• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

(Ne)prijatelj savršenog okusa: 5 čestih pogrešaka koje činimo kada kuhamo s maslacem

Prije nego što idući put izvadite obožavanu kocku (ili kockicu) iz hladnjaka bacite oko na najčešće pogreške pa ih i ispravite, ako ih činite...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 25.10.2022 15:36 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom" Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti

Mnogi kuhari ne mogu zamisliti život bez maslaca koji pruža okus i teksturu gotovo svemu što dotakne. No samo zato što ga redovito koristimo, to ne znači da pri tome nikada ne griješimo. Stoga prije nego što idući put izvadite obožavanu kocku (ili kockicu) iz hladnjaka bacite oko na najčešće pogreške pa ih i ispravite, ako ih činite.

Pogrešna temperatura

Puno recepata traži maslac sobne temperature, što znači da bi trebao biti hladan na dodir. Recepti (poput primjerice nekih vrsta pita), mogu tražiti i hladan maslac, što znači da treba biti izvađen iz hladnjaka netom prije nego što ćete ga koristiti. Traži li se omekšali maslac, uračunajte u pripremu jela i vrijeme koje će provesti na sobnoj temperaturi.

Želite li ubrzati postupak možete se poslužiti mikrovalnom pećnicom ili pak narežite maslac na kockice, stavite ih u nepropusnu vrećicu pa uronite u mlaku vodu. Maslac bi se trebao lagano udubiti na dodir, ali prst u njega ne smije upasti suviše lako. U slučaju da odaberete pogrešnu temperaturu maslaca trebat će vam kulinarsko čudo da pite, keksi ili kolači uspiju onako kako trebaju.

Osim toga, trebate li maslac koji ćete umijesiti u tijesto za kolače, najlakše ćete ga pomiješati s brašnom ako ga narežete na listiće ili naribate. Maslac potom spojite s brašnom i brzo umijesite. Brzina je važna kako bi tijesto imalo optimalnu konzistenciju.

Rižoto Hrana i piće 7 grešaka zbog kojih vam rižoto nikada nije dovoljno kremast

Zagaranje

Jedna od najčešćih kulinarskih pogrešaka je zagaranje namirnica, a kad je riječ o maslacu to je uobičajena boljka. Budući da maslac ima nisku točku dimljenja ne može dugo izdržati na jakoj vatri prije nego krene zagarati. Stoga maslac treba zagrijati na laganoj vatri ili često miješati, a kako biste se osigurali da ne zagori možete mu dodati i malo ulja. Primijetite li da je maslac jako blizu zagaranja, odmah ga maknite s izvora topline. Kako biste ga imali pod kontrolom pomoći će i kvalitetna, deblja tava koja dobro drži toplinu.

Premalo kiseline

Maslac je omiljen zbog teksture i intenziteta okusa koji daje jelima, ali za savršene rezultate treba ga znati uravnotežiti s drugim sastojcima, osobito s kiselinama. I kiseline i masti pružaju okus jelu, ali kada se pravilno koriste zajedno, one se nadopunjuju i izvlače najbolje jedne iz drugih. Kako biste dobili finu ravnotežu, za početak možete koristiti limun, ocat ili limetu. Slobodno eksperimentirajte dok ne dobijete okuse koji vam se najviše sviđaju.

Pogrešan tajming

Kod pečenja odrezaka u tavi, maslac je fantastičan dodatak koji će pružiti dodatnu raskoš jelu – pod uvjetom da ga dodate u pravo vrijeme. Najveća pogreška koju biste trebali izbjegavati je prerano dodavanje maslaca jer bi mogao izgorjeti. Posljednje što želite učiniti je uništiti dobar komad mesa zbog malo zagorjelog maslaca. Maslac bi trebalo dodati u tavu u kojoj pečete odrezak tek kada je meso gotovo potpuno pečeno. Stoga, izvadite odrezak da se odmori i dodajte maslac u vruću tavu da se otopi. Rastopljenu masnoćuprelijte preko odreska i pripremite se za posluživanje jela.

Slika nije dostupna Hrana i piće Kada ga solite? 10 pogrešaka zbog kojih grah neće biti mekan, mirisan i pun okusa

Nedovoljno miješanja

Ako često radite kolače, onda znate da je miješanje maslaca i šećera proces koji traži nešto vremena. Postupak spajanja šećera i masnoće ključan je za razvijanje odgovarajuće teksture. Jedna od najvećih grešaka koju možete napraviti s maslacem je da ga ne miješate sa šećerom dovoljno dugo. Koristite li mikser za to će vam trebati dvije do tri minute. U suprotnom ćete dobiti tvrde biskvite ili pak peciva, kiflice…

  Guliti, četkati ili prati? Mit o pripremi gljiva koji može naštetiti zdravlju Ručak Gljive Rižoto +2 Gljive - 5

  • #kako kuhati
  • #trik
  • #pogreške
  • #maslac
  • #kolači
  • #odrezak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Harry's Piccolo
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Od 12. do 14. prosinca
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Stazom svete Barbare
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Adventi u susjedstvu: gdje još doživjeti blagdansku čaroliju!
Zimske čari
Advent u susjedstvu: Kamo otputovati kako biste doživjeli najbolju blagdansku čaroliju?
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Oglas
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zadar: Smrtno stradao muškarac prilikom rekonstrukcije ceste
tijekom posla
Užas u Dalmaciji: Poginuo radnik na cesti, kolega ga udario vozilom?
Danilo K.: Ukrajinac koje je ubijen u Beču. Policija objavila detalje
SLAŽE SE MOZAIK UBOJSTVA
Ovo je brutalno ubijeni sin političara: Mučili su ga i živog zapalili u Mercedesu
Snimka policijskog postupanja u Trilju izazvala reakcije
Oglasila se policija
VIDEO Širi se snimka: Policajac u kombiju brutalno udara uhićenika, kolege zatvorile vrata
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
tech
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Zanimljivo i zabrinjavajuće
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
sport
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Trener Kocaelispora demantirao glasine da Petković napušta klub: "Dopustite mi da kažem ovo..."
Jasno i glasno
Trener Kocaelispora: "Bruno Petković napušta klub? Dopustite mi da kažem ovo..."
Užasna vijest iz Dinama: Mateo Lisica ima monokuleozu
Čeka ga pauza
Užasna vijest iz Dinama: Krilni napadač ima mononukleozu
tv
MasterChef: Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
NOVI IZAZOV
Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Češnjak
Ispravite ih...

Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

Kako biste skuhali jela s češnjakom bez greške, nije važno samo koristite li ga u svježem ili suhom obliku - lako se može pogriješiti i ako češnjeve ne nasjeckate dovoljno sitno, dodate ih u pogrešno vrijeme ili zaboravite na divne tehnike uz koje češnjak postaje suptilniji dodatak hrani... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Češnjak Hrana i piće
    Ispravite ih...

    Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

  • Torta Hrana i piće
    Eh, da smo prije znali...

    Šalabahter za blagdane: 10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa

  • Pečenje Hrana i piće
    Švercanje u kuhinji

    10 kuhinjskih trikova koje ćete zapamtiti: Genijalni savjeti koji štede živce, vrijeme i novac

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close