Fotograf Rakibul Alam Khan svojim je fotografijama uhvatio dio svakodnevice u Bangladešu. Na njima su brodići natrpani stokom koji iz udaljenih sela rijekom Dhaleshwari putuju do glavnog grada Dhake.

Bangladeš ima 800 rijeka koje čine najgušću riječnu mrežu na svijetu, pa je tamošnji život oduvijek bio obilježen posebnostima koje dolaze sa životom uz vodu.

Brodom... ili pješke

Tako je i tradicionalni prijevoz dobara brodovima iz udaljenih sela do gradova još uvijek uobičajen. Ne samo zato što je alternativa - ići pješice jer neka sela i nemaju cestu, nego je i neusporedivo jeftinije. Prijevoz stoke igra ključnu ulogu u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji zemlje.

Brodom na stočnu tržnicu, Bangladeš - 5 Brodom na stočnu tržnicu, Bangladeš - 5 (Foto: Profimedia)

U Bangladešu je veza između gradova i sela jaka, pa je tako i s glavnim gradom i njegovih 12 milijuna stanovnika. "Na tržnicu krava u Dhaki dolaze krave iz cijelog Bangladeša. Mnogi poljoprivrednici preferiraju jeftin i praktičan riječni prijevoz, što ga čini i najčešćim načinom prijevoza", rekao je Rakibul Alam Khan.

Stočarima i poljoprivrednicima koji dolaze iz udaljenih krajeva prodaja proizvoda i stoke na tržnicama jedini je način da zadrže svoj način života i prehrane obitelj. Svaki tjedan putuju do grada i prevoze krave na isti način na koji se to činilo stoljećima.

Pogled na natrpane šarene brodove koji mirno plove poput pogleda je u prošlost – pogotovo kad prizor ugledate s jednog od mostova u Dhaki, u zaglušujućoj buci između betona, gužve i prašine velegrada.

Pogledajte kako se "proizvodi" namirnica bez koje je nemoguće zamisliti azijsku kuhinju Sušenje čilija na obala rijeke Jamune u Bangladešu - 3 Sušenje čilija na obala rijeke Jamune u Bangladešu - 6 Sušenje čilija na obala rijeke Jamune u Bangladešu - 2 +2 Sušenje čilija na obala rijeke Jamune u Bangladešu - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju