Unutar projekta ovog trogodišnjeg programa na kojemu je sudjelovalo 14 organizacija iz Italije i Hrvatske, provele su se brojne aktivnosti i pilot projekti koji podržavaju autohtone i održive proizvode i stavljaju fokus na inicijative koje podižu razinu gospodarskog i teritorijalnog razvoja te istodobno čuvaju i valoriziraju naša prirodna dobra i kulturnu baštinu.

JU RA ŠKŽ JU RA ŠKŽ (Foto: PR)

Uz pilot projekte ostalih patnerskih organizacija, Razvojna agencija ŠKŽ je unutar ovog projekta uredila Muzej na otvorenom „Murterske vedute“, poučnu stazu koja se nalazi se nalazi na poluotoku Gradina u blizini arheološke plaže i nekadašnjeg antičkog grada Colentum. Uređenjem ove lokacije Murter je dobio turističku priču kojom oživljava jedan manje posjećeni dio otoka te tako privlači posjetitelje zainteresirane za povijest, lokalnu tradiciju i kulturnu baštinu.

JU RA ŠKŽ JU RA ŠKŽ (Foto: PR)

Kao završnu aktivnost projekta, Razvojna agencija je danas u Adriatic Business Centru organizirala predstavljanje projekta a zatim i inovativni izlet za predstavnike medija: vožnju brodom kroz Šibenski kanal do Skradina i Plastova uz posjet lokalnom uzgajalištu školjaka a zatim i posjet vinogradu autohtonih vinskih sorti sa završnom autohtonom večerom s lokalnim namirnicama u „dvoru“ u zaleđu Skradina. Imajući u vidu važnost medija u promociji održivih koncepata, cilj je na ovaj način još više staviti naglasak na lokalne i autohtone proizvođače te održive, zelene i pametne priče u našoj županiji, poručuju iz Razvojne agencije.

Turizam je doživljaj koji treba zaokupiti sva osjetila, a kada uz turizam dodamo naslov TAKE IT SLOW onda je to ukratko: lokalno, autohtono, sezonsko, jedinstveno i samoodrživo. Zašto? Jer na taj način potičemo proizvodnju domaćih proizvoda, promoviramo lokalnu prirodnu i kulturnu baštinu, povećavamo njihovu vrijednost, stvaramo jaku, samoodrživu i autentičnu destinaciju.

Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow” (TAKE IT SLOW) strateški je turistički projekt vrijedan više od 3,7 milijuna eura, sufinanciran (85%) iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Vodeći partner je Dubrovačko-neretvanska županija, a projektni partneri su Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Sveučilište u Zadru, Istarska županija, PROMOTURISMOFVG, Regija Veneto, Razvojna agencija Regije Marche, Regija Molise, Javni teatar Apulije – Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu, Regija Emilia-Romagna, Regija Abruzzo i Regija Apulija. Projekt je osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive

TAKE IT SLOW web stranica / Facebook / Instagram / Twitter / YouTube

PR PR (Foto: PR)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju