Nedaleko od omiljenog talijanskog outlet centra hrvatskih šopingholičara nalazi se utvrđeni grad, čudo arhitekture koje je prepoznao i UNESCO. Palmanova se smjestila na manje od tri sata vožnje od Zagreba, a čak i oni koji su skrenuli u gradić kako bi istražili njegove trgove i ulice često nisu odmah svjesni zbog čega su Talijani ponosni na svoj idealni renesansni grad. No Palmanova je doslovno zvijezda arhitekture, što se najbolje vidi iz zraka.

Pogled iz zraka prikazuje gotovo nestvarno pravilan tlocrt grada s devet krakova koje spajaju pravilne stranice zidina u obliku zvijezde. Razlog za takav raspored zidina bila je lakša obrana grada u slučaju napada. Oko zidina je iskopan kanal, a unutar grada nalazi se pravilna mreža jednako širokih ulica, bez obzira na položaj ili namjenu. Svaki dio grada imao je svoju funkciju i bio je pomno promišljen, uključujući i monumentalne ulaze.

Palmanova i danas zbunjuje posjetitelje te se oni nerijetko gube u gradu kao u kakvom labirintu jer je mreža ulica i trgova potpuno drukčija od one na koju smo naviknuli, pa nerijetko kruže i nekoliko puta prije nego što nađu izlaz.

Grad je osnovan 1593. godine u spomen na 22. godišnjicu pobjede Mletačke Republike nad Osmanskim Carstvom, a izgrađen je kako bi se Venecija obranila od eventualnih napada neprijatelja. Od 1960. godine Palmanova se vodi kao nacionalni spomenik Italije.

Renesansa je iznova oživjela Vitruvijevu zamisao idealnoga grada, a osim u Palmanovi ti su planovi bili ostvareni i u Pienzi. Za ideju izgradnje Palmanove krajem šesnaestog stoljeća zaslužan je grof Giulio Savorgnan, a razradio ju je Vincenzo Scamozzi, jedan od najvažnijih venecijanskih arhitekata. 

Palmanova je osmišljena kao savršen grad, utopija u kojoj će zemlja biti pravilno podijeljena između stanovnika, a svaki od njih imati svoju funkciju i ravnopravnost kako bi se postigla potpuna samoodrživost. Nažalost, nije se skupilo dovoljno ljudi koji bi prepoznali prednosti takvog grada, pa je ideja propala, a Palmanovu su naselili zatvorenici koji su bili pomilovani prema naputku vlade.

Nakon što izađemo iz karantene i sve se opet vrati u normalu, skoknite do Palmanove, izgubite se u njezinim ulicama i popijte kavu na glavnome trgu, koji izaziva strahopoštovanje. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju