Treba li zaista staviti na mobitelu zrakoplovni način? Zašto navlačimo "zavjese" prilikom polijetanja i slijetanja? Na ta i slična pitanja pokušali su odgovoriti na portalu Euronews, a neki od odgovora zaista su zanimljivi.

Podizanje prozorske "zavjese" prilikom polijetanja i slijetanja

Zašto morate otvoriti prozorsku zavjesu prilikom polijetanja i slijetanja? Razlozi zbog kojih svoj prozor držite otvorenim za polijetanje i slijetanje nisu na prvu baš očiti, ali su vrlo važni. Te su faze leta najopasnije, a otvoreni zastori omogućuju stjuardesama i putnicima da odmah uoče sve probleme - poput požara motora, kako bi mogli upozoriti pilotsku kabinu. U slučaju hitne evakuacije također omogućuje posadi da vidi je li sigurno koristiti izlaz, a zaposlenicima izvana omogućuje procjenu situacije u kabini.

Prigušivanje svjetla prilikom polijetanja i slijetanja

U slučaju hitnog slijetanja, avion bi mogao uroniti u mrak. "Svjetla su prigušena kako bi se olakšalo noćno gledanje u slučaju evakuacije", rekla je Jodie Jarvis, trenerica za sigurnosne i hitne postupke, za Euronews Travel. Privikavanje posade i putnika na slabo svjetlo osigurava da će moći jasnije vidjeti i brže evakuirati zrakoplov.

Zrakoplovni način na mobitelu

Prije 2013. uređaji poput mobilnih telefona morali su se potpuno isključiti prilikom polijetanja i slijetanja. To je pravilo uvedeno jer je bilo moguće da telefonski signali ometaju radiosignale u pilotskoj kabini i internu komunikaciju s kontrolom zračnog prometa.

Provedena su rigorozna testiranja, a letni sustavi dizajnirani su za prevladavanje te prijetnje. No budući da zrakoplovne tvrtke posluju s dosta opreza, zahtjev je nešto izmijenjen i ublažen. Naime, u međuvremenu je razvijen "zrakoplovni način" te se od putnika traži da prilikom polijetanja mobitel svakako prebace na njega. Nemojte da vam to bude teško, jer signala ionako nemate na nekoliko tisuća metara iznad zemlje

Avion - 2 Avion - 2 (Foto: Getty Images)

Uzimanje torbe (prtljage) u hitnoj situaciji

Osim očite potrebe da se evakuirate što je brže moguće - točnije unutar 90 sekundi, postoje i drugi razlozi zbog kojih ne biste trebali zgrabiti svoju torbu ili druge stvari tijekom hitne situacije u zrakoplovu.

Tijekom evakuacije vaša bi torba mogla zauzeti prostor koji bi druga osoba mogla koristiti te bi se mogla zapetljati, spotaknuti nekoga, udariti ili na bilo koji način ugroziti. Također, bitno je i da putnice koje nose visoke potpetice njih skinu tijekom hitne evakuacije kako ne bi probušile tobogan. Na letu nije preporučivo nositi ni japanke jer bi vam mogle otežati evakuaciju.

Zlata vrijedni: Savjeti koji će vam pomoći da lakše izdržite dugačke letove Zrakoplov - 3 Zrakoplov - 4 Avion - 1 +1 Avion - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju