Donosimo vam popis namirnica kojih se treba čuvati, ili ih pažljivo pripremati, jer izazivaju sve od teškog trovanja do fatalnih posljedica! 

S ovim namirnicama trebate biti jako oprezni, a upravo zbog rizika neke od njih se smatraju vrhunskim specijalitetima za koje su mnogi voljni izdvojiti sulude cifre. Lude ribe, sirevi i povrće ovu listu čine opasnom!

1. Voće ackee

Ackee je najpoznatija voćka na Jamajci. Ako se planirate uputiti na ovu toplu destinaciju, nemojte posezati za njezinim plodovima bez pitanja. Dok odgovarajući ne dozrije, njezina konzumacija može izazvati povraćanje, komu ili čak smrt!

2. Korijen manioke

Korijen manioke odličan je dodatak karipskim jelima, no nemojte njime rukovati nepromišljeno. Ako ovaj korijen termički ne obradite dovoljno, vaši bi gosti mogli umrijeti od trovanja cijanidom.

3. Fugu

Japanska bodljikava riba fugu prava je kulinarska delikatesa u Aziji, no ona zahtjeva pažljivu pripremu. Njezino meso sadrži tetrodotoksin – otrov kao i kod drugih riba napuhača koji izaziva smrtne posljedice, pa se kuhari posebno treniraju kako bi ga uklonili prije posluživanja gostima.

 

4. Gljive otrovnice

Od lagane mučnine do kobnih posljedica po vaš život, najgori su scenariji neodgovorna i neoprezna branja i konzumiranja gljiva. Stoga uvijek budite u pratnji osobe koja ima mnogo iskustva, a sve u što niste sto posto sigurni zaobiđite u širokom luku! Na linku se informirajte o tome koje su najotrovnije gljive u Hrvatskoj.

5. Afrička bik-žaba

Žabe su delikatesa u cijelome svijetu, no afrička podvrsta bik-žaba (engl. Bullfrog) izaziva zatajenje bubrega ako se termički dobro ne obradi prije kušanja.

6. Krvave školjke

Ove su školjke vrhunska delikatesa u Kini, točnije u Šangaju, no uživanje u njima može vam prenijeti hepatitis A i E, stoga su zabranjene od 1988. godine. No zahvaljujući ilegalnom tržištu i dalje se mogu probati na odabranim lokacijama. Ponude li vas ovim krvavim zalogajčićima – recite: Neka, hvala, imate hamburger?

7. Bazgine bobice

Od ovih se bobica rade pekmezi i sokovi diljem Europe te se dodaju brojnim kompliciranijim jelima. Dok god su dobro skuhani, nema nikakve opasnosti od njihove konzumacije. Konzumacija sirovih plodova izaziva pak povraćanje i slabost. 

8. Višnje s košticama

Molim? Pa jedete višnje cijeli život i nikad vam nije bilo loše? Opasnost vreba iz njihovih – koštica. Progutate li košticu-dvije, neće vam biti ništa. No ako pojedete veliku količinu, mogli biste početi osjećati slabost i mučninu.

9. Lišće rabarbare

Gorkasti bijelo-crveni korijeni ovog voća odlična su namirnica za pripremu neobičnih slastica, zimnica, ali i slanih jela. Lišće ove biljke izbjegavajte pak u širokom luku jer izaziva povraćanje.

10. Kikiriki

Kikiriki je jedan od raširenijih alergena modernog svijeta i od njega strahuju milijuni ljudi diljem globusa. Alergija na kikiriki obuhvaća sve od laganog osipa do anafilaktičkog šoka, odnosno prestanka disanja!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju