• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Franck Barista Contest

Najbolji baristi u regiji otkrili što treba za odličnu kavu: „Možete vrhunski poznavati tehniku, ali…“

Kava u kafiću je ili dobra ili loša. Tako je najčešće potrošači najraširenijeg napitka na svijetu ocjenjuju. Već pri prvom gutljaju iz jutarnje šalice kupac zna je li zadovoljan ili nije. No, što se sve krije iza pripravljanja omiljenog napitka najčešće nije u fokusu gosta. Priprema kave opsežna je i dugotrajna vještina, koju vrhunski baristi uvježbavaju godinama.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 6.10.2022 08:28 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna Trentino, Italija - 6 Primamljiva ponuda Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite Željeznički kolodvor u Antwerpenu - 4 "Lijepi mali kolodvor" Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"

Deset najboljih barista u regiji okupilo se na finalnom natjecanju u pripremi kave na najdugovječnijem barističkom natjecanju – Franck Barista Contest.

Svaki od kandidata imao je 15 minuta u kojima je pripremao dvije šalice espressa i cappuccina s tehnikom latte art te dva napitka s vlastitim potpisom, gdje se posebno evaluirala kreativnost, a sve to pod budnim okom tehničkih i osjetilnih sudaca, koji nisu imali lak zadatak. Nakon što su svi kandidati predstavili svoje umijeće, suci su se složili – ovo je natjecanje s vrhunskim kandidatima, u kojem su zaista presudile nijanse. Čak su bili i neodlučni tko će osvojiti treće mjesto, pa je dvoje kandidata moralo ponoviti tehniku latte art kako bi suci mogli donijeti pravednu odluku o trećeplasiranom.

Zoran Trkulja, trener barista u Francku, na ovom je natjecanju proslavio i svoje 30. jubilarno suđenje i siguran je kako se ljestvica izvrsnosti podigla. Gotovo svi natjecatelji dobili su najveći broj bodova u tehničkom dijelu natjecanja. Ocjenjuju se detalji u pripremi kave koji su jako važni za higijenu. Paze na čišćenje filter-košarice, čistoću ukupne stanice i ukupan dojam u pripremi.

„U tehničkom aspektu natjecanja gotovo svi su imali maksimalan broj bodova. Sada vidim pomak i nadam se da će se sada to sve preslikati na ugostiteljske objekte, u kojima se odvija zadnji, ali jako važan korak u pripremi kave.“

Priprema kave u ugostiteljskim objektima i posluživanje jako su važan korak u stvaranju dojma o određenoj vrsti kave. Kako bi kava od ploda postala najmirisniji napitak, najčešće prođe više od šest mjeseci. Zadatak trenera barista je bariste naučiti da od sirovine izvuku maksimum i u pripremi.

„Možemo imati najbolju opremu i najbolju kavu, ali ako taj zadnji korak, koji traje oko 30 sekundi, nije dobro izveden, sve pada u vodu. Izazov u mom poslu je da, nakon što se netko trudi gotovo godinu dana, barist pripremi i posluži odličnu kavu“, kaže Trkulja.

Da se ljestvica izvrsnosti u pripremi kave podigla, slaže se i osjetilna sutkinja Vesna Mihatov, direktorica istraživanja, razvoja i kontrole kvalitete u Francku.

„Imam veliko poštovanje prema kandidatima zbog toga što su se toliko trudili da u svega 15 minuta pokažu što znaju. Ovo je natjecanje u kojem i jedna greška u koracima čini razliku. Kod pripreme espressa ocjenjivali smo volumen šalice, okus, balans i kako je kava bila poslužena. I druga kategorija je bila latte art, gdje se gledala kompleksnost izgleda samog latte arta, gledali smo kremu i teksturu.“

Vesna Mihatov jedna je od onih osoba koja ima zbilja poseban posao, kojim se u Hrvatskoj bavi malen broj ljudi. Zajedno sa svojim timom posebnom metodologijom ocjenjuju kavu prije nego što dođe na tržište.

„Za ocjenjivanje kave morate imati osnovnu mogućnost raspoznavanja okusa, a sve ostalo su treninzi. To su na stotine i stotine šalica kava koje moram kušati i zapamtiti kako bih mogla u memoriji stvoriti taj jedan mozaik okusa“, objašnjava Mihatov.

Biti vrhunski barist ne znači biti samo tehnički točan, već je to djelatnost u kojoj do izražaja dođu oni koji istinski vole kavu i svoj posao. Kako pripremiti mlinac, čuvati temperaturu šalice na idealnoj temperaturi, stvoriti idealan pritisak – sve te vještine mora imati vrhunski barist, ali ono što čini razliku je emocija koju barist ima prema kavi.

Prvu nagradu na uzbudljivom barističkom natjecanju, s jakom konkurencijom, osvojio je Tomislav Stančić iz Šibenika. Suce je osvojio zanimljivim nastupom i prezentacijom kava, a posebnost u pripremi napitaka s kavom pokazao je i u pripremi svojeg signature drinka.

„Pripremao sam koktel sa šibenskom travaricom, domaćim likerom od limuna i ružmarina koji rastu na šibenskoj tvrđavi Barone, sherry sodom i, naravno, kavom. Koktel je bio satiričan jer je Šibenik sada otvorio posljednju revitaliziranu tvrđavu, na kojoj se nalazi repetitor koji je tu još od davne 1975. godine. Mi smo Šibenčani malo na svoju ruku, pa ako nešto ne možemo promijeniti, volimo se s time šaliti, tako da je moj koktel u bojama bio posveta tom repetitoru.“

Osim iskustva i novih poznanstava, pobjednik je kući ponio i atraktivnu glavnu nagradu – kultni profesionalni espresso aparat La Marzocco Linea mini Black&Wood edition, jedan od najcjenjenijih espresso aparata na svijetu, u vrijednosti od 36.000 kn. Drugoplasirana Tjaša Rogelj iz Ljubljane osvojila je 6000 kuna na potrošačkoj kartici, a trećeplasirana Lejla Krasnić iz Sarajeva 3000 kuna.

Osim satirom koju je pobjednik unio u nastup i prezentaciju svojih vještina, suce je osvojio i jednostavnim pristupom u pripremi sve traženijih napitaka od kave.

„Kokteli s kavom posljednjih su godina vrlo tražen napitak. U njihovoj recepturi izbjegavaju se umjetni zaslađivači, sirupi i šećeri i dodaju se prirodni sastojci. Englezi su to prvi uveli kao energetsko piće s malo kalorija, bez kemikalija, i tako stvaramo pravu energetsku bombu“, objašnjava Zoran Trkulja, Franckov profesionalni barist i tehnički sudac, trener s brojnim strukovnim nagradama te jedan od osnivača i stalnih sudaca natjecanja Sarajevo Latte Art Challenge.

„Na pitanje koje kvalitete treba imati barist odgovor je uvijek ljubav, ljubav, ljubav. Uz to, puno volje i odricanja. Možda zvuči kao klišej, ali to zaista je tako. Za vježbanje treba kupiti kavu, treba kupiti mlijeko, treba vam prostor za vježbanje, a nema smisla ulagati u sve to ako ne radite to s puno ljubavi. Onda zanemarujete ovaj faktor financija i idete sa srcem u to“, zaključio je ovogodišnji pobjednik Tomislav Stančić.

Na pitanje zašto se kava toliko utkala u naše društvo i zašto bez nje ne možemo teško je precizno odgovoriti. Kava je i ritual i vještina i razlog za druženje. Sve to što kavu čini kavom dobro znaju i u Francku, koji osim preciznom proizvodnjom i ispitivanjem proizvoda i ovakvim natjecanjima podižu kvalitetu kave na višu razinu. Ovim natjecanjem cilj je raširiti svijest o pravilnoj pripremi kave i educirati što veći broj barista kako bi pred kupca stigao vrhunski proizvod, a time i ritual uživanja u kavi podići na višu razinu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Franck po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Franck Barista Contest
  • #tomislav stančić
  • #franck
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Iz prve ruke
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Stavljate li ga u sarmu? Sporni sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Sto ljudi...
Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Kuća Hidden Heaven, Sungar, Gorski kotar, Airbnb
Mir i tišina
Skriveni raj u malom goranskom mjestu za idilično zimovanje
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Oglas
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policija se oglasila o časnoj sestri: Lagala je, slijedi joj kaznena prijava!
lažna prijava
Policija prijavila časnu sestru: Lagala je, sama se ozlijedila nožem!
Tajni dokument: Rusija planira ekološku katastrofu u Hersonu, posljedice će osjetiti zemlje EU
žele ga sravniti sa zemljom
Presretnut tajni vojni dokument: Rusi pripremaju katastrofu, a sve će se odraziti na zemlje NATO-a
Slučaj ozlijeđene časne sestre
predavala u školi
Časnu sestru nitko nije napao? Policija šuti o slučaju, procurio dokument iz bolnice
show
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Aco Pejović usred koncerta otkrio je spol bebe jednom paru iz publike
"Molimo te, reci nam..."
Nastao je vrisak kad je srpski miljenik usred koncerta pročitao što piše na papiru koji mu je uručen iz publike!
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Ovo je specijalistica ortopedije koju Zagreb obožava: Pacijenti hodaju već nakon 5 dana!
Pokrovitelj Specijalna bolnica Arithera
Ovo je specijalistica ortopedije koju Zagreb obožava: Pacijenti hodaju već nakon 5 dana!
zabava
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Jao…
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Popularna serija dobila domaću inačicu! Možete li pogoditi likove?
Urnebesno
Popularna serija dobila domaću inačicu! Možete li pogoditi likove?
tech
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Uspješan presretač
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Zanimljivo i zabrinjavajuće
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
sport
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
opa!
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
Dinamo prijavio Carevića delegatu! Modri tvrde da je Carević prešao granicu
Slijedi li kazna?
Dinamo prijavio Carevića! Modri tvrde da je trener Gorice prešao granicu
Legendarni nogometaš Ljuboslav Penev hitno završio u bolnici, stanje je ozbiljno:
Nije dobro
Legenda hitno završila u bolnici: Stanje je ozbiljno, obitelj moli za pomoć
tv
MasterChef: Izgovori ili realnost? Otto možda nije razumio zadatak, ali je zato shvatio da odlaze u stres test!
CRVENI IZGUBILI
Izgovori ili realnost? Otto možda nije razumio zadatak, ali je zato shvatio da odlaze u stres test!
Skrivena sudbina: Mehmet ne može vjerovati što se Efeu dogodilo
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Mehmet ne može vjerovati što se Efeu dogodilo
MasterChef: Večeras ne propustite napeti gastroduel! Što će toliko uznemiriti Barbaru?!
TOP 10
Večeras ne propustite napeti gastroduel! Što će toliko uznemiriti Barbaru?!
putovanja
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
lifestyle
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Bloomova kombinacija u košulji i čizmicama od brušene kože
I fine čizmice
Nova kombinacija dokazuje da Bloom izrasta u pravog malog gospodina
Montažna kuća od 150 kvadrata uređena je u dom iz snova
Izgleda savršeno
Idila u susjedstvu: Pogledajte kako je bračni par montažnu kuću od 150 kvadrata uredio u najljepši dom
sve
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Aco Pejović usred koncerta otkrio je spol bebe jednom paru iz publike
"Molimo te, reci nam..."
Nastao je vrisak kad je srpski miljenik usred koncerta pročitao što piše na papiru koji mu je uručen iz publike!
Med hrvatskih pčelinjaka
Franck donosi

Znate li kako se ''muzu'' pčele? Pčelar nam otkriva kako razlikovati med od patvorine

Pčele odlaze na pašu kao i krave, ali kako poslije daju med? Kako se ''muzu'' pčele? Pčele obilaze cvijeće, ulaze u košnice, a pčelari kasnije iz njih vade med. Kakva čarolija se događa unutra, identična kao ona i prije 30 milijuna godina, otkriva nam pčelar Ante Štavun. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • JRE - 13 Aktualno
    130 godina

    JRE u gostima: Najbolji hrvatski kuhari pripremili gozbu Francku za rođendan

  • Slika nije dostupna Zanimljivosti
    Franck donosi

    Svaki treći naš zalogaj je ovisan o njima: Pet načina na koje možete spasiti pčele i olakšati im važan posao

  • Med hrvatskih pčelinjaka Zanimljivosti
    Franck donosi

    Znate li kako se ''muzu'' pčele? Pčelar nam otkriva kako razlikovati med od patvorine

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close