U šetnji Kopenhagenom pozornost plijene klupe koje su od običnih više za čak 85 centimetara. Gradske divove postavila je TV kuća, ali ne za snimanje, nego za projekt The Copenhagen Bench - 2100 Edition. Cilj projekta je potaknuti javnost na razmišljanje o klimatskim promjenama i opasnosti od porasta razine mora.

"Prema UN-u, globalna razina mora porast će do jednog metra prije kraja stoljeća i to će imati velik utjecaj na Dansku ako odmah ne počnemo djelovati", rekao je Kasper Adsbøll, jedan od ljudi odgovornih za kampanju.

Klupe u Kopenhagenu Klupe u Kopenhagenu (Foto: Shutterstock)

Danska je vrlo niska regija, a dijelovi Kopenhagena samo su nekoliko metara iznad razine mora, zbog čega je u velikoj opasnosti od dizanja razina mora i poplava. 

Svaka od deset visokih klupa ima i bakrenu pločicu na kojoj piše da će poplave postati dio naše svakodnevice ako ne počnemo nešto činiti što se tiče klime. Prema izvješću UN-a, očekuje se da će razina mora porasti za metar do 2100. ako se globalno zatopljenje nastavi.

Rezervirano za planinare: Nestvarno lijepo tirkizno jezero u susjedstvu do kojeg ne možete doći automobilom Jezero Sorapis - 2 Jezero Sorapis - 1 Jezero Sorapis - 3 +0 Jezero Sorapis - 4

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju