stvari
Traje potraga
Razbojnik hara Trešnjevkom: U pola sata napao dvojicu muškaraca, a na meti su mu bile ove stvari
Otvorena istraga: Opasni virus procurio iz istraživačkog laboratorija?
U Španjolskoj
Otvorena istraga: Opasni virus procurio iz istraživačkog laboratorija?
show
Saša Matić u Areni Zagreb Jakovu Jozinoviću obećao pjesmu
obećao mu je pjesmu
Poslušajte kako je mladi Slavonac sa Sašom Matićem otpjevao njegov veliki hit u Areni Zagreb!
Kako izgleda partner Mirele Holy?
zajedno 28 godina
Kako izgleda partner Mirele Holy? S njim je prošetala Cvjetnim trgom, rijetko ga vidimo
Severina u minici i korzetu prošetala Zagrebom po hladnom vremenu
''jao, kakva si''
Seve u minjaku i korzetu pozirala u prehladnom Zagrebu: ''Ti goriš, to je sigurno!''
zdravlje
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Vlasnik zamalo napustio odmor nakon što je vidio srcedrapateljnu snimku svog ljubimca na nadzornoj kameri
Kako biste reagirali?
Vlasnik zamalo napustio odmor nakon što je vidio srcedrapateljnu snimku svog ljubimca na nadzornoj kameri
tech
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Novo istraživanje upozorava
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
Sve veći problem
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
sport
Luka Vušković izveo spektakl: Pogledajte čudesan pogodak Vatrenog u velikom derbiju
Nevjerojatno
Luka Vušković izveo spektakl: Pogledajte čudesan pogodak Vatrenog u velikom derbiju
Pitali su Ancelottija hoće li zvati Neymara na Svjetsko prvenstvo: S ovime je sve rekao
sve jasno
Pitali su Ancelottija hoće li zvati Neymara na Svjetsko prvenstvo: S ovime je sve rekao
Čekali su 28 godina plasman na Svjetsko prvenstvo, a sad aostali šokirani satnicom utakmica
bizarno!
Čekali su 28 godina plasman na Svjetsko prvenstvo, a sad ostali šokirani satnicom utakmica
tv
MasterChef: Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
GUESS THE CHEF
Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
Kumovi: Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
novac
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Inspirativna priča
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo je 14 najboljih zemalja u kojima parovi mogu lijepo živjeti za 1000 eura mjesečno, pet ih je u Europi
neke su blizu
Ovo je 14 najboljih zemalja u kojima parovi mogu lijepo živjeti za 1000 eura mjesečno, pet ih je u Europi
lifestyle
Ulična moda trudnica iz Zagreba u pletenoj haljini
I visoke čizme
Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model
Laura Gnjatović u bundi i trapericama na zagrebačkoj špici
I raskošna bunda
Laura Gnjatović: Uske traperice i ženstvene čizme nepogrešiva su kombinacija za zagrebačku špicu
Princeza od Walesa i princeza Charlotte na božićnom koncertu 2025.
Mini kopija
Princeza Charlotte ima gracioznost i držanje svoje majke, svakim danom sve je sličnija Catherine Middleton
sve
Ulična moda trudnica iz Zagreba u pletenoj haljini
I visoke čizme
Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model
Laura Gnjatović u bundi i trapericama na zagrebačkoj špici
I raskošna bunda
Laura Gnjatović: Uske traperice i ženstvene čizme nepogrešiva su kombinacija za zagrebačku špicu
Luka Vušković izveo spektakl: Pogledajte čudesan pogodak Vatrenog u velikom derbiju
Nevjerojatno
Luka Vušković izveo spektakl: Pogledajte čudesan pogodak Vatrenog u velikom derbiju
Med hrvatskih pčelinjaka
Franck donosi

Znate li kako se ''muzu'' pčele? Pčelar nam otkriva kako razlikovati med od patvorine

Pčele odlaze na pašu kao i krave, ali kako poslije daju med? Kako se ''muzu'' pčele? Pčele obilaze cvijeće, ulaze u košnice, a pčelari kasnije iz njih vade med. Kakva čarolija se događa unutra, identična kao ona i prije 30 milijuna godina, otkriva nam pčelar Ante Štavun. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • JRE - 13 Aktualno
    130 godina

    JRE u gostima: Najbolji hrvatski kuhari pripremili gozbu Francku za rođendan

  • Slika nije dostupna Zanimljivosti
    Franck donosi

    Svaki treći naš zalogaj je ovisan o njima: Pet načina na koje možete spasiti pčele i olakšati im važan posao

  • Med hrvatskih pčelinjaka Zanimljivosti
    Franck donosi

    Znate li kako se ''muzu'' pčele? Pčelar nam otkriva kako razlikovati med od patvorine

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close