Volite li dobar popodnevni drijemež? Ukoliko je odgovor da, možda je vrijeme da se preselite u Španjolsku ili provedete bar neko vrijeme tamo, gdje je siesta, tj. popodnevno spavanje, dobro poznata tradicija.

No, odakle ta tradicija i zašto neki imaju siestu, dok u drugim zemljama nikad nije ni bila predmet rasprave? Više saznajte iz teksta kojeg donosimo s portala triptrivia.com, gdje su pojašnjene tajne sieste...

Što je zapravo, siesta?

I dok ste termin svakako čuli i znate da označava odmor, pokušajmo biti precizni. Siesta je vrijeme spavanja nakon podnevnog (ili ranije popodnevnog ručka). Ona varira u trajanju, pa tako neki siestu uzimaju od 10 – 20 minuta, dok kod drugih potraje i 2 sata. Recimo kako su španjolski znanstvenici svojevremeno objavili istraživanje prema kojem siesta od maksimalno 30 minuta ima pozitivan utjecaj na rad kardiovaskularnog sustava, koncentraciju i smanjenje stresa.

Zašto „uzeti“ siestu?

Siesta je najpopularnija u toplim zemljama, pa tako ćete teško ćuti Norvežanina, Islanđanina ili Danca kako je uzeo siestu. Naime, u toplim zemljama ljudima je palo na pamet kako bi nakon obroka bilo sjajno „ubiti oko“, dok sunce udara svom snagom i vlada najveća vrućina. Uz to, u zemljama gdje vlada siesta, ručak je glavni obrok, a znate i sami kako vam godi naspavati se nakon obilnog obroka. Sam izraz preuzet je iz latinskog što znači „šesti sat“. Naime, ako vam dan kreće u 6 ujutro, tad vam je šesti sat – podne!

Siesta - 1 Siesta - 1 (Foto: Getty Images)

Zemlje koje drže do ovog divnog običaja

U Kostarici se turistima savjetuje da u rano popodne ne obilaze muzeje i dućane, jer mnogi od njih neće raditi s obzirom da je vrijeme odmora. No, ne moramo ići toliko daleko, jer slučaj popodnevnog odmora prisutan je i u nama uvijek bliskoj Italiji. Mnogi objekti, naročito ugostiteljski, uzimaju popodnevnu pauzu i zatvaraju svoja vrata. I naravno, kraljevi sieste su Španjolci koji je shvaćaju prilično ozbiljno, pa ne samo da je baštine u svojoj zemlji, već su je uspješno prenijeli na Meksiko, Filipine...

Ne tako loš život: Zašto Španjolci sve rade s dva sata zakašnjenja? Formentera Valencia Avila - 1 +1 Segovia - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju