Azijsku kuhinju nemoguće je zamisliti bez čilija. Ne samo da ljute papričice daju okus jelima, već i pomažu ubiti bakterije u hrani. Uz to potiču znojenje i tako na prirodan način hlade osobu koja je konzumira što je osobito korisno tijekom ljetnih vrućina.

Uzgoj ljutih papričica važna je gospodarska grana u Bangladešu – svake godine ovdje se proizvede oko 200.000 tona te vrijedne namirnice kako za lokalnu upotrebu, ali i izvoz. Uzgoj crvenih čili papričica osobito je popularan na sjeveru zemlje na obala rijeke Jamune oko Bogre.

Sve se radi ručno

Na rijeci Jamuni nalazi se otok čilija koji je prekriven mnogobrojnim grmovima ljutih papričica. Kad je vrijeme za berbu, muškarci i žene iz okolice dolaze svojim čamcima te ih ručno odvajaju od stabljike.

Čili papričice se ručno beru, sortiraju i stavljaju sušiti na suncu Čili papričice se ručno beru, sortiraju i stavljaju sušiti na suncu (Foto: Profimedia)

Čili papričice se ručno sortiraju i stavljaju sušiti na suncu na obali rijeke Jamune. Pogledate li ga u to doba godina iz zraka, dočekat će vas nestvarni prizor. Otok tada izgleda kao da „gori“ od ljutine.

Niske nadnice

Za osam do 10 sati fizičkog rata na vrelom suncu, lokalno stanovništvo zaradit će oko dva do tri eura. Oni koji imaju vlastite grmove čilija, ovdje ga mogu doći besplatno posušiti.

Kako to izgleda kada se vruće papričice suše na suncu u Bangladešu, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta. Fotografije je snimio lokalni fotograf Abdul Hamid.

Ovako se peca u Vijetnamu: Nestvarne fotografije bacanja ribarske mreže Bacanje ribarskih mreža u Vijetnamu - 4 Bacanje ribarskih mreža u Vijetnamu - 5 Bacanje ribarskih mreža u Vijetnamu - 1 +1 Bacanje ribarskih mreža u Vijetnamu - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju