Lada je bila iznimno popularan automobil u bivšoj Jugoslaviji. Pričalo se da su Rusi radili za izvoz automobile bolje kvalitete od onih koji su bili dostupni domaćem stanovništvu. Auti za izvoz imali su deblji metal i antikorozivnu zaštitu, bolji starter i akumulator...


1. Pedeset i nešto mu je godina tek

Avtovaz je 1970. godine na tržište izbacio prvi model automobila – VAZ 2101, koji je napravljen kao robusnija verzija Fiata 124. Prvi modeli imali su motor s 64 konja, a bili su prilagođeni vremenskim uvjetima u Rusiji.

Vijugava planinska cesta, Pamir - 3 Zanimljivosti Vijugava cesta na planini na koju se ne biste mogli popeti s Yugom 45

2. U Rusiji su ga zvali Žiguli

U prve tri godine proizvodnje napravljeno je čak milijun automobila koji su se na ruskom tržištu prodavali pod imenom Žiguli. No od tog se imena odustalo jer ga je bilo teško izgovoriti u ostatku svijeta, a neki su mislili i da previše podsjeća na pojam žigolo. Od milja su ga zvali i Kopejka, prema stotom dijelu ruskog rublja.

3. Automobilski logo s brodom

Na savjet stručnjaka proizvođači iz ruskog Toljata u Samarskoj oblasti automobile su preimenovali u Ladu, što je ime slavenske božice proljeća, ljubavi i ljepote. No ona nije bila inspiracija za ime. Naziv je zapravo posuđen od tipa ruskog broda – ladja, koji se nalazi i na logotipu tog automobilskog brenda.

Fiatova tvornica u Torinu - 1 Putovanja Pista na petom katu zgrade po kojoj se svatko želi provozati autom

4. Popularan i u Engleskoj

Relativno niska cijena proizvoda učinila je Ladu vrlo popularnim automobilom u Rusiji, ali i u dobrom dijelu ostatka svijeta. Za britansko tržište, pak, Avtovaz je rado redizajnirane modele s upravljačem na desnoj strani koje se danas smatraju rijetkim i vrijednim kolektorskim komadom.

5. Razlika u kvaliteti

Pričalo se da su Rusi radili za izvoz automobile bolje kvalitete od onih koji su bili dostupni domaćem stanovnštvu. Auti za izvoz imali su deblji metal i antikorozivnu zaštitu, bolji starter i akumulator. Baš zato neki su svoje Lade popravljali nekoliko puta tjedno, dok su drugi uživali u automobilu koji je palio i po najvećim hladnoćama.

Ulica Vale u Bristolu Zanimljivosti Najstrmije u Europi: Ulice u kojima se stanari služe trikovima da im auti ne otkližu

6. Vozili su ga taksisti i policajci

Velika mu je prednost bila i što je auto imao jednostavnu konstrukciju koja se lako mogla popraviti u vlastitom domu uz minimalno znanje. Ne čudi što je postala vrlo popularna u većini svijeta – od Rusije preko Afrike do Kube. U nekim zemljama postala je službeno vozilo policajaca i taksista.

7. Lada se proizvodi i danas

Lada je izgubila na planetarnoj popularnosti nakon raspada SSSR-a, no i dalje se proizvodi. Avtovaz je danas sastavni dio grupe Renault te proizvodi modele popu Largusa, Kaline, Vesta, Granta i Nive.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju