Puževi koji žive na Kubi proglašeni su najljepšima na svijetu. Njihove šarene kućice djeluju kao da ih je netko ukrasio raznim bojama, ali oslikani puževi iz roda Polymita prirodno su šareni. Pastelno žute, ružičaste, crvenkasto narančaste, biserno bijele i smećkaste - spiralne kućice nisu veće od (velikih) boba grožđa. Na Kubi ćete pronaći najrazličitije puževe, ali niti jedna druga vrsta nije toliko šarena. Zbog toga su i predmet želje sakupljača koji ih prodaju turistima ili šalju preko granice, zbog čega broj puževa drastično opada iz godine u godinu. Kako bi spriječili njihovo izumiranje, Kubanci su zabranili uzimanje puževa iz divljine, a prodaja je strogo zabranjena.

Osim ljudi, oslikanim puževima prijetnja su i klimatske promjene, kao i invazivne vrste pa se njihov broj s vremenom smanjio za čak 97 posto. Polymita sulphurosa, jedna od najživopisnijih od šest vrsta oslikanih puževa, a može se vidjeti samo uskom potezu u blizini Nacionalnog parka Alejandro de Humboldt. Budući da ovise o mikrostaništima s vrlo specifičnom vegetacijom, i male promjene u njihovom okolišu im mogu naštetiti.

Puževi uglavnom žive na drveću i u grmlju, hrane se lišajevima i mahovinama, izvorima minerala koji njihovim kućicama daju zapanjujuće boje. Štiti li ih boja od grabežljivaca ili im pruža neku drugu prednost, nije poznato. Osim što su lijepi, kubanski puževi su itekako korisni jer čuvaju zdravlje drveća, uključujući i plantaže kave.

Više temperature i sve češće i jače suše predstavljaju još jednu od prijetnju puževima jer bi vegetacija koja im je potrebna za preživljavanje mogla nestati. Prema nekim studijama, čak bi mogli i izumrijeti do 2050. godine.

Iako su carinici učinkoviti u sprječavanju turista da iznesu puževe iz zemlje, pravi igrači koji se bave ozbiljnijom trgovinom za crno tržište dobro su organizirani i uspješni u ilegalnoj prodaji (najčešće) Amerikancima, Španjolcima i Azijcima. Iako na svojim štandovima sa suvenirima kubanski trgovci nemaju izložene puževe, neki ih znaju držati skrivenima za slučaj da se neki kupci krenu raspitivati o zabranjenoj robi. 

Kako bi zaštitili kubanske oslikane puževe, ekolozi se trude educirati javnost o rijetkosti i ranjivosti tih životinja te potiču poljoprivrednike na brigu o puževima koji se zateknu na njihovoj zemlji. Organiziranim turama za promatranje puževa bi se ekonomski moglo potaknuti njihovo očuvanje.

7 skrivenih dragulja na kojima ćete pronaći nestvarno lijepe plaže i istinski mir Little Cayman Culebrita Mayreau +2 Nevis

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju