Kad vam netko spomene slavne crkve, pretpostavljamo koje će vam dvije prve pasti na pamet. Jedna je svakako bazilika svetog Petra, koja krasi Rim, točnije Vatikan. Druga bi na pameti bila Sagrada Familia, legendarno remek djelo Antonija Gaudija kojim se diči Barcelona.

No, ovo priča o jednoj drugoj, koja možda nije toliko poznata svima, a njen toranj najviši je na svijetu. Radi se naime, o crkvi u njemačkom Ulmu. Ova luteranska crkva toliko je visoka, da se sve do 20. stoljeća mogla pohvaliti kako je peta najviša građevina planeta! Ipak, nekad u budućnosti, spomenuta Sagrada trebala bi oduzeti ovoj katedrali titulu najviše...

Iako se ova crkva često naziva katedralom, ponajprije zbog svoje veličine, pravilno je reći kako se ipak radi o crkvi, te nikad u njoj nije stolovao biskup. Naravno, sama gradnja je zahtijevala jako mnogo vremena, tako da se protegla od gotičkog doba (kasno razdoblje Srednjeg vijeka) pa sve do 1890. godine. Na vrhu građevina mjeri ravno – 162 metra.

Iako je crkva masivna, ona je ponajprije izgrađena ovako velika zbog ratnih opasnosti. Naime, kad je se počelo graditi, odlazak van gradskih zidina značio je i moguću smrt, tako da se razmišljalo da se napravi i dovoljno veliki zaklon za stanovnike.

Na početku je građena kao katolička, ali 1530. godine „prešla“ je na protestantizam. Naime, u tom razdoblju je došlo i do protestantske reforme, a i sami građani Ulma na referendumu su izabrali protestantizam. Ipak, 1543. izgradnja je zaustavljena zbog financijskih razloga.

Na žalost, u Drugom svjetskom ratu, grad je u savezničkim bombardiranjima pretrpio značajna oštećenja. Čak 80 posto objekata gotovo je uništeno, no crkva, nekim čudo, nije pretrpjela oštećenja. Danas je otvorena za posjetitelje, te nedvojbeno priča svoju povijest. Ako želite najbolji pogled, trebate svladati ravno 768 stepenica, i to bez lifta – no ako imate kondicije, itekako se isplati.

Bilo kako bilo, posjetite ovu crkvu, jer sigurno tom odlukom nećete pogriješiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju