Vješte strijelce, osvajače na konjima koji su živjeli na području preko granica današnje Mongolije oko 200. godine prije Krista, Han Kinezi nazvali su Xiongnu, što bi se moglo prevesti kao 'hrabri rob'. Tim nazivom Kinezi su htjeli naglasiti barbarsku inferiornost naroda kojeg su se zapravo bojali. Xiongnu su bili izvrsni ratnici i predstavljali prvo nomadsko carstvo na svijetu, sastavljeno od raznih plemena. Xiongnu ratnici bili su iznimno vješti s lukom i strijelom dok su jahali na konjima, a Han Kinezi nisu im bili dorasli u borbi. Nomadskim jahačima ni Kineski zid nije predstavljao prepreku.

Važnu ulogu u nomadskom carstvu imale su upravo žene koje su ga pomogle držati na okupu i bile su izvrsne s lukom i strijelom. Nažalost, Xiongnu nikada nisu razvili vlastito pismo, pa škrti podaci dolaze većinom od njihovih neprijatelja ili posmrtnih ostataka. Arheolozi koji su iskapali njihova grobna mjesta tvrdili su da su ostaci u nekim od najbogatijih i grobova bili ženski, a moderna tehnologija potvrdila je njihove tvrdnje.

"Genetska istraživanja dokazuju da su elitne princeze imale važnu političku i gospodarsku ulogu u društvu Xiongnua, rekao je za BBC Jamsranjav Bayarsaikhan, voditelj istraživačkog centra u Nacionalnom muzeju Mongolije u Ulaanbaataru i koordinator projekta na Institutu za geoantropologiju Max Planck u Njemačkoj.

Xiongnu - 1 Xiongnu - 1 (Foto: Shutterstock)

Osim samog sadržaja, i izgled grobnica je neobičan - građene su poput naopakih piramida s pravokutnim bazama iznad zemlje, a vode do 20 metara u zemlju. U grobovima su pronađeni skupocjeni predmeti poput skupocjenih materijala, rimskog stakla i egipatskog nakita, za koje se smatra da su u putujuće kraljevstvo stigle s Puta svile.

"Carstva možemo zamisliti kao stacionarne entitete koji grade gradove, palače i dvorove kako bi održali svoju vlast, ali neka su nomadska kraljevstva bila nevjerojatno snažna. Otprilike tisuću godina prije slavnog Džingis-kanova carstva Xiongnu je zauzimalo teritorij današnje Mongolije sa sjevernim granicama koje su se protezale sve do Bajkalskog jezera u današnjoj Rusiji", piše BBC.

Veličanstveni svjetionik u Aleksandriji: Priča o čudu antičkog svijeta kojeg je nemoguće nadmašiti Aleksandrija - 1 Aleksandrija - 2 Aleksandrija +1 Aleksandrija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju