Iako je onaj u Münchenu itekako najpoznatiji, i na sam spomen Oktoberfesta sjetite se najprije bavarske prijestolnice, tradiciju ispijanja enormnih količina piva rado su prigrlili i neki drugi gradovi našeg planeta. Tako Oktoberfest postoji u Australiji, pa čak i u Africi. Stoga ćemo vas nakratko provesti kroz gradove u kojima je moguće uživati u pivu i kobasicama slavnog festivala a da niste u Njemačkoj!

Blumenau, Brazil

Da vam netko kaže kako postoji Oktoberfest u Brazilu, vjerojatno biste se grohotom nasmijali i pomislili da je čovjek lažljivac. No u Južnoj Americi, pa tako i u Brazilu, živi veliki broj Nijemaca, a Blumenau su osnovali njemački imigranti još davne 1850. godine. Njemačka kultura ovdje se osjeti, a itekako je vidljiva u arhitekturi, ali i ovakvim stvarima. Ove godine održava se 36. Oktoberfest po redu, a posjetitelje čekaju koncerti, rijeke piva i sve ostalo što ide uz ovaj festival. Održava se od 9. do 27. 10., pa ako slučajno naletite, nemojte se iznenaditi.

Hong Kong

Najveći azijski Oktoberfest u najmanju ruku nosi bizarno ime jer se zove Marco Polo German Bierfest, a održava se na parkingu hotela Marco Polo. Vjerojatno bi se i sam Marco čudio nazivu te se pitao kakve veze ime s Njemačkom, pivom i kobasicama, no od 17. do 27. 10. ovdje pivo teče u potocima, a svaku večer za zabavu je zadužen njemački bend Die Notenhobler. Posebno se isplati doći između 18 i 19 sati kad traje happy hour, pa za cijenu jedne pive dobijete dvije.

Windhoek, Namibija

Vjerojatno je većini poznato da je Alžir bio francuska, a Indija engleska kolonija. E, pa, isto tako, Namibija je jednom davno bila njemačka kolonija, a mada je danas njemačke kulture ostalo tek u tragovima, Oktoberfest se ovdje zadržao. Iako i u Namibiji nose popularne „lederhose“, one izgledaju drukčije od klasičnih, te na sebi imaju uzorke zebre ili leoparda. Naravno, neki su i dalje vjerni originalu, ali što god obukli, čeka vas guštanje u namibijskim pivima, a ta tradicija ovdje traje već šezdesetak godina.

Brisbane, Australija

Relativno novi na Oktoberfest sceni, Australci se itekako trude da za njihov Oktoberfest sazna cijeli svijet. Oni su na festival dodali razna natjecanja, pa se tako redovno bira najjači čovjek, pobjednik u jedenju krafni, natjecanje „obuci se kao Nijemac“, ali i izbor za najljepšu bradu festivala. Naravno, prije svega ovdje se uživa u hektolitrima piva Tucher, koje je i sponzor festivala, a sve je to začinjeno glazbom uživo do kasnih noćnih sati.

Tokio, Japan

Japanci su, kao i uvijek – totalno drukčiji od drugih. Za jedan od najvećih gradova na svijetu, jedan Oktoberfest je malo, pa oni slave – dva. Prvi se održava u travnju, a drugi u kolovozu, pa je tako riječ o dva najranija svjetska Oktoberfesta. Odvijaju se na otoku Odaiba u tokijskom zaljevu, a u ponudi su ogromne količine bavarskog, ali i japanskog piva. Atmosfera je ovdje malo nerealna jer Japanci ne bi bili Japanci da ne naprave totalni miks svega, pa tako u pozadini dok se pleše polka, posjetitelji jedu sushi, pizzu i ostalu hranu koja nema veze s Njemačkom. Srećom, ne fali kobasica i koljenica, pa se ipak može osjetiti i tradicionalna bavarska atmosfera.

Frankenmuth, SAD

Mali grad smješten u američkoj saveznoj državi Michigan ima tek 5247 stanovnika, ali je ovdje proslava Oktoberfesta itekako posebna. Naime, prvi je 1996. godine dobio blagoslov originalnog Oktoberfesta iz Münchena, te je priznat kao „originalni Oktoberfest na drugom kontinentu“. Uostalom, upravo je ovdje prvi put i uvezeno pivo Hofbrauhaus, pa je 1997. velika njemačka pivovara bila i službeni sponzor festivala. Za vrijeme trajanja broj posjetitelja daleko nadmaši broj stanovnika, tako da je itekakav izazov pronaći smještaj. No jednom kad se smjestite, pivo, šnicle i veliki drveni pod na kojem se pleše do jutarnjih sati neće vas razočarati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju