Nekadašnja Fiatova tvornica (Fabbrica Italiana Automobili Torino) automobila u Torinu i dalje je značajan dio turističke ponude ovog talijanskog grada. Iako se tu ne proizvode automobili već gotovo četiri desetljeća, betonska građevina Giancoma Mattea Truccoa iz 1923. skriva brojna iznenađenja.

Fiatov kompleks na pet katova u Via Nizzi napravljen je po uzoru na slične takve tvornice u Detroitu u Sjedinjenom Američkim Državama te se smatrao jedinom od najmodernijih automobilskih tvornica u Europi. U osamdesetim godinama prošloga stoljeća zgradi je novi izgled podario slavni arhitekt Renzo Piano, koji ju je zamislio kao multifunkcionalni prostor.

Danas se u njemu nalaze umjetnička galerija u staklu po imenu Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli, konferencijska dvorana, šoping-centar, helipad, a svoje mjesto je našao i inženjerski odjel Politehničkog sveučilišta u Torinu. Najviše pažnje i dalje pak privlači njegov krov.

Na krovu zgrade u Lingottu nalazi se pista za utrkivanje automobilima duga oko jednog kilometara koja se nekoć koristila za testiranje automobila iz proizvodnje. U šest desetljeća dugoj povijesti ovdje je napravljeno 80 različitih modela.

Spaceship Torino - 5 Zanimljivosti Torinsko čudo: Identificirani zemljani objekt koji sam proizvodi hranu, struju i vodu

Nesvakidašnju pistu proslavio je film "Dobar posao u Italiji" iz 1969. godine s Michaelom Cainom u glavnoj ulozi, a bio je kulisa i nekoliko drugih filmova.

Da je ovo turistima zanimljiv dio grada, svjedoči i podatak kako je 2018. u sklopu nekadašnjeg Fiatova kompleksa otvoren hotel DoubleTree by Hilton, koji omogućava svojim gostima besplatan dolazak na krov s kojeg puca nevjerojatni pogled na okolicu.

Kako izgleda vožnja po krovu u Torinu, pogledajte u nezaboravnom isječku iz filma "Dobar posao u Italiji".

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju