Prije nego što piloti prvi put sjednu u avion, a stjuardi krenu na prvi let, već su iskušali najgore što im se može dogoditi u limenoj ptici. Takav je slučaj i u Etihadu. Zračni prijevoznici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Abu Dhabiju imaju poligon za treniranje svojih zaposlenika za slučaj bilo kakve nesreće.

Etihad Aviation Training Centre obuhvaća simulatore aviona, poput Airbusa A380 ili pak Boeinga 787 Dreamlinera, u kojima piloti vježbaju kako upravljati tim zrakoplovima, ali i što napraviti u slučaju da otkaže motor ili se dogodi neka druga vrsta nesreće.

Let US Airwaysa 1549 - 2 Zanimljivosti Najbolje prisilno slijetanje aviona u povijesti: "Pad" usred betonske džungle bez ijedne žrtve

U simulatorima se nalazi i stvarna kopija putničke kabine u kojoj posada uči što napraviti kada avion počne nekontrolirano padati prema zemlji, zapale se sjedala, a dim počne puniti pluća svih prisutnih. Cijela simulacija dodatno je podcrtana prestravljenim vriskom putnika koji se pušta u kabinu sa zvučnika.

Novinar Nicky Kelvin s portala The Points Guy UK bio je pozvan da provede dan u njihovu centru za treniranje, a tamo je snimio svoja nevjerojatna iskustva.

"Bio sam vrlo iznenađen koliko su stvarni scenariji treninga za kabinsko osoblje. Navikli smo vidjeti hidraulične simulatore za pilote koji omogućavaju uvjerljivo kretanje jedinice, ali manje je poznato da neki centri imaju slična mjesta za treniranje kabinskog osoblja."

Putovnica Zanimljivosti Pripremamo se za putovanja: 5 stvari koje biste uvijek trebate imati u kabinskoj prtljazi

Iako se na prvi pogled čini da bi iskušavanje najcrnjih scenarija u simulatoru moglo povećati strah od letenja kod ljudi, Kelvin vjeruje u suprotno. On smatra da bi se većina umirila kada bi doživjela nesreću, a potom shvatila da je posuda savršeno trenirana za nošenje sa svim eventualnom posljedicama.

Što je Nicky Kelvin doživio u Etihadovu centru, pogledajte u njegovu YouTube videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju