Ako i vas zdjelica tople juhe podsjeća na udobnost i izaziva zazubice, niste jedini. Juha je jedna od najstarijih i najuniverzalnijih svjetskih hrana jer svaka kultura ima neku varijantu tradicionalne juhe, a pregled neke od najfinijih, donosi CNN.

Banga, Nigerija

Plodovi palme uljarice ovoj juhi daju i masnoću i aromu. U juhu se još dodaju i som, govedina i sušeni morski plodovi. Vrlo je popularna te se u dućanima može pronaći gotova mješavina začina za banga juhu koji uglavnom sadržavaju muškatni oraščić, sjemenke ricinusa i druge nigerijske začine poput sjemenki orime, janse i listića beletete. Začini juhi daju bogat crvenkasti umak.

Pho, Vijetnam

Temeljac se kuha satima s cimetom, zvjezdastim anisom i drugim začinima i stvara aromatičnu podlogu za juhu koja se jede s rižinim rezancima. Pho je jedan od najpoznatijih vijetnamskih izvoznih proizvoda i iako danas u restoranima možete pronaći razne varijante ovog jela, pho je u originalu goveđi a servira se s komadićima sirove govedine.

Boršč, Ukrajina

Komadići kuhane cikle koji plivaju u blagom crvenom umaku omiljeno su jelo u Ukrajini i cijeloj Istočnoj Europi. Najčešće se ova juha poslužuje s vrhnjem. Posebnu aromu daje mu fermentirani sok cikle. Iako se ova juha često povezuje s Rusijom, ukrajinski chefovi sada se bore kako bi se boršč uvrstio u UNESCO - ov popis kulturne baštine.

Caldo verde, Portugal

Tanko narezane mahune kuhane s krumpirima i lukom čine ovu poznatu portugalsku gastro deliciju. Poslužuje se i u vrhunskim restoranima kao i u malim bistroima i sinonim je za pravi „comfort food“. U brojnim verzijama servira se uz kobasicu koja juhi dodaje slanoću i dimljenu notu.

Chupe de camarones, Peru

Ova kremasta juha sa škampima specijalitet je grada Arequipa. Juha se kuha s krumpirima i kukuruzom. Poseban okus daje joj aji amarilo, čili papričica koja daje protutežu nježnoj kremastoj juhi koja je poznata i kao moćan afrodizijak.

Harira, Maroko

Harira je poznata juha od slanutka, a aromu dobiva od mješavine cimeta, đumbira, kurkume i papra. Osim u Maroku, izuzetno je popularna i u susjednom Alžiru. Popularna je i kao vegetarijanski recept, a može se poslužiti i s komadićima janjetine ili nekog drugog mesa. Tradicionalno se servira na kraju Ramazana, ali se danas jede i bez posebne prigode.

Menudo, Meksiko

Riječ je o tripicama koje se kuhaju nekoliko sati u pikantnom temeljcu s češnjakom, te je na glasu je kao glavni meksički recept za mamurluk. Također je i jelo koje se servira na vjenčanjima i u drugim važnim prigodama. Servira se s hominijem, posebno tretiranim zrncima kukuruza a svježinu joj daju korijander i čili papričice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju