Dobro vam je poznato da kad idete negdje na put, onda obično za svoju rodbinu i prijatelje krenete tražiti neki od malih poklona koji će asocirati na to putovanje. Može se raditi o običnom magnetu, privjesku za ključeve ili nečemu trećem, a sve te predmete jednom riječju nazivamo – suveniri.

No kako je uopće nastala kultura suvenira? Odakle se stvorio taj običaj? Odgovore će vam pokušati ponuditi redci koje ćete upravo čitati.

Suveniri nisu dio nove tradicije. I kad kažemo nove, ne mislimo na nešto nastalo prije 20, 30, pa ni 100 godina. Praksa kupnje nečega za uspomenu na putovanje datira više od tisućljeća.

Davne 980. godine prije nove ere irski putnici krenuli su u Skandinaviju. Kada su se vratili kući, ponijeli su sa sobom ono za što se vjeruje da je prvi suvenir: perle od jantara, ako je vjerovati jednom tekstu Daily Maila starom gotovo 10 godina.

Suveniri - 1 Suveniri - 1 (Foto: Getty Images)

Ipak, čini se da je to bio relativno usamljen slučaj. Prvi masovno proizvedeni suveniri nisu počeli puniti prtljagu sve do 1400. godine. Tad su nastale takozvane hodočasničke značke, mali žetoni koje su vjerski hodočasnici mogli skupljati iz različitih svetišta koja su posjećivali u Europi.

Hodočasničke značke riješile su veliki problem u novonastalom svijetu suvenira jer su hodočasnici prije toga doslovno komadali dijelove crkvi kako bi ih ponijeli kući kao trofej s putovanja. S druge strane, značke su se pokazale dobrom opcijom koja je riješila i problem vandalizma.

Počevši od 1600-ih, kada su imućni mladi ljudi počeli obilaziti Europu kako bi je što bolje upoznali kao dio odrastanja, industrija suvenira rasla je sve više i više. Ti bogataši donosili su doma predmete poput ukrasnih žlica, privjesaka za ključeve i minijaturnih znamenitosti, te je u to doba počelo prikupljanje suvenira koje se zadržalo do dana današnjeg.

Suveniri, kad bolje promislimo, mogu simbolizirati iskustva, težnje i osobni rast. Na primjer, suvenir s izazovnog planinarenja može simbolizirati ustrajnost, dok suvenir iz strane zemlje može pokazati nečiji avanturistički duh

U svakom slučaju, jedno je sigurno. Bilo da kupujete suvenire da biste pokazali dio osobnosti i duha, bilo da ih kupujete svojim bližnjima kao poklon – industrija suvenira sve je jača i jača. Privjesci, magneti i slično ne prestaju biti popularni te ih putnici i dalje rado uzimaju. Bilo kako bilo, kad bolje razmislimo, ne bi uopće bilo loše imati suvenirnicu na nekoj dobroj lokaciji

Dobro došli u središte francuske Baskije: Grad u kojem je šunka najbolji suvenir Bayonne - 1 Bayonne - 2 Bayonne - 3 +1 Bayonne - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju