Neobičan prizor koji predstavlja golemog kita kako se uzdiže nad norveškim krajolikom mogao bi se materijalizirati do iduće godine, kada je u planu dovršetak projekta. Muzej za promatranje kitova i fascinantnog života u sjevernim dubinama obasjanim arktičkim svjetlima definitivno zaslužuje zanimanje koje već izaziva.

The Whale spaja izvanrednu arhitekturu s dramatičnim krajolikom koji ga okružuje. Projekt potpisuje danski arhitektonski studio Dorte Mandrup, koji je pobijedio jaku konkurenciju na međunarodnom natječaju.

Poželite li na vlastite oći vidjeti norveškog „Kita“ potrebno je otputovati nekih 300 km sjeverno od Arktičkog kruga, na otok Andøya, do jednog od najboljih mjesta na svijetu za promatranje kitova.

Osim uživanja u tom slikovitom odredištu koji čine planinski vrhovi i močvare, The Whale će omogućiti posjetiteljima da nauče nešto više o kitovima, i kroz znanstveni pristup, i kroz umjetnost i arhitekturu.

Novi muzej zasigurno će privući još veći broj posjetitelja ka morskom kanjonu koji se proteže gotovo do norveške obale – i predstavlja dom brojnim kitovima koji migriraju. Grad na sjeveru otoka Andenes dobro je poznat među ljubiteljima tih fascinantnih morskih sisavaca.

Usprkos položaju, ondje se more ne smrzava, a zime su prilično blage, što taj kraj čini slikovitim turističkim odredištem. Ljepotu tog kraja posjetitelji će moći promatrati sa zaobljenog krova muzeja i diviti se arhipelagu, promatrati odraze „noćnog sunca“ ili rasplesanih svjetala na nebu. Arhitekti su itekako vodili računa o materijalima, pa će kameni krov s vremenom dobiti patinu koja će se lijepo uklopiti u prirodni okoliš. Izložbeni prostor s kafićem i suvenirnicom imat će oko 4500 četvornih metara s golemim prozorima kako bi se zaokružila sjajna arhitektonska priča na sjeveru Europe. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju