Na žalost, proteklih smo mjeseci svjedoci nemilosrdnih terorističkih napada diljem Europe koji su sigurno u nama promijenili sliku o planeti koja je stvorena za putovanja. No, da li je to dovoljno dobar razlog koji će nas odvratiti od kupovanja avionskih karata i istraživanja svijeta?

Sigurno, terorizam u ljudima budi strah i tjera ih da više puta promisle hoće li negdje putovati ili ne? Neki od vas će vjerojatno igrati na sigurno i ostati kod kuće, no mi nismo jedni od tih. Svakodnevno dobivamo poruke i savjete: 'Nemojte, vidite što se u svijetu zbiva', 'Jeste ludi? Kakav Maroko', 'Ajme meni poginuti ćete u Parizu'. No, krenemo li na svijet gledati kao na mjesto zločina, jedino što se može dogoditi je da ostanemo doma zatvoreni, da promijenimo svoj stil života i postanemo prava žrtva terorizma. Jer, činjenica je, nisu žrtve samo one osobe koje su izgubili život ili svoje bližnje, već i svi oni koji su izgubili bilo kakvu sigurnost i nadu u sustav. Ok, sustav je možda zakazao, terorista zasigurno ima, no je li to razlog da prestanete raditi ono što volite najviše na svijetu? Nije!



Mi mislimo kako nas napadi kakve smo mogli pratiti proteklih dana (Istanbul, Bruxelles), moraju samo motivirati da idemo dalje. Ne smijemo posustati i sve će biti u redu. Naučili smo to još davne 2010. godine kada smo posjetili Siriju koja nam je tada izgledala kao najsigurnija zemlja na svijetu, bez imalo pretjerivanja. Svega nekoliko mjeseci nakon, počeo je rat.

Dvije godine kasnije, posjetili smo Libanon. Bilo je to u doba kada je libanonsko-sirijska granica bila na meti brojnih terorista, otmice su se događale na svakodnevnoj bazi, no ipak smo odlučili posjetiti neke od najljepših dijelova ovog levantskog bisera.

Novu 2016. godinu trebali smo dočekati u Parizu, ali zbog nemilih događaja netom prije Božića putovanje je otkazano od strane agencije. Ali jesmo li zato odustali od Pariza? Naravno da nismo. Zakazali smo novi termin i veselimo se Parizu u kolovozu. Kakva će onda biti situacija? Da li ćemo se osjećati sigurnije ili manje sigurni 8 mjeseci nakon napada ostaje nam još za vidjeti. Ali jedno je sigurno, a to je da mi ne odustajemo samo tako. Ništa nas neće pokolebati u našem osvajanju svijeta u upoznavanju novih ljudi i upoznavanju novih kultura. Ni pojačane kontrole na aerodromima, ni duge cijevi na ulicama. Mi ćemo i dalje svako novo putovanje koristiti kako bismo širili ljubav prema putovanjima i istraživanjima.



Nedavno smo naišli na jedan odličan članak koji je prikazao statističke podatke. Ono što je u njemu pisalo zaista nas je iznenadilo i svakako ide u prilog našoj tvrdnji kako zbog terorizma ne bi smjeli prestati putovati. Naime, šanse da se utopite u vlastitoj kadi su 1:685 tisuća, šanse da umrete od udara munje su 1:576 tisuća, šanse da se sami slučajno ozlijedite su 1:9.380, dok su šanse da poginete u prometnoj nesreći čak 1:18.585. Sada vas pitamo, znate li koje su šanse da umrete u nekoj vrsti terorističkog napada? E, dragi moji, te su šanse čak 1:9 milijuna i 300 tisuća, a da vam teroristi sruše avion 1:25 milijuna. Ako to usporedimo s brojkom kako su veće šanse da postanete predsjednik države (1:10 milijuna), tada se zaista nemate ničeg bojati.

Naša preporuka je da prije svakog putovanja provjerite kakvo je stanje u odabranoj destinaciji, naravno napadi se ne mogu predvidjeti, ali zato možete dobiti neke smjernice od lokalnih vlasti kako se treba ponašati na javnim mjestima te koja mjesta bi bilo dobro izbjegavati.

Nadama se da ćete i dalje ostati vjerni svojoj ljubavi - putovanjima, i sjetite se #nofear prije nego li odustanete od bilo kakvog planiranog putovanja!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju