Projekt Gradskog muzeja Požega "Muzej u loncu" svojim brojnim turističkim i strukovnim nagradama opravdava svoju misiju kojom putem zaboravljenih nepoznatih tradicijskih jela prenosi baštinu, odnosno priča o običajima i povijesnom kontekstu istočne Hrvatske.

U suradnji sa 16 muzeja istočne Hrvatske (od Virovitice do Iloka), Muzej u loncu je putem izložbe i dokumentarnog filma obradio 30-tak manje poznatih, zanimljivih jela s velikim potencijalom turističke isplativosti.

Muzej u loncu svojim istraživanjima i spoznajama pomaže u definiranju gastro identiteta Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, te razbijanju predrasuda koje su do sada vladale o nezanimljivoj, jednoličnoj i nezdravoj kontinentalnoj prehrani.

Inovativnost u kuhinji slavonskih ugostitelja

No ono što je važnije, Muzej u loncu pokušava unijeti optimizam i inovativnost u redove slavonskih ugostitelja, te brojnih proizvođača domaćih namirnica od kojih se ova jela pripremaju.

Stoga su podržani Ministarstvom kulture Republike Hrvatske odlučili napraviti trodnevnu radionicu pripremanja zaštićenog vinogradarskog ćevapa i odabranih jela Muzeja u loncu za domaće ugostitelje pod vodstvom majstora kuhara Branka Ognjenovića koja će se održati od 9. do 11. siječnja 2017. godine u prostorijama Obrtničke škole Požega u Požegi.

Posljednjeg dana moći će se kušati jela od kojih su mnoga po prvi puta predložena kao jela ala card, jela po narudžbi te fast food i gastro suveniri, a kroz kroz okrugli stol pod nazivom "Zna li Slavonija nahraniti gosta?“ isprovocirati niz pitanja, kao i ponuditi kvalitetne odgovore i rješenja za konkretno zaživljavanje ovog projekta u lokalnim zajednicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju