Jeste li čuli za O-Bahn, Bahnbus ili Spurbus? Njemačke su to riječi koje opisuju istu stvar – moderni sustav brzog autobusnog prijevoza koje je osamdesetih godina prošlog stoljeća osmislio Daimler-Benz kako bi smanjio prometne gužve u njemačkom gradu Essenu.

Točnije, riječ je o sustavu sa standardnim i zglobnim autobusima, a koji su opremljeni posebnim bočnim kotačima koji im omogućavaju kretanje po normalnim betonskim cestama s drugim vozilima, ali i specijaliziranim cestama – ručno i automatski.

O-Bahn koristi posebno izgrađenu prugu sličnu onoj tramvajskoj ili željezničkoj, ali koja je dizajnirana za cestovna vozila s gumenim kotačima. Ta je pruga odvojena od ostatka ceste i drugih vozila pa omogućava pridržavanje autobusnog rasporeda vožnje čak i tijekom najvećih gužvi.

O-Bahn u Essenu O-Bahn u Essenu (Foto: Shutterstock)

O-Bahn ima i australski Adelaide od 1986. godine – dug je 12 kilometara, širok oko šest metara, a povezuje središte grada s predgrađem na sjeveroistoku.

U ovim autobusima može se postići maksimalna brzina od 100 kilometara na sat zbog čega se putovanje autobusom znatno skraćuje. Broj putnika O-Bahnom u stalnom je porastu, a pretpostavlja se da se njime u Južnoj Australiji na dnevnoj bazi koristi više od 30,000 osoba.

Kako to izgleda kada se vozite O-Bahnom u Njemačkoj pogledajte u YouTube videu kanala KT4Dani u nastavku teksta.

Isplati se i turistima: Njemačka uvodi kartu za jeftinije putovanje vlakovima i autobusima Berlin - 4 +0 Vlak (Ilustracija)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju