Hoće li biti turbulencije na vašem letu? Koliko će biti snažne? Odgovore na ova pitanja daje internetska stranica turbli.com. Na njoj se nalazi interaktivna karta koja predviđa vremenske uvjete na letovima – od tri sata do 24 sata prije putovanja.

Plava boja na interaktivnoj karti označava laganu turbulenciju, narančasta označava umjerenu, a crvena jaku turbulenciju. Lagane turbulencije predstavljaju let zrakoplovom bez vidljivih problema.

Umjerena turbulencija očituje se kroz poteškoće koje možete osjetiti ako prošećete, do, primjerice toaleta u avionu, dok jake pretpostavljaju da je vezanje obavezno, a rezultiraju snažnim naprezanjem sigurnosnih pojaseva te naglim promjenama nadmorske visine.

Nervozni letači trebaju znati da su ekstremne turbulencije u kojima je nemoguće kontrolirati letjelicu, iznimno rijetke.

Putanja leta s mogućim turbulencijama

Turbli.com nudi tri statične karte turbulencije – za svijet, SAD i Europu. Omogućava vam i da unesete početno i završeno odredište putovanja pri čemu se pojavljuje putanja vašeg leta s informacijama o mogućim turbulencijama.

Stranica koristi izvore podataka koje koriste piloti i zrakoplovni prijevoznici za planiranje svojih letova – iz naprednih modela koja je razvila američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) te britanska agencija Met Office.

Valja imati na umu da su prognoze turbulencije točne samo za vrlo blisku budućnost – maksimalno dva dana unaprijed. Dugoročne prognoze su se pokazale vrlo nepouzdanima i ne koriste se u zrakoplovstvu.

Na temelju analize 150.000 kratkih i dugih letova iz 2023. godine napravljen je i popis najturbulentnijih ruta za prošlu godinu. U kojim dijelovima Europe možete naći najviše turbulencija otkrijte u popisu u nastavku teksta.

10 najturbulentnijih zrakoplovnih ruta u Europi:

  1. Milano – Ženeva
  2. Milano – Zürich
  3. Ženeva – Zürich
  4. Marseille – Zürich
  5. Zgornji Brnik – Zürich
  6. Nica – Basel
  7. Nica – Zürich
  8. Jerevan – Tbilisi
  9. Basel – Venecija
  10. Frankfurt na Maini – Caselle Torinese

Odgovori na "avionska" pitanja koji sve zanimaju: Razjašnjavamo vječne misterije o sigurnosti na letu Avion Avion - 2 Avion - 1 +1 Sjedala - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju