Belgijski dvorac Miranda, poznat i kao Chateau de Noisy, tužan je primjer onoga što se dogodi kada kulturno dobro propada, a novca i volje za obnovu nema.

S obzirom na broj napuštenih dvoraca i palača u Hrvatskoj, Mirandina sudbina mogla bi poslužiti kao posljednje upozorenje ili jednostavno – slika njihove budućnosti.

Izgrađen u neogotičkom stilu u 19. stoljeću, u mjestu Celles na jugu Belgije, ovaj dvorac desetljećima je stajao potpuno napušten i zaboravljen. Njegov najpoznatiji dio bio je upadljivi toranj visok 56 metara koji je dominirao cijelim zdanjem.

Njegov vlasnik nije doživio ni kraj njegove gradnje. U Drugom svjetskom ratu okupirala ga je nacistička vojska, a nakon rata služio je državnim željeznicama te kao sirotište, zbog čega je i dobio nadimak „noisy“ (bučan).

Od devedesetih više nije bilo novca za održavanje. Godine 1991. službeno je napušten, a potraga za investitorima je propala. Postao je okupljalište vandala, stakla su mu porazbijana, prostorije opljačkane, dio krova urušen je uslijed jake oluje, a velik dio dvorca oštećen je i u požaru.

Mediji su ga zvali najljepšim napuštenim dvorcem Belgije (pa čak i Europe), a mnogima se činilo kako mu je baš ta zapuštenost dala posebnu čar i dozu sablasnosti koja dvorcu ne škodi. Prepoznala je to i snimateljska ekipa slavne TV serije Hanibal, u kojoj je Miranda „glumila“ dvorac Lecter u Litvi.

Svakog vikenda ovdje su zalazili fotografi i urbani istraživači koji bi dolazili sa svih strana svijeta. Na vijest o mogućem rušenju dvorca organizirani su prosvjedi i peticija za njegovo očuvanje koju je potpisalo 5000 ljudi.

No to nije bilo dovoljno. Dvorac je bio toliko ruševan da je u jednom trenutku postalo upitno kada će popucati temelji i kada će se urušiti. Stoga je 2016. godine počeo proces demoliranja dvorca. Najprije je uklonjen krov. Radovi su trajali godinu dana, a posljednje što je ostalo od njega – njegov simbol, glavni toranj – srušeno je u listopadu 2017. godine.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju