Ulica Vale u Bristolu zbog svojeg nagiba savršeno je mjesto za uskršnje natjecanje u kotrljanju jaja, no susjedi svakodnevno imaju show, ili barem dobar trening.

„Jedan od najvećih pothvata bilo je preseljenje. Trebalo je natjerati kombi uz cestu“, kaže stanar za koju mnogi smatraju da je među najstrmijim ulicama u Europi te dodaje kako je život ondje pravi izazov – i za mišiće i za automobile tijekom zime kad napada snijeg. Zbog toga se nalazi i na popisu najopasnijih ulica na svijetu.

U slučaju snijega oni koji mogu ostaju kod kuće ili se ponašaju poput planinara. U usponu pomaže pridržavanje za ograde. Neki su se zimi spustili i skijama, a penjanje automobilom također diže adrenalin.

„Nakon što ubacim u prvu, pritisnem gas i nadam se da se nitko neće naći u to vrijeme na ulici jer jednom kad krenem, nema povratka“, kaže Julie Wheat, koja ondje živi 20 godina i još se uvijek nije naviknula na strminu.

Ffordd Pen Llech - 2 Ffordd Pen Llech - 2 (Foto: Profimedia)

Kako bi ih spriječili da otkližu, stanari čak vežu automobile za ulične svjetiljke.

Od 2019. godine službenu titulu najstrmije ulice na svijetu ima Ffordd Pen Llech. Sjeverni Wales dobio je Guinessovo priznanje nakon što su se stanovnici Harlecha pobunili kako njihova ulica ima nagib od 37,5 posto, što je dovoljno da "prešiša" ulicu koja je tada nosila titulu najstmije. Tako je naslijedila ulicu Baldwin u novozelandskom gradu Dunedinu čiji je nagib "tek" 35 posto. Tko zna, možda Hrvatska skriva "pobjednicu" koja čeka na to da je se izmjeri.   

Ovako mostove grade Kinezi! Cestovni gigant koji oduševljava svijet Most Pingtang Pingtang Pingtang +2 Pingtang

 

 

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju