• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

(Ne)prijatelj savršenog okusa: 5 čestih pogrešaka koje činimo kada kuhamo s maslacem

Prije nego što idući put izvadite obožavanu kocku (ili kockicu) iz hladnjaka bacite oko na najčešće pogreške pa ih i ispravite, ako ih činite...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 25.10.2022 15:36 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna Željeznički kolodvor u Antwerpenu - 4 "Lijepi mali kolodvor" Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata" Povrće pečeno u pećnici Dobro je znati Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće

Mnogi kuhari ne mogu zamisliti život bez maslaca koji pruža okus i teksturu gotovo svemu što dotakne. No samo zato što ga redovito koristimo, to ne znači da pri tome nikada ne griješimo. Stoga prije nego što idući put izvadite obožavanu kocku (ili kockicu) iz hladnjaka bacite oko na najčešće pogreške pa ih i ispravite, ako ih činite.

Pogrešna temperatura

Puno recepata traži maslac sobne temperature, što znači da bi trebao biti hladan na dodir. Recepti (poput primjerice nekih vrsta pita), mogu tražiti i hladan maslac, što znači da treba biti izvađen iz hladnjaka netom prije nego što ćete ga koristiti. Traži li se omekšali maslac, uračunajte u pripremu jela i vrijeme koje će provesti na sobnoj temperaturi.

Želite li ubrzati postupak možete se poslužiti mikrovalnom pećnicom ili pak narežite maslac na kockice, stavite ih u nepropusnu vrećicu pa uronite u mlaku vodu. Maslac bi se trebao lagano udubiti na dodir, ali prst u njega ne smije upasti suviše lako. U slučaju da odaberete pogrešnu temperaturu maslaca trebat će vam kulinarsko čudo da pite, keksi ili kolači uspiju onako kako trebaju.

Osim toga, trebate li maslac koji ćete umijesiti u tijesto za kolače, najlakše ćete ga pomiješati s brašnom ako ga narežete na listiće ili naribate. Maslac potom spojite s brašnom i brzo umijesite. Brzina je važna kako bi tijesto imalo optimalnu konzistenciju.

Rižoto Hrana i piće 7 grešaka zbog kojih vam rižoto nikada nije dovoljno kremast

Zagaranje

Jedna od najčešćih kulinarskih pogrešaka je zagaranje namirnica, a kad je riječ o maslacu to je uobičajena boljka. Budući da maslac ima nisku točku dimljenja ne može dugo izdržati na jakoj vatri prije nego krene zagarati. Stoga maslac treba zagrijati na laganoj vatri ili često miješati, a kako biste se osigurali da ne zagori možete mu dodati i malo ulja. Primijetite li da je maslac jako blizu zagaranja, odmah ga maknite s izvora topline. Kako biste ga imali pod kontrolom pomoći će i kvalitetna, deblja tava koja dobro drži toplinu.

Premalo kiseline

Maslac je omiljen zbog teksture i intenziteta okusa koji daje jelima, ali za savršene rezultate treba ga znati uravnotežiti s drugim sastojcima, osobito s kiselinama. I kiseline i masti pružaju okus jelu, ali kada se pravilno koriste zajedno, one se nadopunjuju i izvlače najbolje jedne iz drugih. Kako biste dobili finu ravnotežu, za početak možete koristiti limun, ocat ili limetu. Slobodno eksperimentirajte dok ne dobijete okuse koji vam se najviše sviđaju.

Pogrešan tajming

Kod pečenja odrezaka u tavi, maslac je fantastičan dodatak koji će pružiti dodatnu raskoš jelu – pod uvjetom da ga dodate u pravo vrijeme. Najveća pogreška koju biste trebali izbjegavati je prerano dodavanje maslaca jer bi mogao izgorjeti. Posljednje što želite učiniti je uništiti dobar komad mesa zbog malo zagorjelog maslaca. Maslac bi trebalo dodati u tavu u kojoj pečete odrezak tek kada je meso gotovo potpuno pečeno. Stoga, izvadite odrezak da se odmori i dodajte maslac u vruću tavu da se otopi. Rastopljenu masnoćuprelijte preko odreska i pripremite se za posluživanje jela.

Slika nije dostupna Hrana i piće Kada ga solite? 10 pogrešaka zbog kojih grah neće biti mekan, mirisan i pun okusa

Nedovoljno miješanja

Ako često radite kolače, onda znate da je miješanje maslaca i šećera proces koji traži nešto vremena. Postupak spajanja šećera i masnoće ključan je za razvijanje odgovarajuće teksture. Jedna od najvećih grešaka koju možete napraviti s maslacem je da ga ne miješate sa šećerom dovoljno dugo. Koristite li mikser za to će vam trebati dvije do tri minute. U suprotnom ćete dobiti tvrde biskvite ili pak peciva, kiflice…

  Guliti, četkati ili prati? Mit o pripremi gljiva koji može naštetiti zdravlju Ručak Gljive Rižoto +2 Gljive - 5

  • #kako kuhati
  • #trik
  • #pogreške
  • #maslac
  • #kolači
  • #odrezak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti
Riječko klizalište pod krovom Export Ice Box 2025.
Sa svjetlosnim animacijama
U Rijeci je otvoreno novo moderno klizalište, nalazi se u hali, a najviše će se svidjeti – obiteljima s djecom
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Ispovijest izjelice: što mi je nekad bilo nezamislivo pojesti, a danas obožavam
O tempora, o mores!
Ispovijest izjelice: Što mi je nekad bilo nezamislivo pojesti, a danas obožavam!
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Nadàl in famìa: Nostalgični obiteljski Božić u Rovinju
Od 6.12. do 10.1.
Nadàl in famìa: Nostalgični obiteljski Božić u Rovinju
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Slučaj ozlijeđene časne sestre
predavala u školi
Časnu sestru nitko nije napao? Policija šuti o slučaju, procurio dokument iz bolnice
Dnevnik Nove TV doznaje: Koncert u Švicarskoj zabranjen je zbog sigurnosti
Grad potvrdio
Dnevnik Nove TV doznaje: Zbog ovoga je zabranjen koncert hrvatskih pjevača u Švicarskoj
Zbog snijega i leda satima stoje u koloni dugoj 85 kilometara kod Bajkalskog jezera
ostaju bez hrane i goriva
VIDEO Stotine vozila zapele na zaleđenoj autocesti i -18 stupnjeva: Kolona je duga čak 85 km!
show
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Preminuo Mirko Perković Poky
tužna vijest
Pjevač omiljen među hrvatskim iseljenicima pronađen mrtav u hotelskoj sobi
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
Svirepi lopov
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
Može li i vas pas izvesti ovo? Oduševio vlasnike, a ni gledatelji nisu ostali ravnodušni
Wow!
Može li i vas pas izvesti ovo? Oduševio vlasnike, a ni gledatelji nisu ostali ravnodušni
tech
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Uspješan presretač
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
Loše prošli i na testovima
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
sport
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
opa!
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
Legendarni nogometaš Ljuboslav Penev hitno završio u bolnici, stanje je ozbiljno:
Nije dobro
Legenda hitno završila u bolnici: Stanje je ozbiljno, obitelj moli za pomoć
Gigi Becali poludio na vijest da je Željko Kopić kandidat za izbornika Rumunjske
Rigao vatru na Savez
Kontroverzni gazda podivljao na spomen Hrvata: "Ljudi, ubijte se! To znači da smo bezvrijedni"
tv
MasterChef: Večeras ne propustite napeti gastroduel! Što će toliko uznemiriti Barbaru?!
TOP 10
Večeras ne propustite napeti gastroduel! Što će toliko uznemiriti Barbaru?!
Turski hit 'Vječna ljubav' ove srijede na Novoj TV!
Vječna ljubav
Turski hit 'Vječna ljubav' ove srijede na Novoj TV!
U dobru i zlu: Došla mu je s prijedlogom – hoće li prihvatiti pomoć?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Došla mu je s prijedlogom – hoće li prihvatiti pomoć?
putovanja
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo je 14 najboljih zemalja u kojima parovi mogu lijepo živjeti za 1000 eura mjesečno, pet ih je u Europi
neke su blizu
Ovo je 14 najboljih zemalja u kojima parovi mogu lijepo živjeti za 1000 eura mjesečno, pet ih je u Europi
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
lifestyle
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Bloomova kombinacija u košulji i čizmicama od brušene kože
I fine čizmice
Nova kombinacija dokazuje da Bloom izrasta u pravog malog gospodina
Doris Dragović u bež kaputu brenda DeLight
MODEL BEZ KONKURENCIJE
Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu
sve
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Češnjak
Ispravite ih...

Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

Kako biste skuhali jela s češnjakom bez greške, nije važno samo koristite li ga u svježem ili suhom obliku - lako se može pogriješiti i ako češnjeve ne nasjeckate dovoljno sitno, dodate ih u pogrešno vrijeme ili zaboravite na divne tehnike uz koje češnjak postaje suptilniji dodatak hrani... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Češnjak Hrana i piće
    Ispravite ih...

    Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

  • Torta Hrana i piće
    Eh, da smo prije znali...

    Šalabahter za blagdane: 10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa

  • Pečenje Hrana i piće
    Švercanje u kuhinji

    10 kuhinjskih trikova koje ćete zapamtiti: Genijalni savjeti koji štede živce, vrijeme i novac

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close