Tvrtka The Blue Estate Island otkrila je planove o gradnji prvog plutajućeg grada na umjetnom otoku usred Kariba. Otok će biti izgrađen od posebnih betonskih modula te zauzimati oko jedan četvorni kilometar prostora između Floride i Bahama.

Iako će grad biti „na vodi“, budućim vlasnicima jamči se sigurnost. Kako bi se oduprli valovima, ali i kriminalcima, grad će okruživati betonski zidovi visoki oko 50 metara. Bit će postavljena i posebna zaštita na prozorima svih zgrada od uragana koji su česti na tom području.

Umjetni otok Palm Jumeirah Putovanja Betonska džungla na umjetnom otoku na koji bi stalo 800 nogometnih igrališta

U konačnici, grad će biti izgrađen na plutajućoj platformi koja će se moći premjestiti u slučaju snažnih meteoroloških neprilika, ali i „usidriti“ po želji, baš poput bilo kojeg broda.

Otok će biti fokusiran na samoodrživost, a sva potrebna energija za normalan život bit će proizvedena na samom otoku uz pomoć obnovljivih izvora.

Saba - 4 Putovanja Tu slijeću avioni? Mini pista na rubu otoka duga svega 400 metara

Trenutačno se primaju rezervacije za domove u tom umjetnom gradu. Najjeftiniji stan može se kupiti po cijeni od 20.000 američkih dolara (125.000 kuna), a najskuplja kuća za 1,5 milijardi dolara (9,3 milijardi kuna).

Vjeruje se da će plutajući grad biti izgrađen do 2025. godine te da će u njemu živjeti oko 15.000 stanovnika. Osim stanova i kuća bit će izgrađeni i škola, bolnica te nekolicina poslovnih prostora. Štoviše, poduzetnici se potiču da otvore svoje tvrtke na ovom otoku jer se tu neće naplaćivati nikakvi porezi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju