Za neke stvari mislimo da su podrazumljive same po sebi, no u prometu uglavnom otkrijemo da nisu. Pritom često otkrijemo i predivnu stranu samih sebe: strpljivu, pristojnu, punu razumijevanja i uglađenog rječnika. Čini se da je upravo to rezultiralo i jednim američkim zakonom koji je bez okolišanja nazvan: zakon o glupim vozačima.

Donesen je u saveznoj američkoj državi Arizoni 1995. godine. Odnosi se na one vozače koji, zaobilazeći barikade, ignorirajući upozorenja ili kršeći prometna pravila, završe u poplavljenom području pa ih treba vaditi iz vode. Kada se u sve umiješaju vatrogasci ili bolničari, neoprezni vozač može očekivati ogroman račun za troškove vađenja auta i spašavanja putnika, a na to će još dobiti kaznu od 2 000 dolara.

To ne znači da ćete odgovarati za prirodne katastrofe ni krivi ni dužni. Da bi vas ovaj zakon „oderao“, moraju biti zadovoljeni neki preduvjeti. Dakle, samo ako ste svjesno prošli ili ignorirali barijere postavljene po cesti i ako je voda već prekrivala cestu u trenutku kad ste u njoj zaglavili.

Nameće se pitanje: tko bi normalan uopće išao u vodu iznad glave? Pa, sjetimo se da u prometu sva logika svijeta lako može – recimo to prikladno - pasti u vodu. Mnogi završe u poplavljenim područjima jednostavno zato što su krenuli prečacem ili podcijenili bujicu koja ih čeka. U Arizoni su one česte, pa su mnogi lokalci već naviknuti i ne doživljavaju ih kao (dovoljno) strašne.

Tako je primjerice u ljeto 2013. godine turistički bus s 33 putnika elegantno uletio u poplavljenu cestu. Voda ga je odnijela oko 300 metara nizvodno dok nije zaglavio sa strane te dok nije stigla ekipa za spašavanje.

Ipak, ovaj zakon se ne koristi često već samo u ekstremnim situacijama. Razlog leži u tome što ne žele demotivirati ljude da zovu policiju ili službe spašavanja zbog straha od velike financijske kazne. Smatraju da nije vrijedno riskiranja života te se nadaju kako će strašno iskustvo biti sasvim dovoljna lekcija za ubuduće.

Ovo je tema oko koje se i danas lome koplja. Dok neki podržavaju dobru volju policije (za koju podsjećaju da se ionako dovoljno financira iz poreza), drugi žele da se ovaj zakon rigoroznije provodi. Štoviše, čini se da je inspirirao inicijativu za donošenje „zakona o glupim planinarima“…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju