Svjetski dan beskućnika slavi se u listopadu, a upravo kada su hladniji dani, ljudima bez krova nad glavom počinje najteže razdoblje. Neki gradovi u Europi, kao što je Ulm, brinu se više od drugih za svoje siromašne građane. Kupole koje su poznate kao Ulster Nests izrađene su od drva i čelika i otporne su na vjetar i vodu tako da obrane od kiše i snijega. Iako kapsule za beskućnike nisu alternativa noćenju u odgovarajućem smještaju kad jako zahladi jer se zimi temperature u Ulmu spuštaju ispod nule, jedna ili dvije osobe mogu se skloniti od vremenskih nepogoda.

Kapsule za spavanje opremljene su solarnim pločama, senzorima koji mogu pratiti temperaturu, rasvjetom i ventilacijom, a mogu se i zaključati. Imaju i senzore koji se aktiviraju kada se vrata otvore i daju signal socijalnim radnicima da ih mogu očistiti. Reakcija na skloništa za beskućnike u Ulmu dosad je bila vrlo pozitivna.

Osim kupola za beskućnike, njemački grad na lijevoj obali Dunava krije i brojne druge zanimljivosti, kao što je primjerice najviši crkveni toranj na svijetu (161.5 m). Gotička crkva Ulmer Münster toliko je visoka da se sve do 20. stoljeća mogla pohvaliti kako je peta najviša građevina planeta. S vrha puca pogled za koji treba prijeći ravno 768 stepenica, ali oni koji su ih savladali kažu da se penjanje itekako isplatilo.

U Ulmu se rodio Albert Einstein, teorijski fizičar, 14. ožujka 1879. godine. U čast geniju izgrađena je i fontana s njegovim likom koja plazi jezik prolaznicima. 1984. godine izradio ju je Jürgen Goertz, umjetnik koji živi u Angelbachtalu. Njegovu rodnu kuću nećete imati prilike vidjeti jer je srušena tijekom Drugog svjetskog rata, no postoje drugi sadržaji: škole koje nose njegovo ime, izložbe i spomenici posvećeni njemu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju