Veliki tihooceanski otok smeća je velika nakupina smeća – ponajviše plastičnog otpada – koja pluta središnjim dijelom Tihog oceana. Pluta na više od 1,6 milijuna četvornih kilometara oceana na području između Kalifornije i Havaja, a obuhvaća više od 79.000 tona odbačene plastike.

Ne samo da nagrđuje okolinu, već i značajno uništava ekosustav te je uzrok velikog broja smrti među kitovima, dupinima, morskim pticama i ostalim životinjama koji obitavaju na ovom prostoru. Ne čudi stoga što se čišćenje ovog monumentalnog komada smeća u Tihom oceanu smatra apsolutnim imperativom.

Kako riješiti ovaj problem? Arhitekti Juan Manuel Prieto i Clara Focaccia iz argentinske tvrtke Estudio Focaccia Prieto u suradnji s umjetnikom Maxijem Arayom predlažu Polimeropolis – niz divovskih plutajućih otoka koji čiste ocean. Polimeropolis je predstavljen kao konceptualni projekt koji se sastoji od niza urbanih prstena mješovite namjene.

Te plutajuće otoke okruživala bi mreža povezana sa sustavom za filtriranje vode koja bi prikupljala mikro plastiku i pročišćivala vodu. Svaki novi samostalni grad bio bi izgrađen od reciklirane plastike prikupljene na ovom području, drobljene i zbijene u plutajućim tvornicama namijenjenim proizvodnji komponenti od recikliranog građevinskog materijala.

Polimeropolis bi koristio plimno kretanje za generiranje čiste električne energiju te reverznu osmozu za stvaranje pitke vode. Povrh svega, u zatvorenim lagunama proizvodila bi se hrana koja bi hranila stanovnike na ovim plutajućim otocima. U svakom od ovih gradova stanovalo bi oko 4000 ljudi, a bilo bi predviđeno i mjesto za rekreaciju i zabavne sadržaje.

Kako su Estudio Focaccia Prieto zamislili Polimeropolis, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Spužvasti gradovi: Genijalan projekt koji pomaže protiv poplava Park Yuweizhou u Nanchangu - 5 Park Yuweizhou u Nanchangu - 4 Park Yuweizhou u Nanchangu - 2 +1 Park Yuweizhou u Nanchangu - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju