U doba premreženosti i dostupnosti svega pomalo nestvarno zvuči da postoje mjesta na Zemlji koja čovjek nije dotaknuo. Ponekad zbog neprijateljske klime ili reljefa, a ponekad zbog društvenih i religijskih razloga neka područja našeg planeta posve su nedostupna. Uvjeti za život na ovim mjestima vrlo su loši ili ne postoje… Ili su zabrane takve naravi da se sigurno neće ukinuti, pa će neupitno još dugo ostati tajnovita i zaštićena od ljudi.

 

1. Vale Do Javari

Dolina rijeke Javari u Amazoniji jedan je od najvećih brazilskih rezervata u kojem živi više od 2000 nekontaktiranih domorodaca u 14 plemena - "Isolados". To je najveća koncentracija izoliranih skupina u čitavom svijetu. Neautohtonom stanovništvu brazilska vlada zabranila je ulaz na ovo područje. Možda i bolje jer je Vale Do Javari poznat i po ilegalnoj eksploataciji resursa, kokainskoj ruti i kriminalu. Samo se sjetite Doma Phillipsa.

2. Devon Island

Na nemilosrdnom otoku Devonu u Nunavutu u Kanadi "stanovati" može jedino NASA-ina oprema. Otok Devon, naime, može se "pohvaliti" najneugodnijim uvjetima za život na našem planetu. Otok je stalno ogrnut ekstremnom maglom, a zimske temperature dosežu i do -50 Celzijevih stupnjeva. Kako je dio Arktičkoga kruga sve što ga okružuje jednako je nepovoljno za život. 

Netaknuta mjesta - 7 Netaknuta mjesta - 7 (Foto: Getty Images)

 

3. Nacionalni park Tsingy De Bemaraha

Nacionalni park Tsingy De Bemaraha na Madagaskaru mjesto je na kojem se ne želite spotaknuti. Impresivni vapnenački oblici koje su podzemne vode stvarale 200 milijuna godina oštri su poput noževa i sasvim neprohodni. Zato nije čudno da ime ovoga nepristupačnog i opasnog nacionalnog parka znači "gdje se ne može hodati bos". 

4. Gangkhar Puensum

Najviša planina u Butanu i najviša planina na svijetu na koju se nitko nije popeo, Gangkhar Puensum visoka je 7570 metara. Planinarenje je u Butanu bilo kratko dozvoljeno 1980-ih i 1990-ih godina, ali niti jedna od malobrojnih ekspedicija nije dospjela do vrha, čije ime u prijevodu znači "Bijeli vrh tri duhovna brata". Danas je planinarenje ponovno zabranjeno zbog poštovanja prema religijskom vjerovanju, pa će Gangkhar Puensum vjerojatno još dugo ostati netaknut i neosvojen.

Netaknuta mjesta - 1 Netaknuta mjesta - 1 (Foto: Getty Images)

 

5. Jakutija (Republika Saha)

Jakutija ili Republika Saha u Istočnom Sibiru u Rusiji s 0,3 stanovnika po kvadratnom kilometru jedno je od najrjeđe naseljenih područja na svijetu. Prosječna zimska temperatura kreće se od -28 do -50 stupnjeva, a narod Saha stoljećima se prilagođava životu u takvim uvjetima. O njihovoj ekstremnosti možda najbolje govori činjenica da je u 19. i 20. stoljeću ruski režim deportirao političke kažnjenike baš u Republiku Saha.

 

Slika nije dostupna Zanimljivosti Najteža ekspedicija na svijetu koju je u povijesti završilo manje od 50 ljudi

 

6. Spilja Son Doong

Spilja Son Doong nalazi se u središnjem Vijetnamu i po obujmu je najveća spilja na svijetu: pojedine prostorije široke su gotovo 200 metara. Specifična je i po podzemnim prašumama koje su mogle izrasti zbog urušavanja stropova i stvaraju fascinantan podzemni krajolik. Spilja se i dalje aktivno istražuje i vjerojatno ćemo tek vidjeti mnoga speleočudesa s ove lokacije.

7. Marijanska brazda

Marijanska brazda nastala je na mjestu gdje se Pacifička tektonska ploča podvlači pod Filipinsku. Njezina najdublja točka nalazi se 11.034 metra ispod morske površine. Ljudima je trebalo 60 godina od prvog i ukupno tri pokušaja da dođu do dna. Za usporedbu, najdublji ronilački zaron iznosi 332 metra.

 

Savršeni bijeg: Sićušni otok do kojega možete samo za vrijeme oseke Llanddwyn - 1 Llanddwyn - 2 Llanddwyn - 3 +0 Llandwyn

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju