Talijansko selo na jugu Italije, oko 150 kilometara južno od Napulja još je u pedesetim godinama primijećeno kao mjesto dugovječnih i sretnih ljudi. Tajna njihova zdravlja leži u mediteranskoj prehrani, odnosno puno maslinova ulja, voća, povrća i ribe. Osim toga, omiljeni začin im je ružmarin kojeg koriste gotovo svakodnevno.

Zbog toga, smatraju znanstvenici, stanovnicima Acciarolija Alzheimer ne pravi probleme. Manje je i bolesti krvožilnog sustava, kao i drugih kroničnih bolesti koje se povezuju sa starenjem. Možda zbog toga što su aktivni su bez obzira na godine – kako u vrtu, tako i na moru, ali i u krevetu.

Starost ne smatraju preprekom za izmjenjivanje nježnosti. No to nisu jedine navike zbog kojih Talijani često mogu djelovati kao da su na nekim posebnim baterijama. Stvar je u detaljima koji im omogućuju da iskoriste dan i ispune ga smijehom, druženjem i malim stvarima koje ih vesele.

Pravo vrijeme za šetnju

Kad si u nedoumici, baci jednu passeggiatu, odnosno šetnju bez nekog cilja, talijanski je moto. Pauza od stresa u prirodi produljuje život i čini ljude sretnijima, a nađete li društvo za takvu aktivnost možete se dodatno odobrovoljiti, baš kako to čine i Talijani.

Žure polako

Bez obzira na užurbani promet, Talijani ne jurcaju po cesti. Okej, barem dok pješače. Shvaćanje vremena na Čizmi je nešto drukčije, rastezljivije nego u primjerice Njemačkoj. Ondje je dopušteno malo zakasniti, ili vam barem neće nitko skinuti glavu s ramena zbog desetak minuta čekanja.

Nema nikog doma

Mogućnosti za vikend-bjegove u Italiji su bez granica. Bilo da volite more, planine, šume ili jezera, lako je naći koordinate po vlastitoj mjeri. To najčešće znači aktivan odmor na dva kotača ili u šetnji, druženje s obitelji i prijateljima – i puno kvalitetne zabave.

Brzinski ručak? Nema šanse…

Talijani ne žure niti s ručkom čak iako bi to značilo da će dulje ostati na poslu. Koncept brzinskog sendviča između tri maila i dva telefonska poziva ili puna tipkovnica mrvica njima je još uvijek većinom nedopustiv. Takav pristup pomaže protiv stresa koji kvari raspoloženje i narušava zdravlje, a i veća je vjerojatnost da ćemo pojesti nešto zdravo ako sjednemo za stol i posvetimo se hrani.

Masline i mjehurići 

Prije večere Talijani vole otići na aperitivo. Od 18 do 20 sati, osobito za toplih dana, stolovi su puni koji se smiju i guštaju uz kakve mjehuriće, masline, bruschette s maslinovim uljem, sir… Većina niti ne dođe do večere, ali u svakom slučaju takav je obrok puno zdravija varijanta od vrećice-dvije čipsa uz televiziju. 

Jedite i živite kao Talijani barem ovaj tjedan. Uživajte u talijanskim slasticama poput tiramisua, panna cotte ili pak slanim delicijama poput salama. pršuta, sireva, pizze, tjestenine te poznatih talijanskih umaka na Velikom tjednu Italije u Lidlu. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju