Posljednjih godina Talijani se bore protiv iseljavanja stanovništva "prodajom" kuća za nekoliko eura u nadi da će zainteresirati obitelji koje će pronaći novi dom i pripomoći oživljavanju obrta i trgovine.

Posljednja je u nizu lijepa Cammarata na Siciliji, koja se nalazi oko 60 kilometara sjeveroistočno od Palerma. Grad od povijesnog značaja nudi besplatne kuće novim stanovnicima. Na desetke kamenih kuća i najmanje 100 napuštenih domova je na raspolaganju, a gradonačelnik Vincenzo Giambrone nada se da će uskoro pronaći nove vlasnike.

Iako su kuće besplatne, novi stanari moraju se obvezati da će ih obnoviti unutar tri godine. Stoga je potrebno platiti oko 37 tisuća kuna pologa, odnosno 5 tisuća eura, te pripremiti plan preuređenja. Mladi parovi s djecom imaju prednost, a oni parovi koji se odluče na dijete dobit će bonus od oko 7500 kuna.

Mussomeli Putovanja Talijani još više olakšali prodaju: Kupite kuću za cijenu espressa

Cammarata je poznata kao grad s tisuću balkona koji gledaju prema istoku i nude spektakularan pogled na Etnu. Ne nedostaje zelenila i prirode, kao ni nekadašnjih rudnika kamena i soli. Ljeti vrućine nisu ubojite, a zimi ponekad iznenadi i snijeg. Na okolnim brdima nekoć su se trenirali konji za Olimpijske igre. Cammarata slovi kao mjesto s najviše stogodišnjaka na Siciliji, a razlozi za to traže se u svježem zraku, ljekovitoj vodi i domaćoj hrani.

Kuća u kojoj ćete imati najljepši pogled, ako se do nje uspijete popeti! Kućica Kućica Kućica +1 Kućica

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju