Nekoć simbol ekonomskog procvata i bogatstva, Wittenoom je danas grad duhova na sjeverozapadu zemlje i sinonim jedne od najvećih australskih industrijskih tragedija svih vremena. Australski Černobil, kako ga ponekad nazivaju, do nedavno je imao je tek dva preostala stanovnika koja su nastavila živjeti bez obzira na upozorenja o tome da čak i disanje u Wittenoomu može koštati života.

Vjerojatno najopasniji grad na svijetu Australci su izbrisali sa službenih karata, zatvorili puteve koji do njega vode i uklonili sve putokaze na kojima je naveden - razlog tome je da zaštite posjetitelje od udisanja sitnih vlakana azbesta koje izazivaju rak i plućne bolesti.

Od 20 tisuća stanovnika koji su živjeli ondje i radili u gradu ili obližnjem rudniku, dvije tisuće je umrlo zbog bolesti koje su povezane s azbestom, mineralom koji je dio stijena i tla. Sve dok ga se ostavi na miru azbest u prirodi nije prijetnja za zdravlje, ali postaje opasan prilikom rudarenja, kopanja ili izgradnje. Wittenoom je s vremenom postao kancerogena tempirana bomba jer se nitko nije pobrinuo za otpadne proizvode iz rudnika. Otkako je nekoliko tona jalovine nagomilano u blizini rudnika štetne tvari truju zrak, tlo i vodu.

Wittenoom - 2 Wittenoom - 2 (Foto: Shutterstock)

I šezdeset godina nakon što su se rudnici zatvorili, zdravstveni rizik je i dalje iznimno visok. Zbog toga je vlada isključila vodu i struju te postavila brojne ploče s upozorenjima. U četrdesetim godinama prošlog stoljeća Wittenoom je privukao na tisuće obitelji koje su došle zbog bogate industrije, no umjesto sreće snašle su ih bolesti. Rudnici plavog azbesta su se konačno zatvorii 1996. godine, no stručnjaci kažu da Wittenoom više nikada neće biti sigurno mjesto za život. Čišćenje prirode od azbesta ne dolazi u obzir jer je preskupo.

Lorraine Thomas je bila posljednja stanovnica Wittenooma koji joj je bio dom i cijeli svijet, kao i mjesto na kojem je sahranjen njezin muž. Lorraine je konačno odselila prošle godine, a Wittenoom je službeno postao mjesto bez stanovnika. 

Pljesak za kapetana: Najopasniji aerodromi na svijetu koji svakodnevno testiraju vještine pilota Najopasniji aerodromi - 7 Najopasniji aerodromi - 6 Najopasniji aerodromi - 5 +3 Najopasniji aerodromi - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju