Zima dolazi, a vi bi, umjesto pokrivanja dekicom i grijanja toplim čajem, radije otišli na put u neki grad na europskom kontinentu. Stoga smo za vas izabrali 15 veličanstvenih destinacija, od kojih su neke dobro znana zimska odredišta, a druge, mjesta na kojima se i usred zime nosi laganija odjeća.

Venecija

Iako je grad sagrađen na moru daleko popularniji u proljeće ili ljeto, itekako ga se isplati posjetiti i zimi. Naime, tad je obično i nešto manja gužva, a jeftinije su i cijene smještaja. Loša je stvar što ružno vrijeme može izazvati i poplave, ali to je rizik kojeg je većina spremna prihvatiti.

> Nezaboravna Venecija zove da ju posjetite

Atena

I grčka prijestolnica popularnija je u druga godišnja doba, no Atena živi 24 sata, 365 dana u godini, tako da ćete i u zimsko doba bez problema naći bogati noćni život u ulici Kolokotroni ili sjajan restoran u kvartu Psirri. Klima je takva da se snijega ne morate bojati, štoviše, prosječna temperatura u prosincu ovdje iznosi lijepih 12 stupnjeva.

> Zašto bi odmah trebali posjetiti Atenu i pomoći Grcima da se izvuku iz krize

Berlin

Glavni grad Njemačke za vrijeme zime postaje potpuno drugačiji; jezera se smrzavaju, temperature su oko nule, ali su zato muzeji, klubovi, kafići i restorani puni k'o šipak. Naravno, tijekom 12. mjeseca pronaći ćete i vrlo živahne božićne sajmove, od onih najmanjih, pa sve do ogromnih, gdje je gužva često i nepodnošljiva. Vjerujemo samo da vas niska temperatura ovdje ne smeta i da niste protivnik snijega.

> Berlin: savršena destinacija za sladokusce i gurmane

Madrid

Iako se nalazi u Španjolskoj, ovdje vam neće biti toplo kao što mislite. Naime, Madrid se nalazi na popriličnoj nadmorskoj visini, tako da, dobro se obucite. Ipak i dalje će vas često grijati sunce, pa nakon posjete Pradu lijepo navucite dekicu i popijte kavu na otvorenom. Ali, imajte na umu da je najjeftiniji mjesec za posjet Madridu siječanj, kad hoteli znatno snize cijene, a i šopingiranje tada postaje sport broj 1.

< David vas vodi kroz Madrid

Nica

Zašto se u ovim hladnijim mjesecima ne bi zaputili malo na čarobnu Azurnu obalu? U ovo doba u Nici nema toliko glamura, poznatih osoba i gužvi, a s obzirom da će vas sunce grijati na prosječnih 10 stupnjeva, možete razgledavati grad bez straha kako ćete se pretvoriti u kockicu leda. Muzeji, galerije, restorani, klubovi; Nica vas svojom ponudom neće razočarati ni u hladnije dane.



Palma de Mallorca

Glavni grad Mallorce broji gotovo pola milijuna stanovnika, tako da ovdje zabava traje cijelu godinu, a ne samo ljeti. Tko je zaljubljen u arhitekturu oduševit će se katedralom La Seu, koju mnogi smatraju najljepšom španjolskom katedralom, a tu je i galerija Es Baluard, koja će vas provesti kroz modernu umjetnost. Hotela ima koliko vas volja, baš kao i apartmana, a dolaskom zime cijene ovdje padaju. Uza sve to, temperature u prosincu i siječnju su oko 15 stupnjeva, što znači da vam prava zimska odjeća nije ni potrebna.

Rim

Svi stanovnici Vječnog grada složit će se u jednom: zimi Rim je najviše rimski! Turista je tad znatno manje, pa vam razdoblje od dvanaestog do drugog mjeseca nudi sjajnu šansu da grad doživite bez gužve, buke i stresa. Posjetite tako znamenitosti koje vas zanimaju, a kad tražite odmor, dobru hranu i piće, zaputite se u kvart Trastevere. Ovdje ćete pronaći more malih slatkih restorančića koji nude paštu na 1001 način, baš kao i kafića željnih da vam ponude nenadmašni espresso.



Barcelona


Osim ako niste zaljubljenik u more i plaže, nema boljeg tajminga za posjetu glavnom gradu Katalonije. Zima ovdje nije kišna, temperature su ugodne, ne sudarate se s ljudima po ulicama kao u ostalim godišnjim dobama, ne čekate u redu za razgledavanje znamenitosti… Uz sve to, galerije i muzeji često svoje najbolje izložbe čuvaju za zimsko doba, a katalonsko sunce dobro grije i usred najhladnijeg vremena.

Beč

Unatoč niskim temperaturama, koje su i često ispod nule, gradske ulice su i više nego žive. Uostalom, dugo je godina grad smatran najboljom adventskom destinacijom, sve dok mu naš Zagreb nije uzeo tu laskavu titulu. Kafići i restorani su puni, a božićni sajmovi raskošni, tako da je Beč uvijek dobra opcija, pogotovo što se nalazi tek četiri sata vožnje od Zagreba. Uostalom, kad vam dosadi provod na ulicama, uvijek možete otići do Albertine ili Schönnbruna i diviti se umjetnosti.

< Doživite čaroliju Božića u jednom od najljepše uređenih europskih gradova u vrijeme adventa

Valletta

Da, da. I malteški glavni grad našao se na našoj listi. Valletta je oduvijek bila važna luka zbog svog položaja, a s obzirom na očuvanost grada i na to da su zime blage, čini se kao idealno mjesto za provesti par siječanjskih dana. Pa eto, ako vam je opcija odlazak na otok, Valletta se nudi kao sasvim dobro rješenje.



Amsterdam

Grad kanala i biciklista nije najtoplije mjesto zimi, ali sigurno je da vas horde turista neće gurati kako bi vidjeli Rembrandta u Rijksmuseumu. Ok, možda nećete imati pogodno vrijeme za vožnju biciklima, no ako ste tip od klubova, Amsterdam se u ovo doba godine itekako isplati. Uz sve to, možete si naći atipičan smještaj za većinu gradova: onaj na brodu!

Pariz

Bilo ljeto ili zima, Pariz je uvijek krcat turistima. No, grad svjetlosti zimi se pretvara u grad iz bajke. Stabla na elizejskim poljanama redom su ukrašena mnogobrojnim lampicama, a grad je prepun i drvenih baraka u kojima možete naći sve vezano za Božić i Novu godinu. Naravno, mnoge od njih nude hranu i vino, a gdje god zađete u širem centru, svugdje će vas dočekati mnoštvo ljudi. Da, Pariz je divan i u srcu zime.

> 20 razloga zbog kojih je Pariz centar svijeta!

Nikozija

Zašto se usred zime ne bi zaputili u glavni grad otoka Cipra, Nikoziju? Iako grad sječe granica (Turska i Grčka neprestano se spore oko Cipra), putnici s EU putovnicom mogu bez brige lutati slobodno cijelim gradom, razgledati Selimovu džamiju na turskoj strani, ali jednako tako i sve ljepote grče strane.



Santa Cruz de Tenerife

Pred kraj liste, vodimo vas na jedno predivno, toplo mjesto. Riječ je o otoku Tenerife, gdje je prosječna zimska temperatura ugodnih 20 stupnjeva. Dakle, iako je to nešto hladnije za kupanje, nitko vam ne brani da umočite nogu u Atlantik. Ovdje cijene i nisu niže u zimsko doba, upravo zato jer turisti vole provoditi ovdje najhladnije godišnje doba zbog visokih temperatura, ali unatoč tome, cijene smještaja i ostalih stvari nisu pretjerano visoke.

> Europska prijestolnica vječnog ljeta

Sevilla

Sevilja je savršena za zimski odmor bez zime. Ako volite topliju klimu, odličnu hranu i fantastičnu arhitekturu, Sevilja je mjesto za vas. Studeni je najhladniji mjesec u godini, a temperatura je ovdje 20 stupnjeva. Ok, nekada padne i na 16. 

> Insajderski vodič: Clara otkriva tajne Seville

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju