Vrhunska hrana privlači nas svojim primamljivim izgledom, zapanjujućim okusom i opojnim mirisom. No neke namirnice ne mogu se pohvaliti s baš svim tim karakteristikama.

Donosimo vam popis hrane s najgorim mirisom na svijetu, koja se unatoč tome jede. Zapravo, miris je toliko loš da mnogi baš zato žele probati te namirnice.

Durijan
Durijan je monumentalni plod stabla durio koje je bodljikavo izvana, a kremasto iznutra. To neobično voće toliko smrdi da ga je zabranjeno unijeti sa sobom u neke hotele i avione u jugoistočnoj Aziji.

Njegov miris opisuju kao kombinaciju trulog luka, terpentina i kanalizacije, a ponekad se može osjetiti i iz veće udaljenosti. Dakako, riječ je o azijskoj delikatesi koju baš zato mnogi žele probati. Ona se dodaje u sve od palačinki preko sladoleda do umaka za tjesteninu.

Durijan Putovanja Oprez! Zbog držanja "zabranjenog voća" u sobama hoteli naplaćuju kazne

Surströmming
Surströmming je konzervirana riba iz Švedske koja ima snažan miris pokvarenih jaja. Smrad je toliko jak da se konzerva rijetko kad otvara u kući ili stanu, a nikada bez zaštitnih rukavica. Vjerujte, ne želite da se taj miris zadrži na vašoj koži. Surströmming se najčešće stavlja u sendvič odnosno sljubljuje s maslacem, lukom, kiselim vrhnjem te s krumpirom.

Natto
Natto je japanska delikatesa. Točnije, riječ je o fermentiranim zrnima soje koje krasi ljepljiva tekstura nalik na sir koji se razvlači, a koje prati miris starih čarapa. Neugodna aroma ne sprječava Japance da uživaju u nattu, a posebno je popularno jelo za doručak i užinu među osnovnoškolcima i srednjoškolcima.

Višnje Zanimljivosti 10 uobičajenih namirnica u kuhinjama diljem svijeta koje mogu prouzročiti teško trovanje ili čak fatalne posljedice

Hakarl
Hakarl je islandsko tradicionalno jelo koje uključuje fermentirano i sušeno meso grenlandskog morskog psa. Ono je inače otrovno za čovjeka u svježem obliku, pa se zato podvrgava višemjesečnom procesu pripreme tijekom kojeg se toksini neutraliziraju. Okus mu je vrlo blag, no miriše po amonijaku. Zapravo, oni koji su ga probali tvrde da ima miris po sredstvu za dubinsko čišćenje kuće. Mljac!

Gorki grah
Petai ili gorki grah neki nazivaju i smrdljivim grahom. To ne čudi ako je poznato da biljka ispušta miris nalik na prdež. Neki kažu i da ima okus po toj prirodnoj pojavi. Unatoč tome, riječ je o vrlo zdravom povrću koje je obožavano u jugoistočnoj Aziji. Najčešće se pirja na nešto ulja s drugim povrćem te poslužuje uz rižu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju