• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kada ga solite? 10 pogrešaka zbog kojih grah neće biti mekan, mirisan i pun okusa

Soljenje na početku kuhanja, prejaka vatra ili zagorena mljevena paprika mogu pokvariti sav trud oko finog variva od graha, koje osobito grije zimi...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 16.12.2022 06:25 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Tunel Rose u Bokokotorskom zaljevu - 7 Beton i hrđa Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata

Grah se jede cijele godine, ali konkretna fina variva koja mirišu na povrće ili suho meso, divote iz pećnice kao i kombinacije s repom, kiselim kupusom, mljevenim mesom… posebno pašu zimi. Iako se možete poslužiti prečicom i kupiti grah iz limenke, domaći je ipak najbolji – pod uvjetom da ne napravite pokoju pogrešku.

(Pra)stari grah

Suhi grah može djelovati kao snagator s neograničenim rokom trajanja, ali izgled u ovom slučaju vara. Većina vrsta graha gubi kvalitetu, kao i količinu minerala i vitamina u roku godine do dvije. Stoga ako imate kakva sumnjiva pakiranja za koja se ne sjećate koje ste ih godine ih kupili, bolje ih je baciti.

Kratko namakanje

Namakanjem u vodi grah je nježniji prema želucu i brže se kuha. Razlog tome je rastvaranje teško probavljivih spojeva koji odlaze zajedno s vodom koja se baca. Grah namočite preko noći – ili dulje, 24 sata, a vodu možete promijeniti i nekoliko puta. Tijekom namakanja će bubriti i pritom mu ne smije ponestati vode. Zato pripremite veliki lonac ili posudu i ostavite barem pet centimetara vode iznad razine graha kako zrna ne bi ostala žedna.

Pogrešan lonac

Baš kao i tjestenina, i grah treba dovoljno mjesta za kuhanje. Pripremite veliki lonac i dajte dovoljno prostora zrnima da se krčkaju, pomiču i povremeno "poskoče" na mjehurićima. Lonci s debelim dnom koji dobro drže toplinu najbolji su izbor.

Temperatura vode

Grah stavite kuhati u hladnu vodu, a kako bi bio lakši za želudac, možete ga procijediti nakon što zakuha. Neki kuhari i nekoliko puta mijenjaju vodu. Zatim dolijte vruće vode koliko je potrebno i prema želji dodatke kao što su povrće, kobasica, šunka, slanina...

Soljenje na početku kuhanja

Grah je najbolje kuhati u nezasoljenoj vodi kako bi opna bila mekana te ga tek pri kraju posoliti. Ako želite, dodati možete i malo sode bikarbone kako bi grah bio mekši i probavljiviji.

Jaka vatra

Ne kaže se uzalud da je grah najukusniji ako se kuha za puno ljudi. Što je veća količina, to je grah bolji upravo zato što se kuha polako. Čak i ako ne mislite skuhati lonac za puno ljudi, kuhajte ga sporo. Na nižim temperaturama proteini se drugačije raspadaju i zbog toga je "spori" grah ukusniji i mekši.

Gorka paprika

Pripremate li grah sa zaprškom u koju stavljate mljevenu crvenu papriku, osobito pazite na to da ne zagori jer će biti gorka. Zato ju je najbolje dodati s ostalim začinima, tijekom kuhanja. Također, jednako tako treba pripaziti i s češnjakom, koji također brzo zagara.

Muke po rajčici

Dodavanje rajčice ili druge kiseline se ne preporučuje prije nego što zrna omekšaju jer usporavaju kuhanje.

Pretjerivanje sa zaprškom

Mnogi izbjegavaju zapršku kod kuhanja graha kako bi varivo bilo laganije. Grah možete zgusnuti i tako da dio zrna izmiksate i vratite u lonac, a gustoću će dati i samo kuhanje. Uz dodatak kuhanog pa zgnječenog krumpira ili pak zobenih pahuljica ili mekinja također će biti gušći.

Premalo okusa

Osim suhog mesa, okuse i mirise grahu daje povrće poput luka, korabice, mrkve, pastrnjaka, celera te začini (lovor, peršin, bosiljak, mljevena paprika). Dobrodošao je i češnjak, a neki kuhari dodaju i kombu algu kako bi spriječili nadutost nakon jela.  

Restoran s dušom krčme: Mjesto na putu prema Rijeci gdje se gušta u jelima na žlicu, pečenjima i kremšnitama Gostiona Putniku - 1 Gostiona Putniku - 6 Gostiona Putniku - 4 +1 Gostiona Putniku - 2

  • #kako kuhati
  • #grah
  • #pogreške
  • #varivo
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Naravno - s rumom: Jeste li kušali karipsko kuhano vino?
Savršeno začinjeno
Naravno - s rumom: Jeste li kušali karipsko kuhano vino koje oduševljava?
Friluftsliv – norveški način prihvaćanja zime!
U hladnoću na skandinavski način
Kako se Norvežani nose sa zimom? Formula sa sjevera koja može uljepšati mračne i hladne dane
Što je Zona tišine u Meksiku?
Zona tišine
Misteriozno mjesto "usred ničega" u kojem se gubi radijski signal, a kompasi se kvare
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Brak s drvetom: Neobična ceremonija koja je nastala iz straha od nesreće i smrti
Običajima oko svijeta
Brak s drvetom: Neobična ceremonija koja je nastala iz straha od nesreće i smrti
Najbolji burgeri s najsočnijom pljeskavicom: Neobičan trik koji stvarno "radi"
Tajna je u...
Najbolji burgeri s najsočnijom pljeskavicom: Neobičan trik koji stvarno "radi"
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tragedija u cirkusu: Tijekom izvedbe Globusa smrti poginuo akrobat
Pred očima publike
Tragedija u cirkusu: Tijekom izvedbe Globusa smrti poginuo akrobat
Boris Jokić o požaru Vjesnika i utjecaju društvenih mreža na mlade
Za Dnevnik Nove TV
Jokić o opasnim izazovima i Vjesniku: "Požar nije slučajan, nego je rezultat dvije stvari"
Hladan tuš u Zagreb je stigao iz Ljubljane zbog kupnje Ljubljanske burze: "Hrvatska se pokazala puno razvijenijom"
Ništa od dogovora
Hladan tuš iz susjedstva: "Na ovo smo navikli kod nas, ali Hrvatska se pokazala puno razvijenijom"
show
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru
svi su to htjeli!
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru!
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Miss Universe Jamajke u teškom je stanju nakon pada s pozornice, obitelj iznijela detalje
"Liječnici su odlučili..."
Miss Universe Jamajke u teškom je stanju nakon pada s pozornice, obitelj iznijela detalje
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Žrtvovao kameru i spustio je na dno jedne od najopasnijih rijeka na svijetu! Pogledajte što je snimio
Wow!
Žrtvovao kameru i spustio je na dno jedne od najopasnijih rijeka na svijetu! Pogledajte što je snimio
Uhvatili životinje u šašavim situacijama pa sa svima podijelili urnebes
Kakav kaos...
Uhvatili životinje u šašavim situacijama pa sa svima podijelili urnebes
tech
Neočekivano otkriće u Kuiperovu pojasu mijenja pogled na povijest Sunčeva sustava
Nakon novih analiza
Neočekivano otkriće u Kuiperovu pojasu mijenja pogled na povijest Sunčeva sustava
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
Tehnologija iz prirode
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
sport
Gonzalo Garcia objasnio je zašto u igru nije ušao Marko Livaja u visokom porazu protiv Rijeke
Potres u Splitu?
Puklo između Livaje i Garcije? Španjolac tražio da se zagrije, on poručio - ''Boli me trbuh''
Hajduk ponižen na Rujevici! Rijeka potpuno deklasirala Splićane, pukla petarda
Frukova utakmica života
Hajduk ponižen na Rujevici! Rijeka potpuno deklasirala Splićane, pukla petarda
Bad Blue Boysi poslali jasnu poruku Vladimiru Putinu: Uslijedilo je skandiranje dvije riječi
Podrška imenjacima
FOTO Bad Blue Boysi poslali jasnu poruku Putinu: Uslijedilo je skandiranje dvije riječi
tv
MasterChef: Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
ŠTO SE DOGAĐA?
Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
Kumovi: Iskre frcaju na sve strane - tko će se sve zaljubiti ne propustite saznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Iskre frcaju na sve strane - tko će se sve zaljubiti ne propustite saznati u novim epizodama serije "Kumovi"
U dobru i zlu: Svi imaju skrivene osjećaje – hoće li ih oni skupo koštati ne propustite otkriti u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Svi imaju skrivene osjećaje – hoće li ih oni skupo koštati ne propustite otkriti u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
putovanja
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Recept za kraljevski kolač Nataše Pralice
Laka priprema
Tako bogat, ukusan i raskošan: Recept za kolač koji će oduševiti baš svakog tko ga proba
Adventski vijenci čitateljica koje možete kopirati ove godine
IZ PROŠLIH GODINA
Izdvojili smo 20 adventskih vijenaca naših čitateljica koji su s razlogom skupili stotine lajkova
Najljepše misice svih vremena
NEMA IM RAVNIH
Bez konkurencije: 12 najljepših misica svih vremena koje se ne zaboravljaju
sve
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru
svi su to htjeli!
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru!
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Miss Universe Jamajke u teškom je stanju nakon pada s pozornice, obitelj iznijela detalje
"Liječnici su odlučili..."
Miss Universe Jamajke u teškom je stanju nakon pada s pozornice, obitelj iznijela detalje
Torta
Eh, da smo prije znali...

Šalabahter za blagdane: 10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa

Dugim miksanjem smjese s brašnom za biskvit aktivirat ćete gluten pa će kolači i torte biti previše tvrdi... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Torta Hrana i piće
    Eh, da smo prije znali...

    Šalabahter za blagdane: 10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa

  • Ječam i grah Hrana i piće
    Zuppa di Farro

    Ječam s grahom: Recept za fino jelo na žlicu koje se u Toskani jede zimi

  • Biskvit Hrana i piće
    Zlatni trikovi

    Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close