Iznad grada Čeljabinska u Rusiji 15. veljače 2013. eksplodirao je asteroid veličine šesterokatnice. Bljesak, nakratko jači od sunca na trenutak je zaslijepio stanovništvo, popraćen snažnim zvukom. Srećom, eksplozija je bila otprilike 40 kilometara iznad Čeljabinska pa meteor nije nikoga usmrtio. Ipak, oko 1600 ljudi lakše je ozlijeđeno, uglavnom zbog popucalih prozora i razbijenog stakla, ali i zbog opeklina.

Prema NASA-inim informacijama udarni val bio je jednak eksploziji jačine 500 kilotona što je 30 puta jače od eksplozije bombe bačene na Hirošimu.

Najveći komad meteora nađen je u jezeru Čebarkul, 90 km od Čeljabinska i težio je oko petstotinjak kilograma. Danas se čuva u gradskom muzeju, gdje se može razgledati.

"Čeljabinsk je upozorenje da bi mjere obrane od asteroida ubuduće trebale biti temeljitije", naglasio je svojedobno NASA-in časnik planetarne obrane Lindley Johnson, te nazvao cijeli slučaj „kozmičkim pozivom na buđenje“.

Asteroida koji bi mogli predstavljati prijetnju planetu u narednih 100 godina nema, ali NASA-ini stručnjaci za njima neprestano tragaju, za svaki slučaj. Više od 20 godina pojačano se ulaže u programe pretraživanja neba kako im ništa ne bi moglo promaknuti. Kako kažu stručnjaci, do sada su otkrili više od milijun asteroida, a oko 95 posto ih je bilo veće od jednog kilometra.

Nakon što otkriju asteroid, stručnjaci predviđaju njegovo kretanje u budućnost kako bi procijenili mogućnost sudara sa Zemljom. Pritom se služe Torino skalom koja im pomaže u rangiranju rizika asteroida od nule do deset, a dobra vijest je da su svi dosad otkriveni na nuli, dakle, nose najmanji rizik za sljedećih sto godina.

Točka užasa: Mjesto na kojem se dogodio najsmrtonosniji događaj u povijesti Yucatan Dio asteroida Asteroid +0 Asteroid

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju