S reputacijom betonske džungle, rijetki znaju da je Hong Kong jedan od azijskih gradova koji se može pohvaliti iznimnom bioraznolikošću. Između ostalog, ondje se može vidjeti više kamenih koralja nego na Karibima. No, problem je u tome što su koralji ugroženi zagađenjem i brzim urbanim razvojem.

Hongkonška tvrtka ArchiREEF mogla bi imati rješenje za spas koralja: ploče od terakote „ispisane“ 3D printerom, osmišljene kako bi pomogle koraljima da rastu i obnove život u oceanima.

Vizija osnivača tvrtke, David Bakera i Vriko Yua jest pomoći koraljima da postanu "otporniji" na klimatske promjene.

Koraljni grebeni pokrivaju manje od 1 posto oceanskog dna, ali zato služe kao dom čak 25 posto morskog života. Koralji, beskičmenjaci koji žive u ogromnim podvodnim kolonijama što tvore grebene, postoje u Hong Kongu tisućama godina, no zagađenje i lov na koralje opasno su smanjili njihov broj.

Jedno od mjesta na kojem su se vadile velike količine koralja koji je služio kao građevinski materijal, Hoi Ha Wan, danas je zaštićeni rezervat, na sjeveru Hong Konga. Kako bi koralji ponovno mogli rasti bilo je potrebno obnoviti opustošeno dno.

Umjetni greben izrađen je od ploča širokih otprilike dva metra i oponaša prirodni oblik platygyre, poznate kao "moždani koralj". Njegove valovite "doline" privlače morski život koji se može ugnijezditi ili sakriti od predatora, kaže Yu. Stručnjaci su itekako razmišljali o tome kako će dizajnirati nove temelje za rast koralja, a ploče su se pokazale idealnima jer se tako budući dom za morski život može dizati u vis. Nakon što se ploče stave u vodu na njih se posebnim ljepilom pričvrste mali koralji.

Više od 130 ploča postavljeno je na morsko dno u Hoi Ha Wan- u, no to je samo dio plana za obnovu morskog života.

„Uobičajeni umjetni grebeni, poput potopljenih betonskih konstrukcija, često zamjenjuju funkciju koralja kao staništa morskog života“, kaže Yu, no archiREEF želi osigurati "temelje" za rast koralja. Nakon što koralji narastu dovoljno da mogu bez ploča, ronioci ih mogu razbiti ili će se prirodno razgraditi.

Baker kaže da archiREEF može pomoći u obnavljanju područja diljem svijeta, čak i ona mjesta na kojima koralja više nema. Znanstvenici predviđaju da bi zagrijavanje oceana i porast kiselosti voda u sljedećih 20 godina moglo uništiti do 90 posto koraljnih grebena u svijetu stoga je brzo traženje rješenja itekako potrebno planetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju